Pomidory samokończące, ich uprawa i smak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory samokończące, ich uprawa i smak

Post »

Co u Waszych samokończących, czy już ktoś je smakował?
U mnie są na różnym etapie, kilka w najbliższym czasie będzie do spróbowania :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co to za odmiana na ostatnim zdjęciu? Ten płaski owoc na górze to z drugiego krzaka?
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dwie odmiany posadzone przy jednym paliku, nie miałam już miejsca i sadziłam w kwiatkach. :D
Okrągły to Malinowy Rodeo, podłużny to Cream Sausage.

Pozdrawiam
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Rzepka
Napisz coś więcej o K 178 (na ile pędów, czy miałaś wcześniej, smak, waga, ilość gron na jednym pędzie, ...)
W 2013 miałam K 178 jeden krzak ciągłego wzrostu (owoce 30 - 40 dag, kuliste, 7 kg z krzaka).
Teraz mam 4 krzaki: dwa zakończyły wzrost po dwóch gronach i przedłużyłam, je z wilka, dwa są ciągłego wzrostu (kwitnie piąte grono). Każdy krzak jest inny.
1) samokończący - duże owoce na pierwszym gronie, nie zapylił owoców na drugim, słabo odrasta z wilka.
2) samokończący - zawiązał dwa grona, ładnie odrasta z wilka - na nim też ładnie wiąże, owoce mniejsze niż 1).
3) i 4) ciągłego wzrostu - różnią się wielkością owoców, do porównania będzie smak, ogólna masa owoców.
Chcę ustalić samokończący i ciągłego wzrostu.

Druga odmiana Moskowich - u mnie jest ciągłego wzrostu. Na ile pędów prowadzisz?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzepka pisze:Co u Waszych samokończących, czy już ktoś je smakował?
U mnie są na różnym etapie, kilka w najbliższym czasie będzie do spróbowania :D

Pozdrawiam
;:7

Betalux - smakowo bez rewelacji,
Awizo - jeszcze zielone, może za 2-3 tygodnie do konsumpcji

pzdr.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

U mnie pięć odmian samokończących - pierwsze owoce kosztowane tydzień temu mniej więcej w tym samym czasie:
Poranek - wyrównany, średnie owoce, słodki, plenny - lepiej owocuje w szklarni choć zajmuje sporo miejsca ale i w donicy na tarasie sobie radzi
Koperkowy - (u mnie samokończący karłowy) - słodko kwaskowate, mniej plenny od poranka ale też smaczny
Kibic - plenny, podłużny - pustawy w środku, dla mnie mało wyrazisty i mało soczysty i oczywiście załapał na owocu jednym lub dwóch suchą zgniliznę wierzchołkową.
Rumba ożarowska - porównywalna do poranka (za każdym razem muszę czytać etykiety) słodka plenna itd.
Ola polka - pomidorek mojej córci - żółta, krzaczki skromne, owoców sporo różnej wielkości, nieco kwaskowa, sporo galaretki. Ta będzie tylko w donicach bo w szklarnia coś jej nie pasuje.

Na pewno na przyszły rok: Poranek, Rumba, Koperkowy i Ola Polka - tylko jakoś inaczej muszę je sadzić i wiązać w szklarni bo strasznie dużo miejsca zajmują.
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo
Moskowich jest na cztery pędy, tyle mu urosło, przyjęłam zasadę, że nic nie obrywam przy samokończących i tego się trzymam przy wszystkich moich siedemnastu odmianach.
Plenny jest, ale miał być tež wczesny, niestety, na pewno wczesny nie jest.

Z K/178 to ja też mam zamieszanie, gdyby nie to, że sama selekcjonowałam nasionka i wybierałam z trzech równych, typowych dla tej odmiany pomidorów, pomyślałabym, że pomylone nasionka.
Miałam w ubiegłym roku dwa krzaki, ponieważ za późno się zorientowałam, że to samokończący, były puszczone na dwa pędy, owoce po sześć siedem w gronie, waga ok.200gr.
W tym roku różnice wystąpiły już na etapie sadzonek, jedne były strasznie mikre, drugie krępe i masywne, nawet upewniałam się u koleżanek, jak u nich rosną.
Mam sześć sadzonek K/178 F8 i tylko jedna wygląda tak, jak w ubiegłym roku, niska, krzaczasta i plenna.
Obrazek
Mam dwa krzaki ok. 1m wysokości, bardzo rozbudowane, ale na pewno samokończące.
Obrazek
ur=http://www.fotosik.pl/zdjecie/f839379a83eaf86e]Obrazek[/url]
I jeszcze trzy krzaki, chudziny straszne wys. ok 60 cm, po jednym wilku wypuściły, owoce na końcówkach pędów, wizualnie większe
Obrazek
U mnie wszystkie są samokończące.
Sama jestem ciekawa, co z nich wyrośnie :D

