Pierwsze koty za płoty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty

Post »

Iwonko super ścieżka powstaje,nietuzinkowa ;:333
Różyczki wypuszczają świeże listki,ja też je obserwuję i cieszę się z młodych przyrostów.
Widzę,że masz Anahe,ciekawe jak będzie się prezentować,chodzę wkoło mojej co jestem na działce ;:303
Byłam wczoraj cały dzień aż do 19 i nareszcie się nacieszyłam,trawka skoszona ;:333

Pozdrawiam :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szykuje się fantastyczne dreptanie po zdrowej i eleganckiej ścieżce na bosaka. ;:215
Psinek biedulek cierpiący. ;:174 Znam ten ból, bo naszemu piesiowi też się takie przygody zdrowotne przytrafiały. ;:108
Będzie dobrze ;:333 , a może już jest....
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renatko, wszystkie swoje hortensje mam posadzone w pełnym słońcu, cienia nie widzą nawet przez minutę. Tylko pnąca ma odrobinę cienia, ale też bez przesady :wit
A ścieżka przez lata była betonowa, aż wreszcie mi się przelało i będzie nowa ;:108 Ale to nie jest jakieś wielkie przedsięwzięcie,tylko jedna jedyna ścieżeczka ;:224 Ale za to mam nadzieję, że efekt będzie spektakularny ;:1

Basiu, na pewno nie jesteśmy osamotnione ;:162

Aniu, wczesną wiosną ze strachem przyglądałam się swojej Anahe. Wyglądała bardzo marnie, obawiałam się, że nic z niej nie będzie ;:223 A tymczasem bardzo ładnie się pozbierała i nadgoniła inne ;:63

Całą sobotę, także spędziłam na działeczce. Było cieplutko, słoneczko grzało, ale jak zaszło za chmurki- od razu robiło się dużo chłodniej. Ale ogólnie było super. Popracowałam sobie dużo-mało, popieliłam lub jak kto woli popełłam. Chwaściorki nie oglądają się za bardziej szlachetnymi roślinkami, tylko robią swoje. To znaczy- rosną. Gdzie się nie obejrzę, tam one są. Ale na razie jestem bojowo nastawiona ;:163 i nawet mi to pielenie sprawnie idzie.

Przywiozłam na działkę sadzonki, które do tej pory mieszkały na balkonie. To jest tylko część. Druga, mniej więcej taka sama jest jeszcze w domu

Obrazek

Sadzenie poszło mi całkiem sprawnie. Pozostałoi kilka roślin, które chcę posadzić na rabacie różanej. Z tym muszę jeszcze chwilę poczekać, bo będziemy na niej zakładać linię kroplującą a właściwie to wąż nawadniający. Jeszcze jesienią pozazdrościłam tym z Was, które takie rozwiązanie mają w swoich ogrodach i eM znalazł dla mnie właśnie taki wąż.

Obrazek

Wczoraj przeprowadziliśmy próbę generalną , żeby zobaczyć jak to działa i wygląda na to, że się sprawdzi. Zobaczcie jak to cudnie wygląda, jakby cały pokrył się diamencikami ;:77 Aż szkoda go zakopywać, taki śliczny

Obrazek

Obrazek

W poniedziałek eM pojedzie na działkę i zamontuje, a ja będąc następnym razem, posadzę resztę roślin i będę mogła czekać na efekty :tan
Do domu wróciłam zmordowana, ale i zadowolona. Wreszcie mogłam podziałać i już widać, że coś się dzieje.

Lucynko, na szczęście z psem już troszkę lepiej, chociaż jeszcze nie do końca ;:185 Myślę jednak, że jesteśmy już na dobrej drodze :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale, czy te węże się zakopuje? Raczej nie, bo chyba dziurki by się pozapychały ziemią
Ja mam rozłożone na rabacie. Nie zakopywałam. ;:185
Psiun prześliczny ;:167
Mam nadzieje, że już się dobrze czuje
Czy ta roslinka, o którą pytałaś, to nie jest przypadkiem wrzosiec?
Musiałabyś zrobić zdjęcie w zbliżeniu, z daleka nie widać tych kwiatków
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Linia kroplująca to naprawdę super roxwiązanie, ja bynajmniej jestem bardzo zadkwolona i obecnie rozciągamy ją dalej ?

