Bardzo piękne Krysiu kolory a ludzik bardzo i to bardzo mi się podoba, jest genialny

Ewelinko przy ludziku pomagał mąż bo trzeba było przed rozpoczęciem przyjemniej zabawy "męską ręką' skręcić 4 druty w jeden na odpowiedniej długości bo potem to już się rozchodziły? i było lżej.welkacha88 Witaj. Ludzik bardzo ciekawy i na pewno było przy nim sporo zabawy
. Hortensje masz wyrywne jeszcze chwila a będzie ich czas. Ogród masz śliczny i zazdroszczę Ci tych pokaźnych drzew i krzewów bo ja muszę czekać kilka dobrych lat na swoje. Mam pytanie czy ta Tawlina Sem jest ekspansywna ? Z tego co kiedyś czytałam to podstawowa chyba daje miliony odrostów od korzenia a jak jest z tą? Kusi mnie bo jest piękna ale boję się wprowadzać ekspansywne rośliny. Napisz mi coś na ten temat bardzo proszę . Pozdrawiam
Dorotko nic z nią nie robię bo krzew rośnie w dość zwartej kępie, ma ładny kształt i czasami tylko robię korektę jak któryś pędy urośnie wyższy niż reszta ? zakłóca mi to "harmonię"Dorota71 pisze:Ludzik świetny! Bardzo podoba mi się ten pomysł.
A jak trzymasz w ryzach tawlinę? Ja nie daję sobie rady.
Beatko na naszą aurę nic nie poradzi i może dobrze,że indywidualnie nie mamy wpływu bo dopiero byłoby zamieszanie jak z kołdrą, którą ciągnie kilka osób do siebie ...becia123 pisze:Krysiu masz rację selekcja naturalna .staram się już sadzić to co u mnie wytrzyma bo szkoda roślin,by wypadały.Co do podlewania .odlewam co zdążę .Pompa mi od hydroforu wysiadła więc zostały konewki i 100 metrów węża podłączonego do wodociągui deszczyk choć raz w tygodniu oby wichur nie było byłby wskazany.
Kasiu to prawda, że przemarzanie pędów u ogrodowych zniechęca dlatego ogrodową 'Bouquet Rose' (miałam kilka krzewów) wydałam znajomej która ogród ma przy domu i w zaciszu - tereny podmiejskie więc nawet cieplejsze niż nasze działki na otwartej przestrzeni .Kasiula17 pisze:A umie hortensje marzną chyba je przesadzę bo i za mało słoneczka mają.![]()
Bardzo piękne Krysiu kolory a ludzik bardzo i to bardzo mi się podoba, jest genialny
Janko ja też długo czekałam na takie cieniste miejsca , nadal je obserwuje i już jedną przeniosłam bo zaczęły się liście przypalać a raczej robić białe w miejscu gdzie był kremowy kolor.maniusika pisze:Piękne hosty ja mam kilka miejsc pod drzewkami owocowymi ale dopiero jak zmężnieją będę mogła obsadzić je hostami .. Ludzik pomysłowy , u mnie Adaś by się z nim mocował . Nie lubi żadnych upiększaczy , nawet Antosia krasnale wędrują po całym podwórku i nie wiadomo gdzie ich szukać ..
Marto w takim razie witam w swoim i jego imieniu.3 KOTY pisze:Witaj Krysiu!
Do Twojego wątku zaprosił mnie Twój Ludzik.
Zdradź tajemnice, jak są mocowane jego ręce, że doniczki nachodzą na siebie?
Misiu miło mi, że wpadłaś a do tego takie pochwały ? az rumieńce na twarz wystąpiły?lora pisze:Byłam, widziałam i podziwiałam
Nadal masz piękny swój raj a każde zdjęcie można powiesić na ścianie
![]()
Bodziszki masz wspaniałe i jak zwykle zaskakujesz mnie że wszystkie znasz po imieniu.![]()
A nie byłam już dawno u Ciebie i cieszę się że nadal w tak pięknej formie masz i opisujesz swój świat roślin.
Krysiu wielkie uznanie.
