Truskawki - cz.4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.4

Post »

ekopom pisze:Piotrek, powinieneś zagłębić doniczki w ziemi, to będzie tak samo jakbyś je posadził w ziemię. Można dla pewności, gdy już będzie mróz, okryć białą włókniną.
kaszmirka pisze:Truskawki oczywiście można posadzić do doniczek. Ale musisz je przed zimą zadołować (zakopać w ziemi). Najlepiej w jakimś zacisznym miejscu. Warto z wierzchu narzucić na nie gałązki z drzew iglastych, jako ochrona przed mrozem.
Dziękuje :)
Doniczki 8x8x8 już przyszły. Dzisiaj zaczynam rozsadzanie. Niektóre mają piękne korzenie. Część może mieć problem ze zmieszczeniem się w taką doniczkę :D
Myślę te doniczki ustawić jedna przy drugiej między grządkami i obsypać po bokach ziemią. Ewentualnie przykryć czymś.
Wystarczy?

W którym roku takie sadzonki wchodzą w owocowanie?
Piotrek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

tamburyn Nie masz miejsca dobrze osłoniętego od wiatru? nawet przy jakichś krzakach, coś zacisznego? Ile tam Ci wyjdzie - 2x1m w porywach? Zimą najgorsze są lodowate wiatry..no i brak śniegu :cry:
Korzenie w doniczce nie powinny być podwinięte, jak masz możliwość to te z większą bryłą posadź w większe doniczki. Obsyp boki ziemią tak jak chcesz zrobić, ale też nie może być pustych przestrzeni między doniczkami. Ja bym ci radził po zadołowaniu podlać wszystko rozworem topsinu, ale Twój wybór. Ale na pewno podlać wodą trzeba. Wszystko możesz przysypać lekko np warstwą częściowo przerobionego kompostu/częściowo rozłozoną ziemią liściową itp, czyś drobnym, organicznym. Nie samymi liśćmi.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Mam miejsce i to sporo, gdzie mógłbym je postawić. Tyle, że nie mogę tam kopać w ziemi. Osłonięte od wiatru, przy ścianie.
Wystarczy wtedy obsypać tylko dokładnie doniczki i coś na wierzch?
Zasuszona sieczka z trawy może robić za kołderke?

Topsin mam. W jakim celu tym Topsinem podlewać?
Jaka proporcja?
Piotrek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Bez zadołowania moim zdaniem przemarzną. Trawa się nie nadaje - też moim zdaniem, jak nic nie masz to juz lepsze będą wióry/trociny, takie z paczki, dla chomika czy czegoś tam, grosze kosztuje. Topsin 1ml/1l wody przeciw chorobom grzybowym, zapobiegawczo, bo rozumiem, że ziemię z ogrodu bedziesz brać, ale jak pisałem Twój wybór.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Będę działał.
Dzięki :)
Piotrek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj posadziłem po 200szt dwie odmiany truskawek:Florence i Grandarosa. Powinny w przyszłym roku zaowocować, bo rozsady są nieźle rozkrzewione. Jeszcze czeka mnie położenie czarnej agrowłókniny i być może białej do ochrony przed mrozem.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Jeśli obok truskawek Florence nie masz późnej odmiany to dosadź minimum 10 szt. odmiany późno kwitnącej np. Pandora lub inna późno kwitnąca bo w przeciwnym razie będziesz mieć mniejszy plon od 2 tygodnia owocowania . :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Co to znaczy ? Będą owocować w połowie sezonu ,przyśpieszy im się owocowanie ?.Mam póżne truskawki i one owocują jako ostatnie ,nie mają póżnego zapylacza,a może powinnam coś dokupić ?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Adas11
Czyżby Florence była męskosterylna?
W gooooogle wyczytałam,że to Pandora jest męskosterylna, wymaga zapylacza w postaci innej odmiany kwitnącej w tym czasie i najczęściej podawana jest Florence jak zapylacz.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam póżną Paladyn ta jest pyszna i Alfa Centaurii ta raczej słaba.Miałam ją likwidować,ale może chociaż służy jako
zapylacz ? . Nic nie mogę znależć jak z zapylaniem Paladyna .W tym roku owocowała bez zarzutu.Obie rosną daleko od siebie
to raczej się nie zapylały.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Florence nie jest męskosterylną odmianą ale sama owocuje słabiej niż jak ma obcy zapylacz a Pandorę będzie zapylać Florence .
Co do Pandory to Florence jest dość dobrym zapylaczem ale są inne lepsze dłużej kwitnące .
Truskawka Paladyn z Pandorą może być odmianą sterylno krzyżową ale to trzeba zbadać .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z Pandorą to może być kazirodztwo :;230 .Paladyn to krzyżówka Pandory i Marmolady.Dalej nic nie wiem. ;:145 A jakie te odmiany dłużej kwitnące ?
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Choinka jasna.
Te sadzonki muszą koniecznie być zakopane w ziemi, czy nieogrzewany garaż wystarczy? Z tym, że w nim zakopać ich nie mogę ;)
Piotrek
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Nie mogę już edytować ;/

Mam do dyspozycji:
- garaż w domu (koło 15 stopni zimą),
- garaż obok domu, nieogrzewany,
- pole i w ziemię ;)

Gdzie przezimować te nowe krzaczki?
Czy któraś z opcji z garażem wchodzi w grę, czy absolutnie ma to iść do ziemi?
Piotrek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W garażu z powodu dodatnich temperatur mogą nie wejść w stan spoczynku ,a przy niedoborze światła słabo przezimują .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”