Róże pięknie odbijają, u mnie dwie uśpione, ale daje im szanse , a o takiej ścieżce z ddrzewa marzyłam, niestety na tym się skończyło
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

O kurcze ale będzie cudowna ścieżka!
Koniecznie pokaz zdjęcia jak już będzie skończona. ;:215
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Iwonko, ogrom pracy wykonaliście ;:180 Wcale się nie dziwię, że czujesz się "zmordowana". Do tego trzeba i sił i zdrowia, i kondycji ;:108 Będzie pięknie ;:215
Trzymam kciuki za psiunia. mam nadzieję, że już wszystko OK?
Róże pięknie startują :D
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Wpadłam i ja a tu na pierwszym planie hortensja na pniu cuuuuuuuuuudo choć mam prawie 100 róż to już zeszłej jesieni nakręciłam się na hortensje i nie dawno dokupilam ale nim będą jak Twoje to jeszcze potrwa tak więc choroba różano-hortensjowa trwa ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko sporo pracy wykonaliście w krótkim czasie .Fajnie mieć taką pomoc .Ta roślinka z dzwoneczkowatymi kwiatami rzeczywiście podobna do Debecji lub to odmiana jakiegoś wrzośca.Ścieżka będzie fajna i linia kroplująca też przeglądałam ją w ofercie i powiem ,ze mnie kusi bo z pewnością wyjdzie mniej wody a może sie mylę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, jak najbardziej można je zakopa ;:108 . Nawet tak jest napisane na opakowaniu. Co prawda wprowadziłaś troszkę niepokoju i jeszcze dzisiaj poczytałam na jej temat w necie. I piszą, żeby zakopać na głębokość 10-15 cm. Wąż już w każdym razie już jest zakopany, jak się będzie sprawował, na pewno napiszę.
Jak wygląda wrzosie, wiem-to nie on. A pies, niestety jeszcze choruje. Jest niby troszkę lepiej, ale ciągle dieta praktycznie ścisła. Dzisiaj dostał dwa razy smektę i mam nadzieję, że będzie lepiej. Dostał trochę ryżu z chudym rosołem i jak na razie większych sensacji nie było

Paulina, na razie eM położył pod różami, ale będzie jeszcze więcej :tan Druga część pójdzie pod borówki amerykańskie. Jak się sprawdzi, to i hortensje dostaną ;:333

PokażęDorotko, pokażę. jeszcze troszkę cierpliwości ;:65 Ścieżkę wymyślił eM i bardzo mi się ten pomysł spodobał

Elwi, niestety ciągle nie jest dobrze, ale jestem dobrej myśli. Róże to teraz moje oczko w głowie. Każda wizyta na działce, zaczyna się właśnie od nich ;:173

Majka, hortensji mam chyba 15. Dwie ogrodowe, jedną pnącą i jedną dębolistną, reszta to bukietowe. Na pewno będę je pokazywać wielokrotnie, bo to moja miłość ;:167

Mam problem z różą Rhapsody in Blue. Zimą praktycznie nie wymarzła. Ma dwa długie pędy, z którymi nie wiem co zrobić? Obciąć, zostawić? Pędy są zdrowe, na całej długości mają kiełki lub listeczki. Może coś doradzicie?

Obrazek

Miłych snów ;:19
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iwonko witam ię!!
Ale będzie pikna ścieżka.A czyś będą te dębowe plastry zakonserwowane ???
Moje róże jeszcze nie wszystkie pokazały listki :evil:
Ale twoja wiosna jest ładna ;:173 ;:173
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, :wit nie mamy linii kroplującej, tylko wąż nawadniający. Wbrew pozorom, to duża różnica. Wąż, nie dość, że dużo tańszy, to chyba jeszcze na dodatek mniej kłopotliwy niż linia. Przed kupnem poczytaliśmy w necie i stwierdziliśmy, że dla nas lepszym rozwiązaniem będzie wąż. Podobno działa nawet przy niskim ciśnieniu wody(co na działkach zdarza się często), a linia może sobie wtedy nie poradzić. Zwolenników jednego i drugiego rozwiązania na pewno znajdzie się wielu. Dla nas przeważyły koszty i działanie przy niskim ciśnieniu ;:108
Tak mi się właśnie wydawało, że będzie to Debecja. Już kiedyś miałam, ale nie przeżyła którejś zimy ;:185

