Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.7

Post »

Moja Ambar ma owoce i są one zielone. Posiada ona największe liście.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

U mnie kakai, hokkaido i muscat de prowance, nieśmiało szykują się kwitnienia, a junona i hubard grey, ostro wiążą.
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

U mnie jumbo pink banana nabiera owoce, inne dynie też, rugosa firulana już spora.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4

Post »

Nie mam się za bardzo czym chwalić...

W czasie zimy i wiosny kopię w ogródku dołki i wyrzucam odpadki organiczne, wyrzucam też ziemię z doniczek jeśli nic nie skiełkowało i takie tam. I pewnego razu wyrosły dwie siewki, wyglądały na cukinie, więc przesadziłem je w inne miejsce i tak powstał ten najdłuższy jak na razie pęd, który ma w tej chwili 4,5 dużego kroka, rośnie jakieś 10 cm na dobę, teraz na cukinię nie wygląda... Na początku miałem też wysianą paczkę nasion dyni olbrzymiej Bambino, lecz żadne nasiono nie skiełkowało i wyrzuciłem wszystko do warzywniaka, pewnie to własnie one skiełkowały i stąd ta siewka, ale na drugim zdjęciu jest jej owoc i znowu zagadka, bo na opakowaniu z Bambino dynie mają zupełnie inny wygląd. Dynia wygląda na olbrzymią, ale co do nazwy nie jestem pewien.

Obrazek
Obrazek

Po niepowodzeniu z Bambino kupiłem Olbrzymią Melonową Żółtą, na siedem nasion skiełkowało jedno, pęd jest o połowę krótszy, niż w tej zagadkowej, bo później zakupione i zasiane. Na zdjęciu poniżej pierwszy kwiat żeński, czekam na otwarcie i będę zapylał. Dziwne jest to, że owoc jest identyczny jak ta zagadkowa niby Bambino.

Obrazek

Dziwna sprawa, ogólnie dynie mam pierwszy raz, ale nic mi się kupy nie trzyma, na początku nic nie chciało kiełkować, później Bambino nie wygląda jak na opakowaniu. W tym roku dynie eksperymentalnie, jak się uda dojść do 40 kg, to będzie sukces, zresztą widać jak są posadzone, co 30 cm, bo tak wypadały dziurki na wężu kroplującym.
Aby było ciekawiej, poniżej zdjęcia dwóch dyń makaronowych, z nasion od dwóch różnych producentów, jak widać dwie różne dynie...

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

RingoJelcz Ta dynia ze zdjęcia to na pewno Bambino.
Kształt liści i owoc jak u mnie.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46

Post »

Więc, nasionko które przeleżało w doniczce prawie miesiąc wyrzuciłem do warzywniaka i po jakiś dwóch tygodniach samo wykiełkowało. Innej opcji nie ma.
Melonową Żółtą posadziłem obok Bambino, liść jest identyczny i mała dyńka też się nie różni.
Może te odmiany olbrzymie są bardzo podobne na początku?
Awatar użytkownika
MoWo
Od: 13 wrz 2013, o 15:11

Post »

Myślę że te odmiany są nie tylko na początku ale i na końcu bardzo podobne. :D
Z kolei Atlantic giant ma taki sam owoc na początku ale liście zupełnie inne.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wie ktoś co to za odmiana ma ciemno zielony owoc, bardzo długie pęd i nie zbyt bujne liście?
Obrazek
Pozdrawiam Marcin
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

Zawiązują się owoce jumbo pink banana już spory owoc, tylko czekam aż kolor złapie bo już spory jest, inne też już widać po trochu co się kluje. Ta angel ma sporo owoców.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Moje :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Kontakt:

Post »

;:138 Śliczne:) Tylko bym o nazwy odmian poprosiła:) Szczególnie interesuje mnie dynia w lewym górnym rogu. Podobna do mojej Amish Pie :?: A ta mocno pomarańczowa to Solor cz Hokkaido? Czy jeszcze inszy wynalazek?
Pozdrawiam,Elżbieta
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Wszystkich nie wiem, jak będą już dorosłe to będę je identyfikować z moimi nasionami :D
Tak na szybko:

1. nn
2. Hokkaido
3. nn
4. Hubbard
5. Hokkaido
6. Makaronowa i American Tondo
7. Sweet Meat
8. Butternut jakiś chyba
orzech305
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2015, o 20:32

Gradobicie w dyniach

Post »

