Witam nowych gości w moim wątku: Aturi, Emma, Floro-fob oraz Filigranowa 27 cieszę się, że Wam się u mnie podoba.
Dziś pokażę stare roślinki, które jakoś sobie w tą ponurą (bez słoneczka) zimę radzą. Niestety pożegnałam mój 5-letni bluszcz. Ju nie miałam natchnienia walczyć z mszycą, mocno go przerzedziło, ale zachowałam kilka zdrowych (mam nadzieję) szczepek, które spróbuję ukorzenić.
Wreszcie ukorzeniła się hoja carnosa
Ukorzeniona niedawno Difenbachia też sobie dobrze radzi. Jak ją sadziłam miała po 3 listki.
Już niedługo pąki storczyków się otworzą
Poinsecja
Cyklamen
Nie sądziłam, że uda mi się z nim dogadać. Cały czas się ładnie trzyma
I dzisiejszy zakup, nie mogłam się oprzeć Storczyk miniaturka.
Ojej Storczyk vareigata cudowny Piękny chyba nikt by się nie oparł A mogę wiedzieć gdzie go zakupiłaś? To znaczy w internecie gdzieś, czy w jednym z popularnych marketów?
Twoje'' stare''roślinki bardzo dobrze sobie radzą .Bardzo ładny cyklamen i poinsencja obficie odbija z ziemi, a storczyk miniaturka i variegata takie 2w1 prześliczny .
Witaj niedziwie się że Cię skusił taki cudny paskowany storczyk, same liście cudne.
Brawo dla gwiazdy mi zawsze ona padała od razu po zakupie, no może tydzień i już
Pięknie kwitną i się puszczają już czują wiosnę.
Dziękuję Wam kochani bardzo za miłe słowa. Cieszę się, że storczyk Wam się podoba.
Ale chyba się załamie. Do tej pory czytałam tylko o Waszych problemach ze szkodnikami, ale już niestety mnie to również dotyczy
Ten bluszcz, którego wyrzuciłam to cały czas myslałam, że to jakieś mszyce (może i to one też były), ale w tamtym tygodniu zaczęły pojawiać się u mnie w mieszkaniu takie małe jakby ćmy. Zabiłam ręką kilka sztuk, ale z dnia na dzień zabijałam ich więcej. Czy to jest dorosła forma ziemiórki?????? Teraz jest sporo takich maleńkich latających, które siadają na liściach moich kwiatów !!!!!
Dodatkowo na kilku liściach od spodu krotona zauważyłam skupiska takich przezroczystych kropeczek. Co to może być??
Pomóżcie
Szkodników roślin jest bardzo dużo.
Oprócz ziemiórek są: wełnowce (białe "z wełną"), przędziorki ( są za małe, by je gołym okiem zobaczyć, ale wtedy na listkach widać takie "wyjedzone" jaśniejsze kropeczki), mączliki( biale, latające ćmy", może to one są u Ciebie), mszyce, wciornastki, tarczniki i wiele, wiele innych.
Oprócz owadów latających - mogą być larwy, gąsienice i inne paskudztwa w ziemi.
Jeśli Używasz niewyprażonej ziemi, to Sprawdź, czy w podłożu nie ma podejrzanych lokatorów.
Ja, osobiście prażę ziemię od 20 lat i przynajmniej tym sposobem, nie znoszę na parapety szkodników.
Poczytaj o szkodnikach, bo bez zdjęcia, opisu. Trudno coś doradzić. Zwłaszcza, gdy nie wie się z czym ma się do czynienia.