Pomidory w donicach cz.3
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.3
Na podstawie tych 2 zdjęć kilku liści naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć. Zaraza na balkonie jest dość mało prawdopodobna, acz niewykluczona. To mogą być zwyczajnie mechaniczne uszkodzenia od deszczu i wkraczanie wtedy z ciężką bronią jest bezsensowne. Wszystkie uszkodzone liście bezwzględnie oberwij i obserwuj całość, jeśli będą się pojawiać nowe zmiany oprysk jest konieczny. A jeśli nie pryskaj czymś eko.
Dorota
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lip 2015, o 19:11
Docka pisze:Witam, jestem tu nowa i bardzo proszę o poradę, ponieważ jestem bardzo ale to bardzo początkującą ogrodniczką, ale tylko balkonową. Chodzi mi o pomidory koktajlowe, które mam posadzone w donicy na moim balkonie. Podpowiedźcie jak się nimi opiekować i co to jest na liściach czy to jakaś choroba ? Nie wiem jeszcze dlaczego ale część kwiatków uschła i po prostu spadła. Przepraszam za zdjęcie w poziomie nie wiem dlaczego tak wyszło![]()
![]()
![]()
![]()
Te zmiany widać tylko na dolnych liściach. Oberwij je ruchem ,,do góry" i po ,,kłopocie". Jeżeli zmiany pojawią się wyżej wtedy pomyślimy co dalej 

Kasia
Spróbuj położyć je z jabłkiem, ale nie wszystkie muszą dojrzeć. Spróbuj może czymś nakryć razem z jabłkiem kilka sztuk i mogą być na słonku kilka.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dojrzeją. Najszybciej w temperaturze zbliżonej do 20 stopni dojrzewają, bo zbyt przedłużające przechowywane wysuszają się.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za pomoc, jest tego kikanaście pędów, więc spróbuję kilku sposobów.
Nauczka na przyszłość, by przed zbliżającą się burzą pościągać skrzynki z balustrady.
Pozdrawiam
Nauczka na przyszłość, by przed zbliżającą się burzą pościągać skrzynki z balustrady.

Pozdrawiam
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Przytoczę dwa wpisy Kozuli na temat dojrzewania pomidorów w domu:
Ja w zeszłym roku dojrzewające w domu pomidory wsadzałam do papierowej torebki i układałam na parapecie.Kozula pisze:Zielone pomidory do dojrzewania nie muszą mieć światła , ale jeśli mają wybarwiają się równomierniej. Znacznie ważniejsza jest temperatura. Żeby w przechowaniu nie dostawały czarnych kropek nie może spaść poniżej 16 stopni .Niska temperatura powoduje również rozpad chłodniczy - pomidor dojrzeje, ale zrobi się jak jajko w miękkiej skorupce , włącznie z konsystencją ,oprócz tego straci cukier.W mieszkaniu jest trochę za sucho , ale nie ma jak zapewnić odpowiedniej wilgotności (w reklamówce mogą zgnić) .Najwyżej skórka trochę się pomarszczy i tyle.
Pozdrawiam.kozula
...
Pudełko służy do zatrzymania etylenu , który wydziela się z dojrzewających owoców . Etylen przyspiesza dojrzewanie . Do pudełka można dołożyć dojrzałe jabłka , będą poganiać pomidory. Smak owoców dojrzałych z zielonych w dużym stopniu zależy od odmiany ...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W celu opróżnienia folii przed sadzeniem drugi raz pomidorów zerwałem 1400 kg z ostatnich gron zapalonych i zielonych pomidorów, po dwóch tygodniach z zielonych prawie nie ma śladu, większość dojrzała.
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Pomidory zerwane jesienią przed przymrozkami dojrzewają do listopada-grudnia. czemu teraz nie miałyby dojrzeć? Trzeba się jednak liczyć z gorszym smakiem tych niewyrośniętych w porównaniu z dojrzewającymi po wyrośnięciu. Jak będziesz mieć dużo świeżych, to możesz wyrzucić, dodać do gotowania. Jeśli nie będzie na bieżąco zbyt wiele, to zjesz ze smakiem.
Torebka papierowa lub pudełko tekturowe przykryte, można dodać jabłko i sprawdzać czy któryś nie gnije bo wykończy sąsiadów.
Torebka papierowa lub pudełko tekturowe przykryte, można dodać jabłko i sprawdzać czy któryś nie gnije bo wykończy sąsiadów.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za pomoc, zastanawiam się jeszcze czy można gdzieś w suchym miejscu powiesić całe pędy i okręcić arkuszami szarego papieru, to są koktailówki, gdzieś na F. widziałam tak powieszone pomidory.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Szlag by to jasny trafił. Najpierw było zimno i nic nie rosło i nie zawiazywalo. Pozniej był skwar i tez nic. Dzisiaj sie ucieszyłam, bo wreszcie zaczęło pięknie wiązać.Teraz przeszła burza przez Wawę i wszystko połamane. 

Aga
Nasze okolice na szczęście mijają i powodzie i wichury nas omijają.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Rzepka ja tak miałam Ildi i megagrona powieszonego. Tylko niczym nie owijalam. Czasem opadły jakieś sztuki. Ale ogólnie było dobrze .
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Witam moje pomidorki obserwowałam i nic nie wskazało na zz więc nie pryskałam.Dzisiaj wróciłam po tygodniowym urlopie,pomidorki podlane 2 razy tylko,małe uszczerbki są,ale ogólnie mają się dobrze i dużo owoców,tylko czekać aż wszystkie się zaczerwienia.