Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ayaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2013, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

Dziękuję za odpowiedź i link ;)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

jondi To nic trudnego :) Bierzesz miarę krawiecką i:
1.Mierzysz dynie naokoło przez ogonek do kwiatu
2. Mierzysz Ziemia z lewej strony dyni-najwyższy punkt na dyni -do ziemi z drugiej strony
3. Mierzysz Ziemia pod ogonkiem-najwyższy punkt dyni-do ziemi przy kwiecie

Sumujesz wyniki i podstawiasz pod tabele. Rysunek jak mierzyć i link do tabeli jest, jak zapewne wiesz, na pierwszej stronie tej części wątku :wink:
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Dokładnie tak dziś zrobiłam ( moja ciagle jest za mała więc dotychczas tego nie robiłam, bo bez przesady,no ale dziś nie wytrzymałam....) i moja ma oba obwody takie same mniejszy ten "2" więc obliczyłam tak na oko dla krynki, ok 320-330 czyli ok 25 kg takie oko na oko. Skoro jeszcze napisała że kulisty kształt. Moja miniaturka ma w obwodzie 86 cm więc z czym do ludzi.... Ale za to dziś już pierwszego giganta zjedliśmy w zupie:)! Szkoda mi było wyrzucić dyńkę, która rosła jako druga.
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Ayaka miedzian nie zadziała, jeżeli już to jakiś oprysk siarkowy (np.Siarkol Extra).Link podany przez Błażeja zawiera informacje wątpliwej jakości (wiele z oprysków tam podanych działa np. tylko prewencyjnie a nie interwencyjnie a już wrzucenie Polyversum do środków chemicznych poprawiło mi humor ;:306 ) Z tych podanych tam moge polecić Nimrod 250 EC, ale należy wiedzieć, że mączniak prawdziwy się uodparnia i konieczne jest rotacyjne stosowanie środków chemicznych z różnych grup.

No i jeszcze jedno może to jednak nie mączniak prawdziwy tylko fałszywy alarm czego Ci serdecznie życzę.
Ayaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2013, o 11:15

Post »

Hm, ok. Może jutro podesle zdjęcie :)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Dzięki za odpowiedzi. Chyba muszę ją fachowo obmierzyć,choć ja w zawodach na uprawę giganta nie startuję i nie dbam o tą dynię zbytnio.Jednak po ostatnich deszczach rośnie wprost w oczach.Oprócz niej na krzaku są jeszcze dwie mniejsze.
Chyba muszę ją jednak trochę podkarmić,zwłaszcza,ze dzis znów dopadało ;:333 ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

adik pisze:Link podany przez Błażeja zawiera informacje wątpliwej jakości

Fakt, to było szukanie na szybko, głównie dla identyfikacji choroby. Teraz z rana dopadłem zeszyt z notatkami i w zwalczaniu mączniaka rzekomego mam zapisane tak(Jeszcze na szczęście nie musiałem spotkać się z prawdziwym)
Opryski należy powtórzyć kilka razy w pewnym odstępie czasu (w zależności od preparatu, sposób użycia jest nico inny), a nawet użyć dwóch preparatów naprzemiennie. Przykładowe środki: Baycor 300 EC, Score 250 EC, Nimrod 250 EC, Topsin M 500 EC. Warto też sięgnąć po stosunkowo nowy i bardzo dobrze sprawdzający się preparat o nazwie Kendo 50 EW.
Po skopiowaniu do wyszukiwarki, powinna się pokazać strona z której to spisałem :wink: Jak mówiłem jeszcze na szczęście się nie spotkałem z tą chorobą w swojej uprawie.

Ja zauważyłem natomiast, że dynia mojego brata dostała jakiegoś kopa bo przez kilka dni można było z dnia na dzień zauważyć jej przyrost :) Codziennie równałem piasek pod dynia i dosłownie było widać jak dynia go rozpycha rosnąć ;:oj To był fajny widok. Widziałem, że nawet on to zauważył, bo tak jak wcześniej o nią zbytnio nie dbał, to teraz chodzi, patrzy, podlewa :) Co to dynia nie zrobi z człowiekiem ;:306
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jondi pisze:Dokładnie tak dziś zrobiłam ( moja ciagle jest za mała więc dotychczas tego nie robiłam, bo bez przesady,no ale dziś nie wytrzymałam....) i moja ma oba obwody takie same mniejszy ten "2" więc obliczyłam tak na oko dla krynki, ok 320-330 czyli ok 25 kg takie oko na oko. Skoro jeszcze napisała że kulisty kształt. Moja miniaturka ma w obwodzie 86 cm więc z czym do ludzi.... Ale za to dziś już pierwszego giganta zjedliśmy w zupie:)! Szkoda mi było wyrzucić dyńkę, która rosła jako druga.
Tylko trzeba pamiętać że obwód mierzymy tylko w 1mierzeniu, w 2 i 3 mierzymy do ziemi także przy kulistym kształcie dyni te wymiary będą mniejsze :) Bo dyni nie mierzymy naokoło w trzy strony :wink:
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Dlatego stwierdziłam że muszę to skorygować. Nie muszę jeszcze mierzyć pod tabelę to tylko tak żeby się nauczyć, więc....muszę się nauczyć:). Dzięki za zwrócenie uwagi!
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam.Idąc z sugestią M "odpuść sobie ,wrzuć na luz",nie mierze OTT przez tydzień.Wiedział kiedy powiedzieć.Ale foto musi być. Joanna Obrazek

W realu nie jest taka jasna.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Noo.. Dynia rewelacja ;:215 W dobrym kierunku się rozrasta. Moja niestety nie bardzo. Może kolejna wrzuci na wyższy bieg i na innej będzie coś ciekawszego, bo obawiam się że z kształtem pierwszej zbytnio nie wyciągnę.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Moja dynia: zdjęcie i pomiary sprzed chwili ;:224

Obrazek
Suma miar OTT 329cm, więc waga to ok. 25kg ;:138
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Bardzo ładna,kształtna dynia.Od teraz powinno być tylko lepiej i więcej(wagi). Joanna
U mnie Słońce świeci i deszcz kropi.Wymarzona pogoda.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Dziękuję w imieniu dyni :lol: Pogoda wymarzona, gorąco, parno, a i jakaś burza się zbliża.. ;:224
Dodam, że dynia rośnie bez podlewania i nawozów. :wink: Podlewanie jest póki co zbędne, bo ziemia jest stale wilgotna, zaś nawozy.. na razie rośnie pięknie i bez nich. ;:108
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękna dynia Marku ;:333 Mojego brata wygląda prawie jak brat bliźniak :D Chyba w wolnej chwili ją zmierze dla porównania :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”