Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Iwonko, bardzo dziękuję ;:173 I dalie też dziękują :wink:
Przechowywanie dalii nie wymaga zbytnich umiejętności ale odpowiednich warunków - temperatury i wilgotności. Dodatkowo pomaga mi moja gliniasta gleba, która nie odpada od karp i stanowi naturalną izolację.
Kolejna z niskich i bardzo trwałych dalii. Spojrzałem w notatki - mam ją od dziewięciu lat:
Obrazek

Jadziu, dalia 'Wstydliwa' :;230 Ludzie dla samej nazwy by ją chcieli mieć ;:306
Mi też sporo dalii wypadło z mojego braku doświadczenia lub po prostu - bo nie dały rady. Przechowywanie to dla dalii bardzo stresujący okres.
Rudzielce są super więc dla Ciebie taki roztrzepany (typ: informal) rudzielec:
Obrazek

Grażynko, masz rację; nowsze odmiany są piękne ale starsze - zdrowsze i plenniejsze. Więc ostrożnie podchodzę do nowszych, a starszych się nie pozbywam, bo wiem, że mnie nie zawiodą. Np. taka stara odmiana, której próżno było szukać na dzisiejszej wystawie w Mysłowicach:
Obrazek

czy taka półpełna wysoka zupełnie nie pasująca do dzisiejszych kanonów daliowego piękna. Ale skoro pszczoły ją uwielbiają, to ja też :wink: :
Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Florianie.
Jestem,podziwiam dalie i czekam na kolejne pięknotki. Czemu je trzeba wykopywać i jeszcze umieć przechować. ;:108 Gdyby nie to rosły by u mnie wszystkie odmiany. :wit
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jeszcze niedawno rosło u mnie kilka odmian dalii, ale zrezygnowałam z ich uprawy, bo nie mam już siły nosić karp jesienią do piwnicy, a wiosną znów na działkę. Zresztą piwnica, jak to piwnica w bloku, raczej za ciepła do ich przechowywania. Pozostaje mi więc podziwiać te piękne kwiaty w Twoim ogrodzie.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie..jak chyba się zorientowałeś ja początkuję z daliami ale przeczytałam o Twojej gliniastej glebie. U mnie też takowa i ja sobie myślałam aby po wykopaniu karpy wykąpać w bali obsuszyć i wtedy na spoczynek, u Ciebie czytam, że przechowujesz z tym z czym wykopujesz....czy dobrze zrozumiałam Twoją wypowiedż.

Żółtą pokażę jak u mnie ladnie zakwitła...to od Ciebie

:wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, podejrzewam, że dalie byłyby najpopularniejszymi bylinami, gdyby nie trzeba ich było wykopywać. Niestety jest jak jest i trzeba ten fakt zaakceptować jak wszystkie inne ;:224
Dla Ciebie pierwsza z dalii pomponowych:
Obrazek

Lidziu, w pełni Cię rozumiem; wykopywanie i przechowywanie dalii to nie lada wyzwanie. Więc zapraszam jak najczęściej teraz do mnie na podziwianie tego, co mi udało się przechować (bo też wiele padło).
Mój bezimienny pompon, bardzo dobrze się miewa:
Obrazek

Obrazek

Krysiu, tylko raz myłem dalie przed spoczynkiem i nie był to dobry pomysł. Po umyciu trzeba je wysuszyć. Moje nie tylko wyschły ale zaczęły tracić jędrność. A tam gdzie dokładnie nie wyschły - zagniwały. Więc teraz tak jak je wykopię - tak je przechowuję bez żadnych innych zabezpieczeń. Gdy się ma kilkaset karp, to nie ma czasu na zabawę.
Koniecznie pokaż, co tam ciekawego zakwitło u Ciebie ;:65
Tę już pokazywałem ale jest to nr1 u mnie w tym roku wśród dalii pomponowych więc jeszcze raz:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Florianie jaki cudny ten Lajkonik taką chciałabym jeszcze dorwać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coraz bardziej zaczynają mi się podobać dalie pomponowe. Golden Scepter ma cudny kolor, Lajkonik jest w ogóle niesamowity, a Hapet Pearl wymiata ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Hortensje piękne!