Jadziu tego typu dodatki są ciekawym akcentem w ogrodzie i tworzą specyficzny klimat. HostaJAKUCH pisze:Krysiu superowy kapelusik dostał ludzik i nową apaszkę wygląda zalotnieFajnie rozmnożyła się moja hosta widać ,ze ma u Ciebie super warunki .Achhhh te hortensje
![]()
, a ja wciąż zachwycam się różową wiązówką szkoda tylko ,że tak szybko przekwita .Czy ona lubi dużo wody ,czy raczej sucho ???? Niestety chyba wiosną sporo roślin mi wypadło szczególnie floksy,bo zbyt szybko ruszyły z wegetacją
Janko dobrze,że kwitnienie host jest rozłożone w czasie bo dłużej kwiaty i jest okazja na spokojnie obserwować je. ja nie wszystkim pozwalam zakwitnąć bo małe sadzonki mają wycięte pędy aby nie marnowały energii na kwitnienie.maniusika pisze:Moje hosty też zaczynają kwitnąć .. Tez mam różową hortensję w donicy , na zimę chowam do piwnicy bo na rabatach lubią przemarzać a pięknie kwitnie .. ..
Dorotko widzisz ile to zależy od stanowiska na jakim rośnie ???Dorota71 pisze:Krysiu podejrzewam, że Twoja tawlina się nie rozrasta bo ma wilgotno. Nie musi szukać rozłogami lepszego stanowiska.
Moja strasznie się rozłazi. Wykopałam ją i teraz mieszka pod płotem na łąki. Tam niech się rozrasta do woli.
Faktycznie jej kwiaty są śliczne i zwabiają masę owadów. A zdjęcie z trzmielem cudne zrobiłaś.![]()
I jeszcze pochwalę hosty. Cudowne i pięknie rozrośnięte. Mam nadzieję, że niedługo i moje takie ładne będą.
Gosiu to prawda,że sadząc na początku rośliny na rabacie patrzymy na kolorystykę i wysokość ale ...Margo2 pisze:Masz tych host
Ja jakoś nie przywiązuję wagi do odmian. Po prostu uwielbiam wszystkie i nie ważne, że sadzę te same co jakiś czas.
Ja też staram się sadzić tak, żeby ciągle coś kwitło
Dlatego taki u mnie miszmasz.
Florianie witam i bardzo dziękuję.Florian Silesia pisze:Pięknie prezentujesz ogród, a przy tym starannie opisujesz rośliny. Lubię takie uporządkowanie, bo to wiele mówi o człowieku. Ale schodzę z tematu ogrodniczego.
Twoje hosty pokazane z najlepszej strony i widać ich różnorodność i piękno w całej okazałościBardziej uświadamiam to sobie na takich pięknych zdjęciach jak Twoich niż w moim ogródku
![]()
Umiesz zadbać o detale w ogrodzie i dopieścić go tak, że można każdemu zdjęciu przypatrywać się z przyjemnością dłuższą chwilę bez znużenia
Beciu bardzo dziękujębecia123 pisze:Krysiu ogród piękny w każdej odsłonie
Ewelinko teoria to jedno ale informacje wynikające z obserwacji którymi tu na forum dzielimy się są cenne. dzięki nim robimy mniej błędów a wiesz ile każdy błąd kosztuje ... podwójnie bo kasa i ... stracony sezon.ewelkacha88 pisze:Witaj Krysiu. Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź o tawlinie. Rzeczywiście prezentuje się wspaniale i ma świetne , ozdobne liście . Ja już w zeszłym sezonie o niej myślałam ale byłam pewna, że ta jak w gatunku jest ekspansywna . Widać nie jest bo u Ciebie nie wykazuje takich cech. Skuszę się na nią bo nawet ostatnio widziałam w pewnym sklepie. Mam tylko nadzieję, że kupię faktycznie tą odmianę Sem a nie coś co ma tylko taką karteczkę
. Krysiu ogród masz przewspaniały. Okolice stawu są cudne, te hosty i tawułki
. Pęcherznica pięknie wybarwiona
. Moje zrobiły się zielone a jedna żółta jest w półcieniu i radzi sobie
.
Pozdrawiam.