Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Wiem gdzie zapisałam i jeszcze jedną dopisałam Belle Epoque- jest taka mięsista ;:224 , cudna. Co do czosnku to nie wiem, ja swój podobno powinnam zawiązać, ale się już nie da bo zgrubiał i puścił kwiat, nie wiem czy wykopać czy zostawić?
Cudne zdjęcie z fotelem i miotłom - zjawiskowo sielskie ;:215 .
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Siódma strona ;:223 gdzie ja się podziewałam ;:124
Miłeczko dalie to chyba już ,już co? U mnie paki jak talala :tan ciekawa jestem marketowej Cafe czy to ona ,czy nie ona ,jak ona to pojedzie do Ciebie na przechowanie ;:306 Edenkę kulkowałaś ;:oj moja taka malutka ,że o kulkowaniu mowy nie ma.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy dawno dawno temu mama mojej przyjaciółki w ferworze porządków biegała z miotłą po domu, jej zięć z stoickim spokojem pytał: " Mauśka sprząta czy odlatje?" Miłko - czy Twoja miotła na pewno do zamiatania służy? :wit
Jak to zrobiłaś, że Edenka tak Ci urosła? Oprócz oczywiście ręki, potrzebne było odpowiednie stanowisko. Czyli jakie? Moja nadal 30 centymetrowa. :oops:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jestem za pomalowaniem domku i okiennic na niebiesko. I za gliniakami. Super będzie. Takie miejsca mają klimacik.
U mnie zakwitła pierwsza dalia. Jak mnie leń opuści to pokażę :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Małgoś! Niebieskiego się trochę boję... ;:131 Myślę o macie zielonym. Może będę musiała zrobić symulację komputerową, jak to będzie wyglądać :wink:
Pokaż dalię! Leniu precz!

Ewka! Czasami sobie polatam, ale o tym sza...! :wink: Do zamiatania betonu i bruku jest niezastąpiona, ale muszę ją ulepszyć, bo trzonek za luźny...
Moje Edenka rośnie w ścisku pomiędzy Louise Odier, daliami i łubinem. Część dnia ma półcień, bo wokół drzewa i krzaki. Mam ją z 3-4 lata i kupiłam w sklepie przy botaniku bez nazwy (czyli licencji), ale z kwiatem więc nie było kota w worku. Razem z nią kupiłam Othello, która też super rośnie. W zeszłym roku, jak puściła długi pęd, nie zastanawiałam się długo i ja zakulkowałam.

Marta! No właśnie!!! Gdzieś Ty była! ;:306 Też jestem ciekawa, co też Ci wyrośnie. Trzymam kciuki! No i czekamy aż wszystko zakwitnie. ;:173 Bo u mnie też duzo w pąkach, ale ja mam spore towarzystwo i już nie ogarniam ;:306

Dorota! Jak będziesz miała okazję, to sobie kup, bo jestem ciekawa doświadczeń innych osób. Nikt jej nie ma, nie mam z kim podyskutować ;:145 Z czosnkiem poczekam jeszcze chwilę i pozbieram.
Ktoś mi obiecał dobre ząbki do posadzenia (Krysiu to Ty?), ale nie jestem pewna, kto ;:131
No i dziękuję w imieniu mojej walącej się szopy zasłoniętej winobluszczem i miotłą. Zrobię jej lifting, a jak!

Mariola! I tak to był cud, że te piwonie zakwitły ;:306 Bardzo się z tego cieszę :tan Na dliowe widoki zapraszam za kilka dni. Wtedy pierwsze już rozkwitną.

Iwonko! Widziałam ;:215 Ja jeszcze nie zrobiłam sadzonek wiec nie mam się czym pochwalić ;:131 Ale za to róża Blanche Moreau puszcza listka z jednej sadzonki więc jest nadzieja ;:173 A kokorycze mam, ale te pierwsze kwitną wczesna wiosną, potem zanikają. Kokoryczki też kwitną chwilkę. Możesz przybliżyć o jakie kokorycze chodzi?

Wczoraj porządkowałam przed domem. Płotu z przodu nie mam jeszcze więc przestrzeń widoczna i otwarta. Po deszczach urosło chwastów, a że było wcześniej błoto - nawet nie mogliśmy wykosić. Po raz pierwszy nie wyrzuciłam chwastów na kompost. Wszystkie miały już nasiona i nie nadawały się. Wrzuciłam do worów, pojutrze odbiorą. Najgorszy był wszędobylski szczawik :evil: Ale ja znalazłam na niego sposób - zbieram go za pomocą łopatki i wtedy wychodzi dobrze. Bywa, że część korzenia zostaje, ale rozłogi wyciągnę.
Cały czas się głowię, jak z tą altaną. Chyba pójdę do sklepu i kupię taką farbę, jaka będzie ;:306 I musze sie rozejrzeć na starociach za dodatkami, które będą pasować ;:173

Na dziś:

W kannach rośnie mi dynia i pomidory. Normalny człowiek by to poprzesadzał, ale ja jakoś nie mam sumienia. (wczoraj tam wypieliłam ;:131 )
Obrazek

