Róże u Doroty - mój mały różany raj, sezon 2016

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty - mój mały różany raj, sezon 2016

Post »

Sabinko też siedziałam cicho jak mój M robił ten wykład...Chociaż powagę ledwo utrzymałam :;230 Ulżyłam sobie dopiero jak mnie nikt nie słyszał :;230

Poczekaj na Othello. To przecież jeszcze młodziak. Mój w pierwszym roku zupełnie nie urósł, bo Mango ułamał mu jeden pęd i biedak mocno to odchorował. Jesienią go przesadziłam, i na nowym miejscu miał wreszcie spokój. Mógł zająć się budowaniem krzaczka. To jest jego trzeci sezon na docelowej miejscówce, a już w drugim pięknie podrósł. Bądź cierpliwa, a na pewno Twój też nieźle wybuja.

Obrazek

Obrazek

Aneczko
aneczka1979 pisze:Jak tak sobie oglądałam Twoje zdjęcia, to aż mi żal nie powiem co ściska, że w ostatniej chwili wywaliłam z wiosennego koszyka we F Geoffa Hamiltona. U Ciebie prezentuje się wręcz idealnie.
I masz rację - żałuj żeś go nie wzięła. Ale wiesz co? Widziałam, że jest dostępny w F , więc nic straconego. Będziesz miała od razu gotowego, może nawet z kwiatami ;:224

Obrazek

Obrazek

Zuza masz zupełną rację co do Francois Juranville. Ona z roku na rok kwitnie lepiej, obficiej. Martwię się tylko, że niedługo będzie potrzebowała dodatkową pergolę, bo na tej nie ma już miejsca ;:202
Geoff Hamilton w tym roku pięknie zaczął. Z tego co pamiętam, to bardzo dobrze też powtarza. Zapowiada się, że będzie to moja kolejna wielka ;:167

Harlow Carr

Obrazek

Obrazek

Wiolu z miłoscią do Austinek mamy tak samo. Gdyby nie ograniczona przestrzeń w ogrodzie, to kupiłabym chyba wszystkie dostępne odmiany. No może z pewnym wyjątkiem...Summer Song. Ta róża to jedno, wielkie rozczarowanie ;:222 Nawet nie chodzi o sam pokrój, który pozostawia wiele do życzenia, ile o kompletnie nietrwałe kwiaty. Rośnie w półcieniu, a i tak płatki mocno się przypalają. To jej trzeci sezon, a pędy nadal wiotkie i nawet przy obręczy wiszą mocno w dół.
Z pozostałych angielek jestem naprawdę zadowolona.

Obrazek

Obrazek

Jadziu
mam obawy, że Munstead Wood tak ma. U mnie ta róża jest trzeci sezon i nadal muszę jej podwiązywać pędy :? Troszkę to denerwujące, ale niesamowity kolor i dość trwałe kwiaty, wynagradzają tę niedogodność.

Obrazek

Obrazek

Gosiu może właśnie z powodu dość mocnego słońca kwiaty Twojego Geoffa są mniej wytrzymałe. U mnie jeden też rośnie na takiej patelni, ale on w ogóle jest mniejszy i jakoś go słabiej widać na rabacie. Zasłaniają go w tej chwili ostróżki i naparstnica :roll:
Szaleństwo różane udziela się chyba nam wszystkim. A jak się jeszcze napatrzymy i wzajemnie nakręcimy, to szkółki tylko zacierają ręce :lol:

Obrazek

Obrazek

Alegoria
Witam Cię serdecznie :wit Zapraszam do małego spaceru po różanych rabatach ;:168
Drugie piętro to muszę nieskromnie przyznać, że ;:333 pomysł. Trochę wymuszony przez szczelny płot od strony sąsiadów i mocno przez nich podniesiony teren, ale nie ma tego złego...

Chippendale

Obrazek

Young Lycidas

Obrazek

Karolinko ;:196 Nic dziwnego, że zachwyciła Cię Rhapsody in Blue. Ona ma wyjątkowo oryginalny kolor i chętnie kwitnie, nie skąpiąc kwiatów. Będziesz z niej zadowolona.

