Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Widzę, że u Was padało, ja czekam na deszcz, bo niebo zachmurzone, ale nic nie pada. Dobrze, że wczoraj wszystko podlałam -tylko, że żadne podlewanie nie zastąpi porządnego deszczu ;:108 . aha, ja od lat nie podlewam starych krzewów róż. Jak dotąd, wszystko jest ok.
Mme Isaac Pereire kupuj, nie myśl za długo, bo kwiaty ma potężne i zapach obłędny. A jak posadzisz w półcieniu, jak piszesz, to jeszcze będziesz się mogła nasycić dłużej barwą i aromatem ;:215 . Ja w tym roku robię pół na pół L.Odier i Mme IP, bo inne jeszcze za małe. Teraz, jak jest chłodniej , to róże wiszą, jak zaczarowane i nic nie opada i nie więdnie. Pięknie jest!!! :heja .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, no nie mam pączków na daliach jeszcze ;:145 Ale patrzyłam w poniedziałek, może już się coś zmieniło ;:224
Róża Merlin cudny ma kolorek. Szukałam ją u wujka googla ale nie znalazłam. Czy ona tak się zwie, gdzie kupowałaś?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No , Dortmund śliczna, ale Ty w ogóle masz dużo róz, w dodatku znasz nazwy. ja już zaczynam się wstydzić ,że swoich nazw raczej nie znam :oops: Ale może się nauczę :?: :wink: Drzew jeszcze trochę mam do obsadzenia. Aktualnie stoją 3 duże tuje , gołe i czekają ,ze je ktoś obrośnie. Już są obsadzone różami i pnączami, ale to trzeba trochę czasu zeby był efekt :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Hej, a mi się nie odpowiedziało, bo byłam na poprzedniej na dole? :wink:
Pytałam o lampiony, bo pasowałyby do hamaczka.

Ładna ta Luiza, nie wiem czy się na nią skuszę, zwłaszcza, że jadalna poniekąd, to rodzina by się ucieszyła. Ich to interesuje tylko czy roślina, którą wsadzam da się zjeść :wink:

Jeszcze raz bardzo dziękuję za naparstnice :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolorek tego Merlina śliczny ;:167 jak ją się poprawnie pisze, bo goglowałam i nie mogę znaleźć?, ja jeszcze z pnących planuję słynną Karolkową Gizelkę kupić, jest piękna i wielka i może w półcieniu rosnąć, o takie mi chodzi ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Sylwia! Kochana! Nie wiem, jak mogłam Cię pominąć!? :oops: Lampiony wiszą, ale jakoś nie weszły w kadr! Oczywiście, ze pasują, bo lekko wyblakły i podobne są już do pasków na hamaku!
Luizę przed spożyciem trzeba przygotować odpowiednio - przekaż rodzinie, jak już kupisz i Ci zakwitnie! ;:306 Żeby tak prosto z krzaka nie jedli :wink: Za naparstnice nie dziękuj - już dostałam coś w zamian:

Obrazek

Iwonko! Nie można go znaleźć, bo to nazwa handlowa. Poprawnie się nazywa L'Aimant (Harkness). Ja do półcienia zamówiłam (tzn Sylwia dla mnie zamówiła) Mme Isaac Pereire. Jestem ciekawa, co z tego wyjdzie. Póki co w czarnej dziurze zakwitła w tym roku Felicite Parmantier. Jest niewielka, miała cztery kwiatki, ale o ile wiem, może się nieźle rozrosnąć. ;:173

Karola! To wciąga! Jak się dowiesz, jak nazywa się jakaś róża, albo kupisz nazwaną, potem próbujesz identyfikować resztę. Efekt z Twoich nasadzeń na pewno będzie, patrząc, co do tej pory poczyniłaś! ;:215

Zuza! Odpowiedź na pw, ale już Iwonce też zdradziłam sekret Merlina :wink: Na pączki czekamy cierpliwie - przecież będą na pewno! :heja

Aniu!Potwierdziłaś, że podjęłam słuszną decyzję, powiększę kolekcję burbonek :tan Tak za mną coś łaziło do cienia, bo smutno w tym miejscu, a i surowiec do konfitur się przyda ;:333

Dziś po południu pochmurno, zdjęć porobiłam i myknęłam do domu. Pracę planują na jutro, bo muszę ogarnąć wokół altany i uporządkować wory z ziemią liściową. Ale byłam za późno w domu i już mi się nie chciało ;:131

Na dziś:

Eden Rose
Obrazek

Mrs John Laing
Obrazek

Variegata di Bologna - jeden z ostatnich
Obrazek

Makleja
Obrazek

Naparstnice
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Mnie się też ten Merlin podoba ;:oj
A w łubiance heliotropy?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

