Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Post »

Grażynko a wiesz to ciemiernik z Biedronki, mam ich 5 szt i tylko ten jeden taki piękny, pozostałe 4 marniutkie, też listeczki mają do wycięcia, ale na razie nie ruszam.
Jak to dobrze, że ślimaków nie posiadam, wiem jaka żmudna jest z nimi walka, szczególnie ta nocną, na starej działce chodziłam z latareczką i szpikulcem, oraz butem o grubej podeszwie.

Beatko śniegu już nie ma, wczorajszy deszcz spłukał.

Krychna jeszcze na pewno sobie kupisz ciemierniki, ja ich długo nie miałam, zawsze kojarzyła mi sie źle nazwa cuchnący, nie wiem dlaczego myślałam, że naprawdę brzydko pachnie. Dziś właśnie tej odmiany intensywnie poszukuję.

Marysiu dziękuję , dziękuję :heja ;:196 Ty wiesz za co. U nas zaczęło padać po południu, deszczyk mnie bardzo ucieszył, trochę brudów zmyje i roślinkom zachce się ciągnąć w górę. Rankiem jeszcze mżawka kapała, ale teraz słoneczko wychodzi z za chmur.

Magda właśnie w poniedziałek pokazały się pierwsze pomidorki, ale bardzo nierówno kiełkują w niektórych odmianach jeszcze cisza. Tam gdzie np było 5 nasionek mam na razie jedynie po 2-3 sieweczki. zastanawiam się czy nie dosiać jeszcze z 4 odmian, bo coś mi się zdaje, że mam za mało. Jedna papryka też nie wykiełkowała, a te co są na wierzchu dostają pierwsze listeczki. Myślę, że zima nam już odpuściła i wiosna szybko przyjdzie.

Wczoraj rankiem trochę popracowałam, stałam na drabince i z moich wierzb obcinałam suche gałązki, nawet nie pomyślałam, że tyle tego natnę. Jedna wierzbę chcę wyprowadzić w koronę kulę, drugiej pień uplotłam w warkocz ( oczywiście po kilku latach zrósł się i tego nie widać), a trzecią wierzbę tnę na: ja to nazywam wiecheć, ostatnią puszczam na żywioł, delikatnie formując cięciem, aby nie za bardzo się rozszalała. Wszystkie wierzby wyhodowałam od małego patyczka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko cieszę się że mogłam się czymś odwdzięczyć i nie ma o czym wspominać, nich kiełkują to najważniejsze ;:333
U mnie bez słońca i szaro wygląda, ż jeszcze popada, a błoto w ogrodzie ;:202 Dobrego dnia ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu kolejny dzień opadów, ale ogród potrzebuje wody, także na razie nie narzekam. No i kurze zostaną wypłukane. Na razie robiłam porządki doniczkowe w piwnicy, część roślin została przeniesiona do ciepłego, jasnego pomieszczenia. Dosiałam jeszcze dwie odmiany pomidorków Aussie i Persimon, coś marnie mi te wcześniej wysiane skiełkowały.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko a mnie spotkała katastrofa, bo chciałam odwrócić kuwetę z doniczkami, a półka nie jest przymocowana i ...... bardzo piękna katastrofa. Parę doniczek ocalało, a kilka się wymieszało tzn wypadły znaczniki. Więc kilka dosiałam bo mi zależy na nazwach. Właściwie pomidory kiełkują po 10 dniach ;:131 Papryki kiełkuję na wacikach i w miarę pokazywania się kiełków wsadzam do ziemi, ale podlewane waciki wodą sprawiły że nasionka zaczęły pływać i też nie wiem które co jest ;:oj Taka ze mnie ogrodniczka ;:124
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu faktycznie katastrofa, chwila nieuwagi i kłopot, bałagan na całego. Mnie to spotkało chyba dwa lata temu, moja kochana Misia zrzuciła mi z parapetu 2 skrzynki z doniczkami gdzie były popikowane papryki. Znaczniki wszystko wypadło, co się dało uratowałam, posadziłam od nowa część połamanych wyrzuciłam. Byłam taka zła sama na siebie, bo kotka straszna psotnica, już tyle szkód narobiła, ale kochana przez nas bardzo.
A ja dziś policzyłam już wykiełkowane pomidorki, stwierdziłam, że za mało no i posiałam kolejne dwie odmiany ( wczoraj też dwie wysiałam, a dziś następne).
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko jakby to koty zrobiły to zrozumiałabym, ale sama ;:145 Ale te wyzbierane kiełkują więc tylko trochę będzie nie nazwanych za to wcześniej może zaowocują. Muszę zastanowić się co siać od marca, bo jeszcze w domu. W tunelu muszę wymienić folię na dwóch krótszych ścianach i w kwietniu już będzie tunel ;:333 Dzisiaj krzewy przycinałam, bo muszę je trzymać w ryzach ;:333
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu nasza sprawność jest coraz gorsza, no i dla tego same dla siebie nie potrafimy znaleźć usprawiedliwienia. Ja wczoraj pracowałam w ogrodzie zmniejszałam trawnik, najpierw robiłam to sama, a później syn przyjechał i to co zajęłoby mi jeszcze z godzinę, aon zrobił za 15 min :!: ;:oj taka ze mnie ofiara losu, coraz wolniej pracuję ;:222
Mój foliak leży już w garażu we wtorek kurier go przywiózł. Czatowaliśmy na zakup tej małej szklarenki domowej, ale cena tak wzrosła, że odpuściliśmy, może następne akcje będą lepsze.
Krzewy będę cięła w marcu jak tylko pogoda pozwoli.

