Na starych fundamentach
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Na starych fundamentach
Popatrzyłam w internet jak ona wygląda. No po prostu cudo. 

Jedne z moich ulubionych kwiatków, szkoda że nie zimują. Jeśli eksperymęt z wysiewaniem mi się uda to na pewno co roku będę miał je na działce
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hortensje bukietowe akurat nie potrzebują kwaśnej ziemi, ale różaneczniki już tak.
Dosadziłabym tam jakieś azalie japońskie, są malutkie i pięknie kwitną w czasie gdy hortensje jeszcze nie zakwitają.
Rabatka wyszła świetnie, to miejsce aż się o nią prosiło.
Dosadziłabym tam jakieś azalie japońskie, są malutkie i pięknie kwitną w czasie gdy hortensje jeszcze nie zakwitają.
Rabatka wyszła świetnie, to miejsce aż się o nią prosiło.

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Rabata kwasolubna super wyszła
Rośliny przesadzane teraz dobrze sobie poradzą, różaneczniki jak dostały lepszej dla siebie ziemi to w sezonie odpłacą się pięknym kwitnieniem i kolorem liści
Bukietówki są niewymagające, poradzą sobie i w kwaśnej glebie - u mnie przynajmniej tak jest
Jak rabata kwasolubna i zacieniona, to może obwódka z wrzosów lub wrzośców?

Rośliny przesadzane teraz dobrze sobie poradzą, różaneczniki jak dostały lepszej dla siebie ziemi to w sezonie odpłacą się pięknym kwitnieniem i kolorem liści

Bukietówki są niewymagające, poradzą sobie i w kwaśnej glebie - u mnie przynajmniej tak jest

Jak rabata kwasolubna i zacieniona, to może obwódka z wrzosów lub wrzośców?
Azalie chce kupić, w Toruniu jak co roku na początku maja będzie Wiosenny Kiermasz Ogrodniczy i tam coś wybiorę.
Na obwódkę zaplanowałem macierzankę piaskową. Zmówiłem od miłej koleżanki z forum.
Na obwódkę zaplanowałem macierzankę piaskową. Zmówiłem od miłej koleżanki z forum.
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Jeśli macierzanka piaskowa, to zmień ziemię na obwódce przy murku na zwykłą, a najlepiej z domieszką piasku i może drenaż pod spód.
Ona woli sucho i stanowisko słoneczne, różaneczniki lubią wilgoć i wolą cień lub półcień.
Ona woli sucho i stanowisko słoneczne, różaneczniki lubią wilgoć i wolą cień lub półcień.
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Oj, głowa pełna pomysłów - całą zimę planowałam, co zrobię wioną
W zeszłym roku większość roślin które zasadziłam to rośliny jednoroczne. Niestety, bardzo dużo pracy z nimi - sadzenie, wykopywanie i niepowodzenie z zimowaniem (30 karp dalii szlak trafił) dlatego zdecydowałam się na rabatę z kwiatami zimującymi w gruncie - padło na róże. A jak będzie, to zobaczymy.
Kwasolubna rabata wyszła Ci rewelacyjnie - jesienią dosadź wrzosy/wrzoście, bo też lubią kwaśną glebę a wyglądają cudnie.

W zeszłym roku większość roślin które zasadziłam to rośliny jednoroczne. Niestety, bardzo dużo pracy z nimi - sadzenie, wykopywanie i niepowodzenie z zimowaniem (30 karp dalii szlak trafił) dlatego zdecydowałam się na rabatę z kwiatami zimującymi w gruncie - padło na róże. A jak będzie, to zobaczymy.
Kwasolubna rabata wyszła Ci rewelacyjnie - jesienią dosadź wrzosy/wrzoście, bo też lubią kwaśną glebę a wyglądają cudnie.
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Pod macierzanke właśnie z przodu nie dawałem torfu. Dałem też żwir drobniutki wiślany. Zaprawa plus podsypka pod murkiem myśle że zobojętni glebę.
Witaj! Ja też odcisnę swój ślad w twoim wątku bo chętnie będę do niego wracać
. Pomysły masz świetne i jeden już wiem że niebawem wykorzystam ( też chcę równo wyciąć trawnik
).

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
U mnie, na takiej pięknej rabacie już była by posadzona pnąca róża ......... albo dwie ........... i clematisLysyRudy pisze:

Ja posadzę hortensję pnącą i może dosadzę parę azali. Clematisy z drugiej strony będą posadzone tylko na razie tam nie będę nic robił bo muszę prąd pociągnąć do altany.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Nad hortensją pnącą poważnie się zastanów - ona nie wygląda w realu tak jak na obrazku
Gdy kupiłam swoją (bo mam taką od ubiegłego roku) - forumki odradziły mi sadzenie jej w wyeksponowanym miejscu. Podobno w realu to jest dużo liści, niewiele kwiatów a w dodatku nie wiadomo jak długo na te kwiaty trzeba czekać. U mnie rośnie sobie dość powoli . Być może coś jej nie pasuje
. Ale nie choruje - po prostu , tak sobie rośnie, od niechcenia 

Gdy kupiłam swoją (bo mam taką od ubiegłego roku) - forumki odradziły mi sadzenie jej w wyeksponowanym miejscu. Podobno w realu to jest dużo liści, niewiele kwiatów a w dodatku nie wiadomo jak długo na te kwiaty trzeba czekać. U mnie rośnie sobie dość powoli . Być może coś jej nie pasuje

Poczytałem o tej hortensji, faktycznie dużo liści mało kwiatów, co mogę wsadzić na ta rabatę. Stanowisko średnio nasłonecznione ziemia kwaśna do obojętnej. Hortensje wsadzę w takim razie z tyłu domku koło murowanej toalety z czasem ładnie ją zakryje. Może faktycznie clematisy ale jaką odmianę, może poczytam dzisiaj w pracy trochę o nich jak będę miał chwilkę. Poproszę o propozycję jakiś ładnych pnączy na ta rabatkę.
Jak chcesz połączyć z czymś użytkowym to posadź kiwi - którąś odmianę o kolorowych liściach. A jak nie to może wisterię albo milin. Ja sobie w tym roku kupiłam nasturcję bulwiastą pnącą, ale na razie nic Ci o niej powiedzieć nie mogę. Jeśli nie nastawiłeś się na nic stałego to może kielisznik bluszczykowaty - corocznie odrasta z korzenia. Z jednorocznych powój - ale tylko odmiana niebieska Heavenly Blue lub pierzastolistny, bo reszta wilców rozsiewa się jak głupia i potem wyplenić nie można; lub dynie ozdobne albo trukwa - też pięknie kwitną, a potem zdobią owocami.
No to mam teraz do czytania, dziękuje. Zrobię sobie przerwę w pracy i zabieram się za lekturę. Jak zawsze można na was liczyć.