A po co teraz opryski mlekiem? Przeczytaj kiedy rozpoczynamy opryski mlekiem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=mlekouki94 pisze:Oto moje pomidory i papryka te ślady na papryce to mleko ...
Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
20 lat temu nie trzeba było opryskiwać wcale ogórków, pomidorów, papryki i były do pierwszych przymrozków.gienia1230 pisze:... Ale to było ze 20 lat temu, być może czasy się zmieniły i teraz nawet w tunelu chemia jest niezbędna.
Teraz jest coraz więcej nowych szkodników i chorób - otwarte granice. Jesteśmy w Unii Europejskiej skąd sprowadzamy rośliny, drzewa, krzewy.

Pozdrawiam Andrzej.
-
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Cylinderki można dostać w sklepach ogrodniczych.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=64
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=64
markwal pisze: Co do moich cylindrów – masywne to mało powiedziane są nie zniszczalne – żartuje.![]()
Wykonałem jej z rury PCV, kiedy jak montowano kanalizacje stosowano takie rury, zostało kilka więc pociąłem je i służą za cylinderki.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Tak.Obcinałam i górę i dół,tak aby powstał walec.Jak się nasypie ziemi to też są sztywne.
Wykorzystałam butelki,poniewaz nie mogłam zdobyć żadnych dużych cylindrów.,a butelek miałam zgromadzonych dość dużo do ewentualnego przykrywania roślin.
Teraz martwię się tym,że jutro w nocy zapowiadaja na Pomorzu przymrozki,a wszystko tak pięknie kwitnie. U mnie na działce jest taki mikroklimat,że przymrozek mam jak w banku,jeżeli prognozy się sprawdzą.
Wykorzystałam butelki,poniewaz nie mogłam zdobyć żadnych dużych cylindrów.,a butelek miałam zgromadzonych dość dużo do ewentualnego przykrywania roślin.
Teraz martwię się tym,że jutro w nocy zapowiadaja na Pomorzu przymrozki,a wszystko tak pięknie kwitnie. U mnie na działce jest taki mikroklimat,że przymrozek mam jak w banku,jeżeli prognozy się sprawdzą.
przymrozki??????????????
w wawie jest dzisiaj 27 stopni
w wawie jest dzisiaj 27 stopni

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Życie jest pełne niespodzianek.
Porady potrzebuje
dopiero zalozylam swoj ogrod tej wiosny.Chcialabym posadzic w nim pomidory i ogorki.Ale nie bardzo wiem jak sobie poradzic z :
!.podobno pH jest kwasne bo rosnie wokolo sporo stokrotek...a gleba jest dosc piaszczysta
2.Wczesna wiosna przekopalam porzadnie ziemie i posypalam nawozem azofoska do warzyw wiec czy teraz jak będę sadzic pomidory i ogorki to dodac obornik kurzy do dolka pod kazda roslinke?
3.czy jezeli tak to opryskiwac je potem gnojowka z pokrzyw?Czy gnojowka z pokrzyw moze byc stosowana wraz z opryskami z mleka?
Nie chcialabym przenawozic uprawy....
!.podobno pH jest kwasne bo rosnie wokolo sporo stokrotek...a gleba jest dosc piaszczysta
2.Wczesna wiosna przekopalam porzadnie ziemie i posypalam nawozem azofoska do warzyw wiec czy teraz jak będę sadzic pomidory i ogorki to dodac obornik kurzy do dolka pod kazda roslinke?
3.czy jezeli tak to opryskiwac je potem gnojowka z pokrzyw?Czy gnojowka z pokrzyw moze byc stosowana wraz z opryskami z mleka?
Nie chcialabym przenawozic uprawy....
-
jako stary praktyk zdecydowanie odradzam Ci zastosowanie kurzaka w dołki pod warzywa. Jeżeli to był ugór to możesz dać w dołki obornik koński (najlepszy) lub bydlęcy, przemieszac go łopatą i jeszcze na to nasypac pare cm ziemi i dopiero sadzić pomidory. W sklepach ogrodniczych jest granulowany obornik bydlęcy . Nie wiem ile taki granulat jest wart i czy to nie jest słomiana sieczka moczona w gnojówce i wysuszona bo i z takim "obornikiem" też się spotkałam. Co do pH gleby, najlepiej zmierzyć kwasomierzem. Powodzenia