Uprawa tulipanów w donicy
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa tulipanów w donicy
Mogłabyś zrobić skany stron z informacjami o roślinach cebulowych? Byłbym bardzo wdzięczny, na pewno odwdzięczę się jak wykopię cebule 

Mam nadzieję, że nie popełniam przestępstwa:

Tylko o tych cebulowych jest w tej książce. Ja z wszystkimi cebulowymi zrobiłam na opisany sposób tulipanów.Mam też zadołowane hiacynty, krokusy i irysy, ale na razie ziemia zmarznięta i nie mogę wyjąć doniczek. Jak podniesie się temp. to też przyniosę je do domu. Może zakwitną.

Tylko o tych cebulowych jest w tej książce. Ja z wszystkimi cebulowymi zrobiłam na opisany sposób tulipanów.Mam też zadołowane hiacynty, krokusy i irysy, ale na razie ziemia zmarznięta i nie mogę wyjąć doniczek. Jak podniesie się temp. to też przyniosę je do domu. Może zakwitną.
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Dzięki wielkie! zmoderowano,takie informacje wymieniamy na PW /ADM.
To co napisane w książce, niewiele odbiega od prawdy, mniej więcej można się na tym wzorować. Jedno jest pewne - żaden tulipan nie zakwitnie po 14 dniach od ukorzenienia..
Ja jednak wolę zimowanie cebul "na sucho" lub stary sprawdzony sposób - w doniczki i do dołka, nie ma opcji żeby nie zakwitły.
To co napisane w książce, niewiele odbiega od prawdy, mniej więcej można się na tym wzorować. Jedno jest pewne - żaden tulipan nie zakwitnie po 14 dniach od ukorzenienia..

Ja jednak wolę zimowanie cebul "na sucho" lub stary sprawdzony sposób - w doniczki i do dołka, nie ma opcji żeby nie zakwitły.
grzes993 dzięki, te co mam posadziłam za gęsto, bo tyle odmian mi się podobało, że tylko "myk" i lądowały w koszyku a później jak przyszło do wsadzania...to kombinowałam jak je upchnąć).
Zapomniałam jeszcze dodać, że w doniczki wsadzałam wszystkie cebulki na głębokość "trzech wysokości" - czyli taką jaka jest zalecana do gruntu (w tej książce: by cebule trochę wystawały a nad nimi postawić stożki papierowe). Nie chciałam bawić się w te stożki a poza tym nie za bardzo mi się podobają wystające cebule.
Zapomniałam jeszcze dodać, że w doniczki wsadzałam wszystkie cebulki na głębokość "trzech wysokości" - czyli taką jaka jest zalecana do gruntu (w tej książce: by cebule trochę wystawały a nad nimi postawić stożki papierowe). Nie chciałam bawić się w te stożki a poza tym nie za bardzo mi się podobają wystające cebule.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nareszcie przyzwoita temperatura. Śnieg topnieje, wszystko powoli rozmarzało więc próbowałam wydobyć z ogródka zadołowaną donicę z tulipanami niestety bezskutecznie. Udało mi się tylko zdjąć gałęzie tuji którymi była przykryta, no i ukazał się znacznik z nazwami tulipanów które tam posadziłam. Pamiętałam że ''prawdopodobnie '' były to Purple Pion i jeszcze jakieś inne. Teraz mam pewność Purple Pion i Flaming Flag. Przyda się parę ciepłych dni, może uda mi się wydobyć tą donicę.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
-
- 500p
Nareszcie wydobyłam z błota zakopaną donicę, na razie widać jeden kiełek. Teraz stoi pod dachem żeby już nie łapała wody.

Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- rattus
- 50p
- Od: 24 mar 2015, o 06:57
To ja też pokażę swoje doniczkowe tulipany. Kupione zostały z myślą o wysadzeniu do gruntu ale ponieważ przeprowadzka mocno mi się przesunęła, nie zdążyłam wsadzić ich przed mrozami. Trzy miesiące poleżały w lodówce a 28 stycznia wsadziłam je do doniczki i ustawiłam w chłodnym pomieszczeniu. nie spodziewałam się ze tak szybko zakwitną

Małgorzata
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
I to jest super pomysł na późne, przecenione cebulki! Zakwitły w 3 tygodnie od wysadzenia do donic?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- rattus
- 50p
- Od: 24 mar 2015, o 06:57
Eliza52 dziękuje 
anida tez mnie zaskoczyło to tempo, sadząc je liczyłam ze będę mogła kwiaty wystawić w marcu do ogródka a one się tak pośpieszyły

anida tez mnie zaskoczyło to tempo, sadząc je liczyłam ze będę mogła kwiaty wystawić w marcu do ogródka a one się tak pośpieszyły
Małgorzata
Super ten lasek tulipanowy
, szkoda, że nie mam tyle miejsca na parapecie (gdyż "przyozdobione" są różnymi siewkami kwiatów jednorocznych
), bo też bym taki chciała mieć (ale cieszę się tym co mam - malutką doniczką z 5 szt. "Mysterious Parrot", które lada dzień się rozwiną).

-
- 500p
Rattus , śliczne tulipany, w przyszłym sezonie też tak zrobię. Kwitnące tulipany w miesiść - super.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
-
- 500p
Świetnie sobie radzą, kiełki wyglądają obiecująco 

ze wszystkich uśmiechów - ten zrodzony z serca jest najpiękniejszy.....
Pozdrawiam Ciepluteńko.. z uśmiechem:))
Pozdrawiam Ciepluteńko.. z uśmiechem:))
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
Anastazja piękne kiełki, tfu tfu
Jaką (pi razy oko) donica ma głębokość? Chciałam posadzić tulipany jesienią do doniczki ale licho mi podpowiedziało, że donica za płytka i obeszłam się smakiem

Jaką (pi razy oko) donica ma głębokość? Chciałam posadzić tulipany jesienią do doniczki ale licho mi podpowiedziało, że donica za płytka i obeszłam się smakiem