Ogród forumowicza - Bolesław Ś

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bolku, dopiero dzisiaj trafiłam na Twój ogród. Jest naprawdę piękny, zadbany, ukwiecony... ale jestem szczególnie pod wrażeniem azalii i rododendronów! Są naprawdę cudne! Gratuluję! :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bolku, jestem pod wrażeniem wydajności takiej grzałki akwarystycznej. A co robisz przy dużych mrozach, czy ona też daje sobie radę?
U mnie przed Świętami padła pompka i lód, wprawdzie cieniutki, ale pojawił się już po trzech dniach.
Wczoraj pompa ruszyła, na szczęście mrozu dużego ostatnio nie było.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Użycie grzałki

Post »

Moc użytej grzałki 30 - 50 W pozwala tylko na utrzymanie niezamarzniętego przerębla.U mnie ściany zewnętrzne basenu są zaizolowane 5 - 6 cm styropianem, od góry jest przykryty folią ogrodniczą. W tych warunkach przerębel nie zamarza nigdy, na pozastałej części basenu przy dużych i długich mrozach lód osiąga nawet 5 cm. Przy oczku otwartym rurę o średnicy 30 cm i wysokości 30 -35 cm (może być kwadratowa ) nalepiej wykonać z cienkiego styropianu a od góry przykryć styropianem z kilkoma otworami. Oczko zamarznie ale przez przerębel będzie ciągła wymiana gazów co zabezpieczy ryby. Działanie grzałki kontroluję za pomocą amperomierza , zamiast tego trzeba sprawdzać stan przerębla optycznie . Jest to b. ważne bo przepalenie grzałki ( u mnie nie zdarzyło się ) i zamarzniecie otworu może doprowadzić do śmierci ryb.Dodatkowo górne 35 cm wody jest mieszane i napowietrzane 7 watową pompką akwarystyczną.
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Piękne oczko w angielskim stylu i cała reszta. Dookoła pasowałyby jeszcze niziutkie żywopłoty z formowanego bukszpanu.
bolekso
200p
200p

Post »

Teraz martwy sezon w naszych ogrodach, mam nadzieję że te kilka fotografii przybliży nam wiosnę
Pozdrawiam ! Bolek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Bolku masz naprawdę piękny ogród taki kolorowy i te oczko wodne cudo,a ryby,to aż głowa boli w twoim ogrodzie to bym mogła pracować i odpoczywać .Na pewno bedę cię cześciej odwiedzać bo to jest to co mi się marzy, czekam na następne fotki, pozdrawiam Halina.
bolekso
200p
200p

Lilie

Post »

Obrazek Obrazek
Lilie należące do różnych grup występują dosyć licznie na ogrodzie.Z rosnących u mnie najbardziej sobie cenię mieszańce orientalne Star Gazer i Cassablanca. Kwiatostany z ogromnymi kwiatami do 20 szt na pędzie. Najważniejszy jednak jest cudowny,niezwykle intensywny zapach. W szczytowym okresie kwitnienia przytłacza cały ogród a liczne róże przestają wtedy pachnieć. Postaram się w tym roku robić zdjęcia.(na fotkach przypadkowe lilie )
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Witaj Bolesławie, mam do Ciebie takie zapytanie. Widziałam w sklepie cebule lilii w różnych kolorach, ale mają już duży pęd. Wszystkie rosną już dość intensywnie. Czy gdybym je kupiła i wsadziła w ziemię nic by się nie stało ? Nigdy nie sadziłam tak wcześnie i do tego rosnących tak mocno.
bolekso
200p
200p

Lilie

Post »

Odpowiedź na "pw".
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Spacerowałam po ogrodach i trafiłam na twój, jest piękny, bardzo zadbany, przyciąga oczy a zwłaszcza kwitnące krzewy róż, różaneczników i azali. Jestem ich wielką miłośniczką, też mam kilka krzewów. Bardzo spodobało mi się również oczko i pływające w nim rybki, wspaniale się wszystko uzupełnia. Pozdrawiam. Irena
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Bolesławie, nie wiem jak to wyszło że wszesniej tu nie wpadłam, to co zobaczyłam przyprawia o zawrót głowy, tak pięknie i tyle kwitnących zdrowo roślin to szok, mało nie dostałam zawału z zachwytu i jeszcze te rododendrony i wicikrzew mowę odbiera, tam musiałeś stworzyć jakiś mikroklimat do takiej "kolorowej hodowli" , pokazuj te Swoje cudeńka niech inni podziwiają bo naprawdę jest na co patrzeć, mieszkać w takiej ukwieconej krainie, musi być bosko choc wiele pracy pewnie kosztuje ten raj.
Pozdrawiam cały czas w szoku
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Pozwiedzałam ,pozachwycałam sie ,nacieszyłam oczęta i zajrzę bez zaproszenia :D :wink: :wink: wiosna jeszcze nie raz ;:1
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
bolekso
200p
200p

Post »

Obrazek
Kwitnące goryczki Kluzjusza
Obrazek

Mieszańce orientalne Cassablanca, szkoda że nie można poczuć zapachu.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Bolku, już czuje ten zapach lilii, czy te orientalne wykpoujesz na zimę czy zostawiasz tak jak pozostałe,
Pozdrawiam :oops: :oops: :oops:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
bolekso
200p
200p

Mieszańce orientalne

Post »

Mieszańce orientalne pozostawiam w gruncie przez zimę. Po zakończeniu wegetacji pędy ścinam na wysokości 30 cm żeby miejsca gdzie rosną były widoczne. Przed większymi mrozami ściółkuję je 15-20 cm warstwą ziemi kompostowej, kory lub torfu. Wiosną w miare rozmarzania gruntu ściółkę usuwam. Nawet surowe zimy przetrwały bez szkód.
Pozdrawiam ! Bolek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”