Pozdrawiam Irena
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irena
Mój Moscowich jest ciągłego wzrostu i prowadzę go (jak wszystkie moje pomidory) na jeden pęd. I jest wczesny!
Mam 2 krzaki, z każdego zerwałam po 3 owoce i są to jedyne dojrzałe w tym roku moje pomidorki poza dwoma Pikusiami, które wczoraj zostały wreszcie zjedzone. Nie mam typowych wczesnych.
Myślę, że prowadzenie go na kilka pędów opóźnia zbiory. Z drugiej strony na jeden pęd daje lichy plon, bo owoce są niezbyt duże (w porównaniu do wielkoowocowych) - moje miały po 10 -12 dag i po 2-4 na gronie. Z powodu ich wczesności, w przyszłym roku zamierzam je jednak posadzić pomiędzy innymi odmianami prowadząc na jeden pęd i zostawiając 2 grona, a później usuwając aby rozluźnić w szeregu. Ja sadzę pomidory na działce i koło domu pod daszkiem w jednym rzędzie co 20 - 25 cm, na 1 pęd.

Ciągłego wzrostu K 178/3 zaczął płonieć - ok. 20 dag płaski pomidor (ciągłego wzrostu K 178/4 ma okrągłe owoce, jest też jakieś serce w gronie).
beata_m
500p
500p

Post »

Mój Moskovich na pewno nie jest samokończący. W tunelu ma już około 140 cm. Jest prowadzony na jeden pęd i niestety wcale nie jest wczesny. Wedłóg opisów w sieci powinien owocować jakieś 5 dni po odmianie Stupice. Stupice jemy już od jakichś dwóch tygodni a na Moskovichu owoce nawet się nie zapyliły. Może w przyszłym sezonie dam mu szansę. Jak nie będzie wczesny to wypada, bo owoce ma nie za wielkie.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Moskowich jest samokończący, może faktycznie za dużo pędów mu zostawiłam, plenny jest, zobaczymy jak ze smakiem.
Dziś będę próbować K/131 z gruntu, apetycznie wygląda. :D
Obrazek

Pozdrawiam Irena
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Pomidory samokończące ustalają się wcześniej niż ciągłego wzrostu, więc jeśli 178 jest ciągłego wzrostu, to nie jest to K/178. Serducho z tego numeru krzyżówki także nie wchodzi w grę :D
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aria

Pomidor o nazwie K 178 posiałam w 2013 i była to niska F-ka (F 3 lub F 4 nie przywiązałam wagi do F, może jeszcze kiedyś znajdę przy gruntownych porządkach w nasionach torebkę. W tym roku jest niska F-ka + 1 więc nadal niska. Wiem tylko, że nasiona wysłała Zuzia55 - mam listę z darczyńcami bez F-ek :( .
Gdybym miała samokończącego to pewnie ten rok i następny i byłby ustalony.
Trafił mi się ciągłego wzrostu - słyszałam, że nie tylko mi się taki trafił. Ponieważ wzięłam nasiona z tego odmieńca, proces ustalania wydłużył się. W tym roku na 4 krzaki każdy jest inny. Dwa są ciągłego wzrostu, a dwa samokończące. To nie jest przypadek - wysiałam więcej nasion, miałam więcej sadzonek, a wybrałam dwie szczupłe wysokie i dwie niskie grube. Jeszcze jedna sadzonka trafiła z innymi odmianami do sąsiadów, ale muszę poczekać na owocowanie - może wtedy poznam, bo sąsiadka nie opisała który jest który.

Wśród odmian okrągłych też czasem trafi się owoc zbliżony do serca :D, a ja mam 1 owoc wśród okrągłych.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Też go uprawiam od F3, po kilkanaście krzaków i owszem, są różnice w wielkości krzaków ale zawsze samokończące. A komu się jeszcze trafił ciągłego wzrostu?
Jeszcze dopytam Szanso, 178 w pierwszym roku uprawy był ciągłego wzrostu?
To samo dotyczy innych krzyżówek występujących w dwu wersjach np 152, 68 zawsze samokończący daje samokończącego.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aria
Pierwszy raz posadziłam jednego K 178 w 2013 r. i był ciągłego wzrostu. To był pomidor jak marzenie - 7 kg z krzaka prowadzonego na 1 pęd i nie kończył się. Pomidorki kuliste po 30 - 40 dag. Drugi raz posadziłam jego dzieci w tym roku.

W 2015 r. testował K 178 Faworyt na 30 krzakach - on pisał do mnie, ze miał ciągłego wzrostu.
beata_m
500p
500p

Post »

beata_m pisze: na Moskovichu owoce nawet się nie zapyliły.
Błąd mi się wkradł. Miało być "nawet się nie zapaliły". Owoce są, nawet 3 grona. Ale wciąż ciemnozielone. Może to dlatego, że u nie których rosyjskich odmian u mnie najpierw rozwijało się drugie grono. Dopiero gdy ono urosło, kwitło i rozwijało się to pierwsze grono.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”