Ja już powoli robię spis dalii do wymiany, wyżebrania! Już Twoje dwie: Hapet Pearl i Lajkonik są na liście ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, a pisałaś, że już nie masz miejsca? :lol:
Tak, 'Lajkonik' to piękna dalia, obok której nie można przejść obojętnie.
Skoro pompony zostały ciepło przyjęte, to kontynuuję. Nowość u mnie więc budzi moje zainteresowanie:
Obrazek

Kasiu, podzielam Twoją opinię. Dalie pomponowe lubiłem od początku za ich nieskazitelną symetrię!
Obrazek

Miłko, zapisałem sobie, choć nie wiem czy nie trzeba będzie poczekać troszkę dłużej na nie, bo zainteresowanie tymi dwoma odmianami duże więc będę je musiał rozmnożyć wegetatywnie.
A może masz pomysł na kolejnego pompona? Bo ładny a bez nazwy. Na razie wykluczyłem 'Barbara' i 'Franz Kafka' i nic więcej nie przychodzi mi do głowy:
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

I ja lubię te pompony za tą symetrię ;:108 Kaktusowe natomiast urzekają mnie tym rozczochranym klimatem.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż Florianie zawsze można z czegoś zrezygnować :wink: .Franz Kafka raczej odpada, bo też go kiedyś miałam i poległ w piwnicy razem z innymi i gdybym go znów spotkała kupiłabym ;:174 nowość też ładna
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, ze u Ciebie też jak na razie tylko Lancaster :lol:
A ta ostatnia to taka mniej "poukładana" - może być Bonny Blue (Blue Danube). Ja innych pomysłów nie mam - może faktycznie Miłka coś wymyśli :D
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Piękne wszystkie dalie ale pomponiki są dla mnie naj..... i gdybym miała więcej areału byłyby kolejnym chciejstwem ;:306
'Lajkonik' ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, pompony są cudne za taką precyzję ułożenia płatków! Ale rozwichrzone czy inne typy dalii też za coś są piękne! One dopiero się pojawią, a teraz mój największy pompon. Ma piękny, żywy kolor, duży kwiat ale niestety jest bez nazwy:
Obrazek
Obrazek

Jadziu, widziałem 'Franza Kafkę' w sobotę na wystawie więc wiem, że to nie ta. No cóż - może nazwa się znajdzie :idea:
Masz tyle pięknych kwiatów - nie żal by Ci było z czegoś rezygnować? :wink:
Typem pośrednim między daliami pomponowymi a dekoracyjnymi są dalie kuliste. W tym roku nr1 w tym typie jest niewątpliwie ta:
Obrazek

Kasiu, może faktycznie jest to 'Bonny Blue'! Bardzo podobna więc dzięki za podpowiedź.
Tak, 'York & Lancaster' coś ostatnio kuleje kolorystycznie, a bywa naprawdę pięknym dwukolorowym pomponem.
Kolejna to też raczej pompon, choć dziwnie się zachowuje, bo dość szybko pokazuje środek ale bardzo regularny i doszliśmy kiedyś do wniosku, że jest to dalia półpełna. Jednak i nazwa trudna do zweryfikowania i ta teoria więc ja ją pokazuję w fazie pełności:
Obrazek
Ma często "pieprzyka" w postaci jednego białego płatka:
Obrazek

Marysiu, za 'Lajkonika' ;:196 Już drugi rok pięknie się prezentuje i robi u mnie karierę :wink:
Dla Ciebie kolejna dalia kulista, która w ub. roku była moją ulubienicą:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam w niektórych miejscach podwójne rośliny, więc jeśli by zaszła taka konieczność :wink: to kto wie .Te dalie kuliste są prześliczne juz sie w nich zakochałam Creme de Cassis czy Salzburg ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”