Obrazek

Obrazek

Jagna na pierwszej fotce jest od lewej Princess Anne, a potem właśnie Geoff Hamilton. Jeszcze rośnie między nimi Harlow Carr, która jest nieco mniejsza, ale jak ją znam, to dość szybko nadgoni.
Eglantyne się nie pozbywaj. Ja swojej nie oddam za żadne skarby. To nic, że wiotka, ja poczekam. Może wzmocni kiedyś te cienkie gałązki. Za to kwiaty cudne, aż chciałoby się je zjeść ;:306 Moja ma dopiero drugi sezon i kwiatów jest więcej niż w poprzednim, więc powoli się rozkręca. Np. Queen of Sweden w ubiegłym sezonie zupełnie mnie nie zachwyciła. Miała raptem może ze cztery kwiatki. W tym zapowiada się znacznie lepiej, chociaż nadal nie powala ich ilością. Nie to co taka Sharifa, Princess Anne, czy chociażby Princess Alexandra of Kent. Długo mogłabym tak wymieniać moje kochane Austineczki...
Dzisiaj rozwinęła swój pierwszy kwiat Boscobel i Port Sunlight. Ależ one cudne Obrazek Fotek nie zrobiłam, bo nie miałam czasu, ale jutro nadrobię.
jajagna pisze: A tak w ogóle, to nadal masz wstrętne róże. Nawet jeszcze bardziej ohydne niż w ostatniej sesji, bo jeszcze bardziej ukwiecone... Phi. :roll:
Zołza jedna :;230
I nie myśl sobie, że to koniec. To dopiero początek, a panny dopiero się rozkręcają. Niektóre jeszcze nawet nie rozwinęły kwiatów. Np. taka Stephanie zu Guttenberg ;:224

Specjalnie dla Ciebie ;:196 cudny duet - Crocus Rose i Wisley 2008

Obrazek

Obrazek

Basiu wałek, jak wałek, ale pan fachowiec chyba się powoli zaraża 'różyczką'. Zamiast działać w łazience, to chodzi i róże wącha :;230

Obrazek

Debiutantka - maleńka i po przejściach amelia Nothomb

Obrazek

Twiggy's Rose

Obrazek

Lavender Ice

Obrazek

Emilien Guillot

Obrazek

Obrazek

James Galway- śliczne ma te falbaneczki

Obrazek

Obrazek

Young Lycidas

Obrazek

Sharifa Asma

Obrazek

Eden Rose

Obrazek

Gartentraume

Obrazek

I na koniec Geoff Hamilton ;:97

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, żeby fachowiec Ci przypadkiem płytek z rozpędu na elewacji nie położył... :;230
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
x-ja-a

Post »

Cieszę się, że Port Sunlight Ci się podoba. Nie jest specjalnie popularny na forum a przecież śliczny. Mój jeszcze nie kwitnie, ale pączunie już są. A Boscobel faktycznie piękny. Dlaczego ja go nie mam? ;:209
Co do pana fachowca, to pewnie będzie długo opowiadał o Twoim ogrodzie, w którym rosną takie piękne róże. I to na dodatek staroangielskie i starofrancuskie. Staroniemieckich też pewnie kilka masz... ;:306
A, zapomniałabym: parka mi dedykowana to kwintesencja słodkości. Uwielbiam takie połączenia, skąd wiedziałaś? ;:167
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Znowu zaczął się czas, kiedy nie mogę oderwać oczu od Twoich śliczności. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić, jak wyglądałby Twój ogród, gdyby kwieciak Ci ich trochę nie przetrzebił ;:oj Już w tej chwili kwiat jest koło kwiatu, więcej by się nie zmieściło ;:185 Czarujesz zdjęciami, co jedno to ładniejsze. I jeszcze chciałabym dodać, że nie tylko róże masz piękne. Ogólne widoczki, też całkiem, całkiem....Jak Ty to robisz? Widoki zapierające dech ;:433 Uwielbiam jarmark w ogrodzie, chociaż u Ciebie jest go niewiele. Same eleganckie panny prezentujesz, cudowności :heja
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Dorota zaczynasz pałać ;:167 do Geoffa Hamiltona jak ja do Herzogin Christiany ale wiesz co, te różyczki są prawie identyczne ;:oj No może Christiana troszkę bardziej delikatna w kolorze, jak to kobieta ;:198
Za to Jamesa Galwaya biorę w ciemno jak mi się gdzieś przydarzy, nawet jak już miejsca nie mam ;:224
Oj posiedziałabym sobie na tej Twojej ławeczce, nic dziwnego że pan fachowiec nie może się skupić na robocie :uszy
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Pięknie u Ciebie. Geoff Hamilton śliczny, rozumiem, że polecasz ;)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko z fachowcami uważaj i schowaj im ten wałek ,ze przy okazji róż nie przemalowali ,gdyż szkoda by było tych śliczności ;:306 Moja Munstead jesienna lecz kwity juz musiałam ściąć .Jednak Tradescant długo trzyma kwiaty i są wciaż w pełnej krasie .Możliwe ,ze następne kwiaty MW będą trwalsze lecz budowa kwiatu cudna .U mnie Rhapsody dopiero otwiera pierwsze kwiaty lecz była jesienia przesuwana bardziej do przodu.Masz rację szkółki zacierają ręce bo interes się kręci
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Dorotko piękne widoczki zaserwowałaś ;:215 Jak ja bym chciała już takie rabaty u siebie mieć :roll:
No nic, za rok już będzie lepiej :wink:

Jesienią muszę koniecznie zapolować na Harlow Carr i Crocus Rose.