Witam!
Jestem nowy i mam pytanie do Was Forumowicze. Jest to mój pierwszy rok jako "hodowcy dyń". Posadziłem dynie na powierzchni około 40 arów. Wzrastały, kwitły i owocowały pięknie, aż do dziś.. Przeszedł grad wielkości kurzych jaj.. cała powierzchnia została zmasakrowana (10 minut) i odsłoniła spore już (wielkości piłki nożnej) dynie. Pozostały połamane pędy.. Dynie zostały trochę uszkodzone od strony opadów gradu.
Mam pytanie czy jest możliwe, że zbiore cokolwiek z mojej uprawy? czy takie gradobicie to już koniec i zniszczenie aparatu asymilacyjnego spowoduje zaschnięcie reszty?
pozdrawiam
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Re: Gradobicie w dyniach

Post »

Na forum mamy wątki o dyni: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=86225
Pytajmy zawsze w do tego przeznaczonych wątkach, zamiast nowe zakładać.

U mnie po nawałnicach dynie wyglądały jak 7 nieszczęść - teraz rosną dalej pięknie. Poczekaj - zobaczysz, które będą schły pędy - te poodcinaj i usuń. Poranione owoce - jeśli zaczną się zmiany na rankach (nie przyschną) - to usuń owoce. Dobrze było by je opryskać czymś na wzmocnienie (np preparat z żywymi enzymami). Obserwuj czy nie wchodzi przy takim czymś jakaś infekcja grzybowa - wtedy oprysk.
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Kontakt:

Post »

Dzięki, lewy górny róg nn. Ciekawe co się okaże...
To ja mały update dyńkowy

Amish Pie, kilka takich smoków rośnie:) Ktoś powie jak smakuje? U Ani D było napisane, że pieczona smakuje jak ziemniaki z masełkiem czy coś w tym stylu... Przyznam, że czekam z niecierpliwością na degustację ;:108

Obrazek

Makaronowa Pyza, oprócz zielonych jeden owoc jest już chyba prawie dojrzały? Można ją zebrać czy lepiej poczekać? U mnie liście Pyzy jako pierwsze zaczęły łapać mączniaka.

Obrazek

Sweet Dumpling, tym razem chyba już dobrze rozpoznana :P Krzaki pną się po siatce i są dość ekspansywne, może miejsce dobrze im dobrałam.

Obrazek

Thelma Sanders, w porównianiu z innymi to jej krzaczki jakieś takie "wątłe" no ale zaczęła wiązać. Poczekamy, zobaczymy. Częściowo pnie się przy siatce.

Obrazek

Melonette Jaspee de Vendee, jedna już prawie dojrzała (?) Pnie się po siatce. Krzaki jak smoki, a miały być "moderate vining" :;230 Kilka owoców się bieli, ale nie chce mi się z maczetą w gąszcz zapuszczać, policzę jesienią.

Obrazek

Obrazek

Musquee de Ancenis, nieźle śmignęła od ostatniego razu;) Tyle, że mam ledwie po dwie dyńki na krzaku...

Obrazek

Waltham Butternut, też podrosły. Na jednym krzaku rośnie ich ze cztery, o ile dobrze policzyłam, na drugim zaś tylko jedna, buu :( Chyba najbardziej niecierpliwie czekam na dojrzałe owoce tej odmiany.

Obrazek

Australian Butter, jeden krzak padł od początku masakrowany przez ślimaki, a drugi nie mógł się wyzbierać i dopiero niedawno ruszył, wczoraj zaś zauważyłam dwie maleńkie dyńki... ;:138 Tylko czy zdążą dojrzeć??? ;:3 Może uszczknąć już pęd żeby te dwie dostawały więcej papu??

Obrazek

Kogigu, na jednym krzaczku mam ich już 5 lub 6:) Na drugim niestety gorszy wynik. Ta była jaśniejsza i błyszcząca, a gdy podrosła pociemniała i zmatowiała. Śliczna ;:167 Ciekawa jestem czy nam posmakuje.

Obrazek

Oprócz tego mamy straszliwą suszę, gdyby nie podlewanie to chyba wszystko by padło i ani jedna dyńka by nie urosła.
I może z powodu suszy moje największe rozczarowanie sezonu - Solor. Mam Trzy krzaki, na każdym po JEDNEJ MAŁEJ DYŃCE ;:222 A miała być bardziej plenna niż Hokkaido :roll: W przyszłym roku wrócę chyba do Hokkaido, a nasionka Solora odsprzedam albo wymienię... To samo Whangaparaoa Crown, po jednej sztuce na krzaku...
Pozdrawiam,Elżbieta
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”