Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Eksperymentalnie w małych ilościach pokażę wraz z przepisem , jak się robię ozory wieprzowe , mielonkę i świeżonkę w słoikach.
Potem po spróbowaniu można pójść na całość i zrobić po 10 słoików tych pyszności.
Wcześniej pokazywałem Joannie , jakie są najbardziej praktycznie słoiki do mięs, nie załapała tematu, bo nie odpisała,
Powtarzam więc słoiki powinny być proste w obwodzie, aby mięso z galaretką ładnie wychodziło. Słoiki kupuję przez Allegroo, są tanie , dostać je również można w hipermarketach z mięsem z dodatkiem glutaminianu i innych świństw za 5-7 zł.
Potem po spróbowaniu można pójść na całość i zrobić po 10 słoików tych pyszności.
Wcześniej pokazywałem Joannie , jakie są najbardziej praktycznie słoiki do mięs, nie załapała tematu, bo nie odpisała,
Powtarzam więc słoiki powinny być proste w obwodzie, aby mięso z galaretką ładnie wychodziło. Słoiki kupuję przez Allegroo, są tanie , dostać je również można w hipermarketach z mięsem z dodatkiem glutaminianu i innych świństw za 5-7 zł.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo lubię takie słoiczki , które pokazałeś i często używam ich do przetworów. Ostatnio nawet załapały się na fotkę , gdy podawałam przepis na pieczoną paprykę
U nas można było dostać je w hurtowni
Czekam na przepisy kolejnych słoiczkowych mięs

Czekam na przepisy kolejnych słoiczkowych mięs

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Kiedyś miałam takie proste słoiczki,ale pod gumkę,ze sprężynką super były.Sporo mięsa i wędliny wekowałam,bo nie miałam zamrażarki,roboty ful,zwłaszcza gotowanie słoików,ale potem tylko wyciągało się słoiczki.
Majonez robię trochę inaczej,zwykłym robotem,z samego żółtka,dolewając olej na początku bardzo powoli,potem już nie trzeba tak uważać.No i sposób na zwarzony majonez-bierzemy kolejne żółtko,i dodajemy po odrobinie zwarzonego majonezu,potem normalnie olej.
Powiedz w końcu co z tymi nalewkami na śmietanie,proszę...
Majonez robię trochę inaczej,zwykłym robotem,z samego żółtka,dolewając olej na początku bardzo powoli,potem już nie trzeba tak uważać.No i sposób na zwarzony majonez-bierzemy kolejne żółtko,i dodajemy po odrobinie zwarzonego majonezu,potem normalnie olej.
Powiedz w końcu co z tymi nalewkami na śmietanie,proszę...
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Majonez robię ręcznie. Używam tak jak Kasia samego żółtka. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej mieszam drewnianą łyżką powoli dolewając olej. Nigdy się nie zważył.
Próbowałam kupić gruszki Williamsa bezskutecznie. Może w sobotę na targu w Falenicy.
A bergamotka nadaje się na nalewkę
Próbowałam kupić gruszki Williamsa bezskutecznie. Może w sobotę na targu w Falenicy.
A bergamotka nadaje się na nalewkę

- AGNESS
Piotrku czy robisz galaretę z golonek i nóżek wieprzowych w słoiki? Czy wystarczy pasteryzować 10-15 min? Robiłam dziś galaretę ( przy okazji golonek) ale jest jej całkiem sporo i chcę trochę zrobić w słoiczki na później....
- Biotit
Agniecha
robię takie galaretki, a jak mam jej nadmiar to zgrzewam próżniowo i mrożę albo < najczęściej> konsumuje Apap.
Na kilka dni w temp lodówki wytrzyma, kup ozorki i ją wówczas wykorzystasz.
Wszystko co jest związane z mięsem w słoikach należy poddać procesowi tyndalizacji.
Jak przerabiam połówkę to mam sporo kości, dodaję do tego skóry i gotuję.
Potem mam b. treściwy wywar/galaretę , który przelewam do słoików. Słoiki 0,9l pasteryzuję dużo dłużej niż te mniejsze z pasztetową. Zawsze mam pod ręką taki bulion, przydaje się często.
15 min można pasteryzować, ale ja nie polecam.
robię takie galaretki, a jak mam jej nadmiar to zgrzewam próżniowo i mrożę albo < najczęściej> konsumuje Apap.
Na kilka dni w temp lodówki wytrzyma, kup ozorki i ją wówczas wykorzystasz.
Wszystko co jest związane z mięsem w słoikach należy poddać procesowi tyndalizacji.
Jak przerabiam połówkę to mam sporo kości, dodaję do tego skóry i gotuję.
Potem mam b. treściwy wywar/galaretę , który przelewam do słoików. Słoiki 0,9l pasteryzuję dużo dłużej niż te mniejsze z pasztetową. Zawsze mam pod ręką taki bulion, przydaje się często.
15 min można pasteryzować, ale ja nie polecam.
- AGNESS
Wielkie dzięki, nigdy nie robiłam galarety w słoikach na później , ja zawsze się boję tych wekowań z dodatkiem mięsa. Sprawdzałam w necie tą słoiczkową galaretę, wszędzie napisane od 5 do 20 min pasteryzacji , a ja nie bardzo sobie to wyobrażam, przecież tam jest mięso
Nawet jeśli będzie przechowywane w lodówce, czy zimnej spiżarni..... Z tyndalizacją jest dla mnie jasne...
Ja galarety nie lubię, ale moi rodzice bardzo ją cenią , ze względu na świetne właściwości wspomagające stawy.