Cieszę się przeogromnie, że wiosną kupiłam Young Lycidas, Wisley 2008, Geoffa Hamiltona, Gartentraume i Sharifę Asma, inaczej bym chyba po nocach nie spała po obejrzeniu Twoich fotek!! Przecudne są ;:167

Pokazuj jak najwięcej tych swoich panien, mogę oglądać bez końca ;:196
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No żałuję tego Geoffa. Mógł jednak trafić do koszyka. Miałam do wyboru Geoffa, Spirit of Freedom lub Brother Cadfael. A miejscówki dwie. I tak wyszło, że Geoff wyleciał. Pozostaje mi teraz już tylko gorąco wierzyć, że dwie ocalone wynagrodzą mi ten manewr i zauroczą mnie.
Śliczny ten duecik dedykowany Jagnie. Ach... ;:224 Odkupić by tak działkę od sąsiadki... ;:224 Tobie też pewnie przydałby się ogród sąsiadów. ;:306
Dorotko przepiękne masz róże. W pięknych kompozycjach. ;:215
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Dorotko jako fanka twoich różanych poczynań przybywam chociaż dopiero na 8 stronie ;:219
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dorota, masz faktycznie jak w raju ;:138 .
Każda piękna i nie da się wybrać ;:185 . Zapytam jednak o jedną: Emilien Guillot - może rosnąć w pełnym słońcu?. mam pewien pomysł na nie - potrzebne będą dwie, ale o tym innym razem ;:224 .
Poza tym, przypomniałam sobie, jak wielką różę mi dałaś i ona pięknie rośnie ;:108 . Ja jesienią wykopię swoją Mme Isaac Pereire, tak jak Ty, a jest ona dużo mniejsza i posadzę we właściwe miejsce. Że też wcześniej na to nie wpadłam ;:223 .
;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
x-al-ia

Post »

Szkoda, że tych czarownych obrazów nie można zatrzymać, a czerwiec nie trwa przynajmniej ze dwa miesiące.
Witaj Dorotko. :) Całkowicie się zgadzam z Twoim stwierdzeniem i zarazem życzeniem, które cytuję powyżej. Masz pięknie skomponowane rabaty pod względem gatunku róż jak i gamy kolorów. Na dodatek te zdjęcia z prawdziwym refleksem słońca... Po co pokazujesz tę białą ławeczkę... (?) Chciałabym tam usiąść, a nie mogę... ;:131
Czy ta ciemnofioletowa róża to wszędzie Rhapsody in Blue, czy może gdzieniegdzie pojawia się Minerva? Minervę mam u siebie na balkonie i tak mi się podobnie kojarzy.
Wrócę tutaj. :wink:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, przepięknie jest teraz u Ciebie, jest to, co tygrysy uwielbiają najbardziej, róże, róże, róże ;:138 Twoje rabaty wyglądają obłędnie, nic tylko podziwiać.
Jak tam Eyes for You, dopiero po Twoim zdjęciu przypomniałam sobie o tej róży, rozrosła się trochę?
Rhapsody jest ogromna u Ciebie, aż przecierałam oczy, czy to na pewno ta odmiana ;:306
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dorotko, normalnie nie mogę tutaj zaglądać, bo aż mi się coś robi... ciary chodzą po plecach! Stworzyłaś zupełnie zaczarowany ogród ;:180 A te kwitnienia - bujne, oszałamiające ;:215
Tym bardziej mi żal, że u mnie jeszcze daleko do takich widoków :( Tylko trzy róże mi kwitną, na tym moim wygwizdowie!
Strawberry Hill u mnie nie przetrwała ;:185 Do nadrobienia jesienią, chociaż jak pokazałaś Geoffa, to się zastanawiam, czy nie pójść w tym kierunku ;:224 Zobaczymy, do jesieni dużo czasu.
Fantastyczny duet stworzyłaś z Crocus Rose i Wisley2008 - pasują do siebie jak ulał ;:167
W tym roku zdecydowanie ciągnie mnie do angielek, a właściwie Austinek. Widzę ich dużą przewagę nad innymi odmianami, a Twój ogród tylko to potwierdza ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko jestem zachwycona spacerując po twoim ogrodzie można się zatracić ;:108
Wszystko doskonale skomponowane,angielki rządzą,ale to bardzo dobrze,bo zauważyłam,że i u mnie nieźle sobie radzą i z roku na rok coraz bujniejsze.Takiego Geofa gęsto kwitnącego nie mam,mój miał po 3 roku kilka kwiatów.
Crocus Rose mogę nareszcie pochwalić,teraz dopiero widzę jej piękno,liście jak na razie zdrowe.
Biała ławeczka wśród róż to moje jak na razie niedoścignione marzenie ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”