cewe pisze:Ja ,podobnie jak Paweł preferuję wrzeciono,ale te dwa egzemplarze są uparte. Te gałązki na przyszłe przewodniki były przywiązane do pionu,ale dla potrzeb foto wyrzuciłem wszystko.
To trzymaj je przywiązane dotąd aż będą trzymać pion.
cewe pisze:Czy zawsze należy wycinać grubsze konkurenty od przewodnika ,jak u mnie w przypadku Opala? Tniemy na gładko,czy jednak zostawić czop?
W pierwszym, drugim i trzecim roku bardzo dobre rezultaty daje wyrwanie lub obcięcie na gładko sekatorem przyrostów konkurentów przewodnika (pędów konkurujących z przewodnikiem) pod koniec maja lub na początku czerwca aby zostawić sam wierzchołek prowadzący. To spowoduje że główny pęd prowadzący wyciągnie nam się w górę prosto a przyrosty wyrastające z przewodnika wyrastają już pod ładnym kątem i zawiązują bardzo szybko pąki kwiatowe i właśnie je zostawiamy. Ogólnie w pierwszych trzech latach patrzymy aby pędy zielne, przyrosty konkurujące nie zdominowały górnej części czyli je wycinamy a zostawiamy tylko jeden przewodnik.
cewe pisze:W obu prezentowanych przypadkach śliw na zdjęciach boczne mocne pędy znacznie osłabiły przewodnik,także zostaną wycięte.
A nie mówiłem. W formie wrzecionowej nie należy dopuszczać aby pędy boczne były grubsze niż 1/2 przewodnika w miejscu ich wyrastania.
Oczywiście opisałem formę wrzecionową.