Wczorajsze nasze marne wypociny: kilka rabatek udało się ładnie brzegi wyrównać

Obrazek Obrazek

dzisiejszy słoneczny dzień sprawił wesołość :lol: jak zauważyłam te piękne kolorki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

coraz więcej pokazuje się na trawnikach stokrotek

Obrazek

moje tygrysy
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Dorotko, że dosyć sporo powiększyłaś swoje rabatki. Napracowałaś się. ;:108
Śliczne krokusiki a stokrotka w trawie już kwitnie? ;:oj
Wszelakie Tygryski uwielbiam. ;:333
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, ale masz miejsca pod sadzenie, będzie pięknie już to czuję, ja niestety jeszcze mam mokro i na takie prace muszę poczekać. Gdzieś wykopałam wierzchnią warstwę to zbyt dużo się obiera i odpuściłam. Krokusa nie mam ani jednego ;:222 a moje iryski potrzebują jeszcze pewnie 2 tygodni, ale wiesz że u nas zimniej :D Kocury śliczne, bo to marzec czas zalotów ;:306
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Dorotko ja tez powiększyłam jedna rabatę kosztem trawnika. Wyrwałam mu tylko ok 0,5 m x1 m, ale ile na takim kawałku można było posadzić, Zmusiła mnie do tego co prawda sytuacja bo nie miałam gdzie posadzić kilku nowych roślinek ;:306
Stokrotek to ja jeszcze w tym roku nie widziałam ;:oj , jak one już kwitną to może zima nie powróci :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda tak poszło za ciosem, zaczęłam działać na całego, muszę mieć miejsce na nowe roślinki, no i te wcześniej posadzone mi się ładnie rozrosły, często podczas koszenia uszkadzałam je kosiarką to zdecydowałam się na poprawki ;:306
Stokrotek na moich trawnikach ostatnio dużo, chyba wiatr mi tak je wysiał.
Tygryski uwielbiam, ale ostatnio podchodzący kawalerowie mnie denerwują, wszędzie znaczą teren, capi wokół, najgorzej jest jak zaznaczy drzwi wejściowe i okno w kuchni, codziennie muszę myć.

Marysiu akurat tam koło szamb mam cieniste miejsce, więc planuję za rok niezapominajki, tylko muszę posiać, na razie tego roku posadzę tam niskie aksamitki i może na stałe kilka kęp niższych traw, zobaczę co wyjdzie w realizacji. U nas nie jest za mokro, mogłam spokojnie działać, nawet wczoraj do południa popracowałam przy regulacji brzegów na rabatkach. Chciałam więcej zrobić, ale deszcz mnie przegonił. Zdążyłam tylko sznurkiem zaznaczyć zmieniony kształt innej rabatki, no i sznurek leży sobie pod śniegiem na trawniku.

Beatko czyli nie jestem odosobniona, to chyba jakaś epidemia zmniejszania trawników panuje na forum ;:306 Myślałam, że zima nie wróci, ale dzisiejszy poranek pokazał co innego, cały ogród zaśnieżony, leży teraz śnieg mokry, brudny, mam nadzieję, że szybko spłynie i będzie tak jak w zeszłym tygodniu słonecznie i sucho.

Zapomniałam pokazać moją kochaną skrzydlinkę naprzeciwlistną, jak zawsze obsypana mnóstwem pąków kwiatowych

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko dostałam od Ciebie tą śliczną roślinkę, ale jakoś tak było jej coraz mniej i coraz mniej i teraz nawet nie wiem czy jeszcze jest?
U mnie dzisiaj wszystko leżało pod śniegiem, teraz się topi w szybkim tempie ale zanim obeschnie to minie jakiś czas :D
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Dorotko, u mnie (tzn. u mojej kotki) też była przez parę dni inwazja kocich zalotników. Siedziały na tarasie, na parapecie, wszędzie. :? Także wiem coś na ten temat. ;:306
Ja też w tym roku jestem zmuszona powiększyć rabatki. ;:131 Ale czekam na lepszą pogodę - strasznie wieje i poda. ;:222
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Dorotko i jak tu się nie cieszyć jak się ogląda takie widoczki ;:138 wszystkie żółtki cudne ;:167
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu to proszę przypomnij mi o niej, u mnie pięknie się rozrasta, ale dawałam koleżance i nie chciała rosnąć, może ciężka ziemia jej nie służy. Pogoda nam kaprysi, wczoraj śnieg, później deszcz, dziś od rana ulewa, a teraz przeszła śnieżyca więc w momencie zrobiło się biało. Długo śnieg nie wytrwa bo jest na plusie i mży.

Magda najgorzej jak te kocury nocą zaczynają nawoływanie i walkę, spać nie można ;:306 Z pracą również się wstrzymałam, nie da się wyjść do ogrodu nie dość że leje to jeszcze wieje. Przygotowałam nasionka kwiatów za chwilę pójdę do garażu będę siała do donic.

Aniu każdy najmniejszy kwiatek cieszy, po szarości jesienno- zimowej miło popatrzeć na jaskrawe słoneczne kolorki.

kilka wspomnień sezonu 2013

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”