Ja galarety nie lubię, ale moi rodzice bardzo ją cenią , ze względu na świetne właściwości wspomagające stawy.
- Biotit
Pamiętaj, że kiedyś papier , a dziś Net przyjmuje wszystko, szczególnie blogi.
Niektóre bzdury komentuję , naprawdę ręce opadają. Dlatego 3-ba szukać tematycznych Forum.
Jak zaczynałem bajkę z serami, to miałem tylko książki, Net był b.b.ubogi, a na blogach jak ktoś chciał zabłysnąć,
to walił takie farmazony, że szkoda słów, najgorsze, że tak jest do dziś.
A na koniec : kolagen zawarty w galarecie <najwięcej jest go w skórach> nie działa tylko na stawy, ale również na cerę, warto to wiedzieć.
Niektóre bzdury komentuję , naprawdę ręce opadają. Dlatego 3-ba szukać tematycznych Forum.
Jak zaczynałem bajkę z serami, to miałem tylko książki, Net był b.b.ubogi, a na blogach jak ktoś chciał zabłysnąć,
to walił takie farmazony, że szkoda słów, najgorsze, że tak jest do dziś.
A na koniec : kolagen zawarty w galarecie <najwięcej jest go w skórach> nie działa tylko na stawy, ale również na cerę, warto to wiedzieć.

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
tyle tutaj pyszności i mądrości że zostaję 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Jak tak patrzę na Twoje gruszki w butelkach to ciepło mi się na sercu robi, wracają wspomnienia z czasów kiedy jeszcze miałam działeczkę i sama się bawiłam w butelkowanie!!! Działki już nie mam bo na jej miejscu powstała trasa szybkiego ruchu przez Koło i Bemowo ale wspomnienia pozostały. Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę! Gruszki , jabłka i śliwki to udawały się w butelkach ale morele i brzoskwinie zwykle pleśniały.
- Biotit
Beata
jabłka w butelkach ciemnieją po 3-4 miesiącach od zalania, śliwki mają tyle kwasu pruskiego w pestkach, że szkoda zdrowia, a Williams jest jedyny i najsmaczniejszy, zalany dobrym alkoholem jest bardzo delikatny w smaku, no a wygląd po 5 miesiącach b. ładnie się zmienia.
Nalewka z nich jest też wyborna.
Tak jak Ci pisałem , szoruj w piątek rano na bazarek na Kole, Williamsy są w pierwszej alejce od ul. Ciołka, cena za 1kg 4 zł.
Ma etykietę Michałki, ale to są Williamsy.
Potem przygotuj owoce, zalewaj 80% Spirytusem i do lochu do wiosny, a dlaczego tak, to przeczytaj tutaj
-- 10 wrz 2014, o 22:08 --

jabłka w butelkach ciemnieją po 3-4 miesiącach od zalania, śliwki mają tyle kwasu pruskiego w pestkach, że szkoda zdrowia, a Williams jest jedyny i najsmaczniejszy, zalany dobrym alkoholem jest bardzo delikatny w smaku, no a wygląd po 5 miesiącach b. ładnie się zmienia.
Nalewka z nich jest też wyborna.
Tak jak Ci pisałem , szoruj w piątek rano na bazarek na Kole, Williamsy są w pierwszej alejce od ul. Ciołka, cena za 1kg 4 zł.
Ma etykietę Michałki, ale to są Williamsy.
Potem przygotuj owoce, zalewaj 80% Spirytusem i do lochu do wiosny, a dlaczego tak, to przeczytaj tutaj
-- 10 wrz 2014, o 22:08 --
Niestety nie.nena08 pisze: A bergamotka nadaje się na nalewkę

- Biotit
Jutro na 100 % napiszę.kasik 69 pisze: Powiedz w końcu co z tymi nalewkami na śmietanie,proszę...
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Witaj, mam pytanie odnośnie sera ricotta. Właśnie odcieka mi serwatka, jak mam z niej zrobić ten serek? Podasz przepis?
Pozdrawiam - BabajAGA
- rosiowa
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
Oj Piotrze, Piotrze
. Chylę czoła przed tym, co robisz. I na kolana padam. Ale masz rację, chcieć znaczy móc. A ja chcę. Zatem powiedz proszę, jak robisz ricottę z serwatki. Bo chyba dobrze zrozumiałam, że to tak się robi? Jutro u mnie targ. Będę mogła kupić prawdziwe mleko, więc będę mogła zadziałać 

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W biegu,ale wpadłam po mój majonez
przepis znalazłam-wydaje się cudnie łatwy-dzięki
.Resztę przepisów zostawiam na później-jak sprawy urzędowe/szkolno/rehabilitacyjno/remontowo/rodzinne się ułożą
Koment co do mojej niewiedzy jest całkiem niepotrzebny i tylko jest mi solą w oku

Koment co do mojej niewiedzy jest całkiem niepotrzebny i tylko jest mi solą w oku