U mnie pada, tak akurat ładnie na podlewanie. Róże masz piękne, chyba wszędzie ładnie teraz kwitną. Jak dalie, duże. Moje mają po 30cm.
Pozdrawiam - Justyna
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłka, podeślij deszczu, bardzo proszę, bo ja już mam serdecznie dość tej suszy. Rolnicy płaczą w okolicy :cry: Dawno nie było opadów ;:223
Życzę udanego spotkania przy pstrągu. To moja najlepsza rybka ;:108
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Witam koleżankę Miłkę!
"Nie taki sobie ogród"- tylko o specyficznej URODZIE! Wszystko w nim jest odpowiednio wyeksponowane i na wysoki połysk!Moje GRATULACJE za włożoną pracę w pielęgnację ogrodu! A Twoje rośliny odpowiednio wynagradzają to Tobie i wspaniale kwitną! ;:138
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłeczko, cudne ujęcia pojedynczych kwiatów różyczek. Czytam, że Ty także bujasz się z Winchester Cathedral. Ja mam ją już w trzecim miejscu. Jakoś tam rośnie i jakoś tam kwitnie - ale to wszystko takie jakby wymęczone. A przecież na zdjęciach widać, że to bujny krzew. Nie tylko zresztą na zdjęciach. Widziałam te krzewy na żywo w Pęchcinie w szkółce Szmitów. Zupełnie jakby to była inna odmiana niż ta moja bidota. Inna w sensie wielkości i kwitnienia. :(
Nie będę już przesadzać i szukać lepszego miejsca. Niech już tak sobie wegetuje na jednym. Może się kiedyś rozkręci.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Witaj Miłeczko.Wpisywałam się w tej części,ale widocznie poszło w kosmos.
Chwaliłam hosty,na leżaczku chętnie bym zaległa,jeśli by to wytrzymał ;:306 .Jakbyś zbierała nasionka z różowych naparstnic to jestem chętna.Muszę poczytać o różanych płatkach,może z moich któraś nadawałaby się na przetwory ;:131
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Miłko! Nacieszyłam oczy Twoimi ślicznymi różyczkami. Piękne są! Zdradź tajemnicę uprawy ;:196
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Aniu! Żadna tajemnica! Warto po prostu sadziś zdrowe i niewymagające z natury odmiany. Taram się tez wiosną nawozić, że ładnie rosły i kwitły. Przez przypadek nawiozłam je w tym roku dwa razy ;:306 Takim płynnym z lidla i takim w granulkach z guano. Nic więcej nie robiłam, ale nie wszystkie róże u mnie ładnie wyglądają, tych nie pokazuję ;:131

Kasiu! Poczytaj o odmianach róż na konfitury koniecznie! Wiele róż się nadaje. Wystrczy, że mają intensywny zapach i ładny różowy kolor. Tu w wątku o przetworach róż są podane najpopularniesze odmiany.

Wandziu! Ja planuję się nią intensywnie zająć. Dam jej w nogi fusów, może się rozkręci! Cieszę się, że podobają Ci się zdjęcia ;:196 Od Ciebie to najlepszy komplement! :D Cały czas się uczę i raz wychodzi, raz nie. Wiesz zapewne o co chodzi: światło, głebia, itd...

Cześć Rysiu! Dzięki! :wit Ale nigdy u mnie nie będzie tak czyściutko i pięknie , jak u Was! ;:215

Małgosiu! Mam nadzieję, że w końcu i do Ciebie doszła konewka! U nas penie się skończyła już, bo pszyszły upalne słoneczne dni, ale wczoraj u mnie też padało 15 minut. Akurat podczas mojego garden party :evil: Pstrąg był nieziemnski! ;:173

Justynko! Dziękuję w imieniu róż! ;:196 Twoje dalie nadrobią, jak dostaną deszczu. Moje z dnia na dzień są większe i są pełne pąków. To cieszy . Już nie robię zdjęć pąkom, bo czekam na kwiaty, które będą lada chwila ;:173

Kasiu vimen! Tak, to heliotropy! Musz je gdzieś posadzić, bo zaraz je zmarnuję. Mam też szałwie, też je muszę gdzieś wsadzić. Heliotropy na słońcu? Musze poczytać...

Kochani! Nie będzie mnie przez kilka dni, bo wyjeżdżam i nie będę miała internetu. Będę tęsknić za ogrodem i za forum, ale kiedyś odpocząć trzeba.
Garden party się udało, choć pomiędzy słodkim a kolacją spadł deszcz. Na szczęście jedzenie nie zmokłao, przetrzymaliśmy deszcz w domu i pod dachem altany, nalewki nie pozwoliły nam się zbytnio aurą przejmować. Po deszczu kontynuowaliśmy z małą przerwą na wycieranie stołów i zmianę obrusa :D
Po tych deszczach wszystko rośnie jak głupie. Zwłaszcza chwsty wśród warzyw. Po powrocie chyba już niczego nie znajdę na warzywniku. Ale mam nadzieję, że chociaż jakaś dalia zakwitnie w międzyczasie, a szansa jest ;:215

Zostawiam porcję migawek z ogrodu:
Hosta Hoosier Dome zaczyna kwitnąć
Obrazek

powojnik górski Marjorie
Obrazek

pomidorki kwitną
Obrazek

dalia w pąkach
Obrazek

kwitnie skalniak
Obrazek

i kilka róż:

Geisha
Obrazek

First Lady
Obrazek

Jalitah
Obrazek

Poesie
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Miłko, wszystko piękne, ale różyczki chwytają za serce szczególnie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”