Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Gruntowe i już owocują?!
Ja dziś wysiałam do multipalet i mam obawy, czy nie za wcześnie.
Zazwyczaj wysiewałam na koniec kwietnia ale coś mnie podkusiło i ...
A tak przy okazji: jaka jest optymalna temp. kiełkowania dla ogórka?
Ja dziś wysiałam do multipalet i mam obawy, czy nie za wcześnie.
Zazwyczaj wysiewałam na koniec kwietnia ale coś mnie podkusiło i ...
A tak przy okazji: jaka jest optymalna temp. kiełkowania dla ogórka?
Pozdrawiam, Marta.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogórki będę chronić przed chłodem. Dziękuję za ważne informacje
Zapisane w notatkach, wydrukowane i wpięte do segregatora na wszelki wypadek, bo na razie pamiętam, a za rok kto wie 

Pozdrawiam Eugenia
http://www.uprawyekologiczne.pl/196_Wym ... gorka.htmlIka2008 pisze:jaka jest optymalna temp. kiełkowania dla ogórka?
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Mistrzu !
Chwała Bogu, że nie podkusiło mnie aby wynieść te paletki do foliaka.
Szczęśliwie pozostały na parapecie.
Uu mnie dziś traszny ziąb na dworze ale w domu 24 st. więc ogórasy powinny kiełkować.
Chwała Bogu, że nie podkusiło mnie aby wynieść te paletki do foliaka.
Szczęśliwie pozostały na parapecie.
Uu mnie dziś traszny ziąb na dworze ale w domu 24 st. więc ogórasy powinny kiełkować.
Pozdrawiam, Marta.
Dopóki nie skiełkują mają być w mieszkaniu. Końcem przyszłego tygodnia może być nawet pod 30 *
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz te paletki do wysiewu ogórków 5/9 lub 6/9 to chodzi o ilość otworów czy rozmiar 1 otworu,ja mam paletę z 28 otworami o wymiarach otworu 6/6 -mogą być?Wiem ,pytanie może głupie ,ale dla mnie ważne ,pierwszy raz chcę zrobić rozsadę ogórka/kiedyś próbowałam ,ale to była porażka/
.
Pozdrawiam Teresa

Pozdrawiam Teresa

Te cyfry oznaczają ilość doniczek, a nie wymiary.
Paleta 4x7 czyli z 28 doniczkami jest nieodpowiednia w przypadku uprawy rozsady w mieszkaniu, gdzie musimy uciekać przed wybiegnięciem. Okres przebywania rozsady w palecie jest stosunkowo krótki i przy dużej objętości doniczki korzenie nie zdążą przerosnąć podłoża. Trudno wtedy taką sadzonkę wyciągnąć z doniczki bez uszkadzania bryły korzeniowej. Drugim elementem limitującym wielkość doniczek jest zapewnienie sąsiednim sadzonkom w palecie na tyle wolnego miejsca, by się wzajemnie nie cieniowały. Stąd z własnego doświadczenia polecam palety z nie mniejszą ilością doniczek niż 45 i nie większą niż 54. Optymalna ilość roślinek w doniczce to 3 sztuki, co wymusza sadzenie gniazdowe. Trzy roślinki w doniczce gwarantują utworzenie zwartej bryły korzeniowej. Boczne ściany doniczek powinny posiadać duży skos/ doniczki stożkowe/ co znakomicie ułatwia wyciąganie rozsady.
Niezmiernie ważne jest by wschody w palecie były równomierne, bo jeśli tak nie będzie, to część roślin, które wcześniej wzejdą ,zdążą się wyciągnąć. Aby zapewnić równe wschody proponuje siew nasion podkiełkowanych . Nasiona ogórków puszczają kiełki w ciągu 24 godzin w temperaturze 25-30 *
Powtórzę swoje zdjęcia poglądowe

Paleta 4x7 czyli z 28 doniczkami jest nieodpowiednia w przypadku uprawy rozsady w mieszkaniu, gdzie musimy uciekać przed wybiegnięciem. Okres przebywania rozsady w palecie jest stosunkowo krótki i przy dużej objętości doniczki korzenie nie zdążą przerosnąć podłoża. Trudno wtedy taką sadzonkę wyciągnąć z doniczki bez uszkadzania bryły korzeniowej. Drugim elementem limitującym wielkość doniczek jest zapewnienie sąsiednim sadzonkom w palecie na tyle wolnego miejsca, by się wzajemnie nie cieniowały. Stąd z własnego doświadczenia polecam palety z nie mniejszą ilością doniczek niż 45 i nie większą niż 54. Optymalna ilość roślinek w doniczce to 3 sztuki, co wymusza sadzenie gniazdowe. Trzy roślinki w doniczce gwarantują utworzenie zwartej bryły korzeniowej. Boczne ściany doniczek powinny posiadać duży skos/ doniczki stożkowe/ co znakomicie ułatwia wyciąganie rozsady.
Niezmiernie ważne jest by wschody w palecie były równomierne, bo jeśli tak nie będzie, to część roślin, które wcześniej wzejdą ,zdążą się wyciągnąć. Aby zapewnić równe wschody proponuje siew nasion podkiełkowanych . Nasiona ogórków puszczają kiełki w ciągu 24 godzin w temperaturze 25-30 *
Powtórzę swoje zdjęcia poglądowe

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
I bardzo dziękuje 

Powodzenia. Na pewno Ci się uda 
Paleta 4x7 jest dobra do rozsady papryki, fasoli szparagowej i sałat

Paleta 4x7 jest dobra do rozsady papryki, fasoli szparagowej i sałat
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
forumowicz!
Uparcie powtarzasz ilości doniczek w wielodoniczce pomimo pytania o rozmiar wielokrotnie wcześniej tez zadawanego (np przeze mnie też). Wiele osób nie idzie do sklepu aby kupić wielodoniczki określonego typu, lub idzie i nie ma takich jakie są polecane, próbuje jakiś pojemników zastępczych, pierścieni foliowych,...
Sama jestem ciekawa jakie wymiary w centymetrach mają polecane przez Ciebie doniczki dla ogórków, pomidorów, papryki.
Uparcie powtarzasz ilości doniczek w wielodoniczce pomimo pytania o rozmiar wielokrotnie wcześniej tez zadawanego (np przeze mnie też). Wiele osób nie idzie do sklepu aby kupić wielodoniczki określonego typu, lub idzie i nie ma takich jakie są polecane, próbuje jakiś pojemników zastępczych, pierścieni foliowych,...
Sama jestem ciekawa jakie wymiary w centymetrach mają polecane przez Ciebie doniczki dla ogórków, pomidorów, papryki.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Szanso,nie więcej jak 5cm średnica górą i 5cm wysokość. Te wymiary dotyczą multipalety 45 szt. oczek.
-
Dzięki 

Moje nowe imię Szansa 

Nigdy nie kupuję wielodoniczek z centymetrem w rękuostatnia szansa pisze:Sama jestem ciekawa jakie wymiary w centymetrach mają polecane przez Ciebie doniczki dla ogórków, pomidorów, papryki.

Doniczka w palecie 4 x 7 ma wymiar 6,5x6,5x 6 cm, w palecie 5 x 9 stożkowej doniczka ma wymiar 5x5x7 cm. Palety 6x9 aktualnie nie mam
-
Dzięki Mieciu 

Moje nowe imię Szansa