Kolorowa kukurydza zza oceanu
Obrazek

Oczko dzielnie się trzyma i hoduje komary :wink:
Obrazek

First lady
Obrazek

Moja 2-letnia wisienka
Obrazek

Makleja
Obrazek

Ventricosy
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłeczko, nie wpadłabym na pomysł, żeby zrobić oczko w kociołku. Super ;:333 A wodę w nim wymieniasz?
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Pomidory kannom nie zaszkodzą ale dynię to od razu kieruj na ścieżkę bo ci ich zagłuszy a ładnie ci rosną .. Moja stara wiśnia ma mniej owoców ,chyba pójdzie pod siekierę bo już 4 rok nie owocuje .. moja jedna dalia już kwitnie a inne jeszcze w pąkach ,też czekam aż zaczną dekorować mój ogród ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miotła stylowa i pasująca do otoczenia ;:333 Niestety nie potrafię taką miotłą zamiatać (za duże prześwity) ale w takich rustykalnych klimatach wygląda ładnie.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

EE, gdzie tam "normalny człowiek by poprzesadzał"... mnie też szkoda ruszać i tak rośnie wszystko jedno na drugim...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłeczko coś znalazłam niebieskiego...ja lubię :D

Obrazek
Obrazek

uwielbiam klimacik.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Miłeczko, ja również pomyślałam o kokoryczkach między daliami, które jeszcze do teraz kwitną ;:108, szczególnie niebieska (jakby co, to znajdę dla Ciebie) wydaje mi się, że fajnie wyglądałby pomiędzy nimi również przywrotnik, którego zwiewnych kwiatków długo nie doceniałam, a jak się okazało są one wykorzystywane w kwiaciarniach do dekoracji i to niby sprowadzane z Holandii :;230 a może rogownica kutnerowata? Niebieska chatka ekstra, bardzo mi się podoba, ale miałabym również opory, tak naprawdę wszystko zależy od kolorystyki innych dodatków, a jak dobrze kojarzę masz czerwone lampiony, chyba, że wymienisz je na niebieskie, a może jakiś bordowy i białe wykończenia?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka szykujesz się do liftingu ? ;:306 Stawiam na piaskowy do miotły i gliniaków i polskiego rattanu będzie super pasował ;:333 Chciałam jeszcze zameldować że kanny wyszły ....dwie zielone i jedna bordowa :lol:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

takasobie pisze:Oczko dzielnie się trzyma i hoduje komary :wink:
No właśnie tego najbardziej chciałabym uniknąć i dla tego chyba jeszcze takiego oczka nie mam, choć zakusy były kilkukrotnie.
Niecierrrrrpię tych owadów ;:185 ;:222
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Zuza! Mam obiecaną rybkę do wyjadania owadów, jedną! Nie wiem, jak się będzie miała w kotle i czy kocur jakiś mi jej nie zje, ale spróbuję ;:224

Marta! Cały czas myślę. Zacznę od pomalowania okien na kość słoniową, albo biały. Potem pójdą parapety prawdopodobnie będzie to zieleń matowa. Pozostają drzwi, które pójdą prawdopodobnie na zielono, ale je trzeba upiększyć listewkami i może jakąś kołatkę dam, czy co? O wiklinowych matach tez myślałam i chyba popowieszam pomiędzy oknami. Na razie tyle. Wiecej nie dam rady jej upiększyć :roll:
Z kann się cieszę, podlewaj i karm, żeby Ci najszybciej zakwitły!

Małgosia! Pięknie to wygląda, ale moja szopa z wielkiej płyty chyba nie pasuje do takiego koloru ;:145 Klimat cudowny, a poza tym niebieskie dodatki to również atrybut polskiej architektury wiejskiej, bo tak odganiano muchy, które boją się wody.

Mariola! Nie przesadzę! :D Korbol będzie się wił wokół kann, a jak będzie owoc - będzie z brzegu ścieżki. Mam nadzieję, że się uda pokierować. ;:173

Jacku! Bo ta miotła jest do konkretnego przypadku - szybkie usuwanie przekwitłych bzów i liści z tarasu altany ... i tyle! Gdzie indziej się nie nadaje, bo ... ma za duże prześwity ;:306

Janeczko! Masz rację, ale może aż tak się nie rozbisurmani? ;:173 Trzy wiśnie w moim ogrodzie mają ok 45 lat. Czasami chorują, ale staram się je od czasu do czasu siknąć. Ale cały czas owocują. Jedna się zeschła i ją wyrzuciłam a w jej miejsce posadziłam świeżą. To tak na wypadek, gdy kolejne miałyby zakończyć żywot. Wiec może dla Twojej wiśni to też już zmierzch i trzeba pomyśleć o młodzieży?

Wandziu! Tylko dolewam i jest klarowna, choć trochę mam glona. Stoi w cieniu i to ją ratuje.

Szykują się upały. Moje pierwsze dalie otwierają kwiaty. Myślę, że lada chwila będę mogła wstawić ich zdjęcia.
Póki co podam zdjęcia sprzed trzech dni, bo nie zrobiłam nic nowego... ;:131

Obrazek

Obrazek

Posadziłam własnoręcznie sianą szałwię. Jak się rozrośnie, przykryje dół maruny.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Miłeczko jeśli to będzie odpowiednia rybka to da radę :D Pare lat temu kupiliśmy do akwarium tzw złotą rybkę - zażarła wszystko - rośliny, inne rybki, ślimaki... A jak będzie odważna to Ci jeszcze kota postraszy :wink: Jak mi się kiedyś chomik na psa rzucił, to pies już więcej do niego nie zajrzał :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”