Aniu, dziękuję ;:196 Właśnie z tą konserwacją był kłopot. EM dowiedział się, że dębu nie ma po co konserwować. Że to bardzo twarde drewno i to nic nie da. Ale ponieważ się uparłam, to będzie :heja
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny dzień długiego weekendu, czyli niedzielę, też spędziłam na działce. Tym razem aura nie była już tak łaskawa i było zwyczajnie zimno. Nawet przeszło mi przez myśl, żeby wracać do domu?. Szkoda było mi jednak dnia i zostałam. Żeby jednak dobrze zacząć dzień, trzeba się napić kawusi. Ale gdzie, kiedy pod chmurką zimno? No, jak to gdzie? W domeńku, przy kominku. Rozpaliłam ogień, nie za duży, bo przecież nie miałam tam spędzić całego dnia, a tylko wypić kawę. Przysunęłam fotel do kominka, wzięłam książkę i było mi cieplutko i po prostu super ;:215

Obrazek

Nareszcie zaczynają kwitnąć tulipany i mimo, że nie mam ich zbyt dużo(a może właśnie dlatego) każdy kwiatek mnie cieszy. Najbardziej podobają mi się w fazie lekko rozchylonego pąku :tan To jeszcze nie ten etap, ale już niewiele brakuje. Zresztą kocham je wszystkie

Obrazek

Obrazek

A potem zabrałam się do pracy. I znowu nic, tylko pielenie. Odchwaszczone rabatki wyglądają jednak coraz lepiej, dlatego nie żałuję im czasu. Już pieli się w miarę łatwo, bo prawie wszystko, co miało już wyjść z ziemi, to wyszło. Nie trzeba tak uważać. Chociaż i tak udało mi się uszkodzić jedną lilię i nie wiem czy zakwitnie ;:218
Jednak już większość roślin jest dobrze widoczna Jeszcze tylko kilka maruderów , którym nie chce się wyściubić nosa z ziemi i już będzie komplet na działeczce. Dosadziłam resztę sadzonek przechowywanych na balkonie. Myślałam, że będę miała z tym kłopot, ale miejsce znalazłam i na razie jest ok ;:333 Oczywiście pozostają jeszcze do wsadzenia jednoroczne, ale tu już chyba zbytnio nie zaszaleje, bo miejsca mało. Co prawda chyba jednak pójdę na żywioł, posadzę i będę w miarę konieczności usuwać, jeżeli okaże się zbyt gęsto. Głową muru nie przebiję, miejsca mam tyle ile mam i więcej nie będzie. Moje roślinki wiedzą, że muszą sobie radzić i zawsze tak jest.

Obrazek

Obrazek

Już wszystkie funkie się pokazały. Niektóre tylko pokazały tłuściutkie nosy, inne mają nawet listeczki. Chyba zginęła jedna, na razie jej nie widać ;:185

To są mysie uszka
Obrazek

Obrazek

A to największa z moich funkii
Obrazek

Dzisiaj jedziemy na grilla. Będzie podwójne świętowanie, bo są urodziny mojej mamy i kolejna rocznica ślubu rodziców. Już tak się przyjęło, że wtedy spotykamy się u nich na działce i świętujemy.
Słonecznego dnia :wit
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Iwoneczko świętuj bo nie samą pracą człowiek żyje. Tulipanki śliczne. Jeżeli chodzi o różę to ja to widzę tak. Jeżeli chcesz ją prowadzić jako pnącą to daj jej kratkę i boczne pędy rozpinaj na niej równolegle do ziemi. Jeżeli nie ma być pnąca to ją zakulkuj.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczne tulipany! ;:63 ;:63
I narcyzy jeszcze w kwiatach... ;:333
Coraz weselej i coraz barwniej w ogrodach i na działeczkach. ;:114
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”