Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Dziękuję za odpowiedź i link ;)
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
jondi To nic trudnego
Bierzesz miarę krawiecką i:
1.Mierzysz dynie naokoło przez ogonek do kwiatu
2. Mierzysz Ziemia z lewej strony dyni-najwyższy punkt na dyni -do ziemi z drugiej strony
3. Mierzysz Ziemia pod ogonkiem-najwyższy punkt dyni-do ziemi przy kwiecie
Sumujesz wyniki i podstawiasz pod tabele. Rysunek jak mierzyć i link do tabeli jest, jak zapewne wiesz, na pierwszej stronie tej części wątku

1.Mierzysz dynie naokoło przez ogonek do kwiatu
2. Mierzysz Ziemia z lewej strony dyni-najwyższy punkt na dyni -do ziemi z drugiej strony
3. Mierzysz Ziemia pod ogonkiem-najwyższy punkt dyni-do ziemi przy kwiecie
Sumujesz wyniki i podstawiasz pod tabele. Rysunek jak mierzyć i link do tabeli jest, jak zapewne wiesz, na pierwszej stronie tej części wątku

Dokładnie tak dziś zrobiłam ( moja ciagle jest za mała więc dotychczas tego nie robiłam, bo bez przesady,no ale dziś nie wytrzymałam....) i moja ma oba obwody takie same mniejszy ten "2" więc obliczyłam tak na oko dla krynki, ok 320-330 czyli ok 25 kg takie oko na oko. Skoro jeszcze napisała że kulisty kształt. Moja miniaturka ma w obwodzie 86 cm więc z czym do ludzi.... Ale za to dziś już pierwszego giganta zjedliśmy w zupie:)! Szkoda mi było wyrzucić dyńkę, która rosła jako druga.
Ayaka miedzian nie zadziała, jeżeli już to jakiś oprysk siarkowy (np.Siarkol Extra).Link podany przez Błażeja zawiera informacje wątpliwej jakości (wiele z oprysków tam podanych działa np. tylko prewencyjnie a nie interwencyjnie a już wrzucenie Polyversum do środków chemicznych poprawiło mi humor
) Z tych podanych tam moge polecić Nimrod 250 EC, ale należy wiedzieć, że mączniak prawdziwy się uodparnia i konieczne jest rotacyjne stosowanie środków chemicznych z różnych grup.
No i jeszcze jedno może to jednak nie mączniak prawdziwy tylko fałszywy alarm czego Ci serdecznie życzę.

No i jeszcze jedno może to jednak nie mączniak prawdziwy tylko fałszywy alarm czego Ci serdecznie życzę.
Hm, ok. Może jutro podesle zdjęcie 

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Dzięki za odpowiedzi. Chyba muszę ją fachowo obmierzyć,choć ja w zawodach na uprawę giganta nie startuję i nie dbam o tą dynię zbytnio.Jednak po ostatnich deszczach rośnie wprost w oczach.Oprócz niej na krzaku są jeszcze dwie mniejsze.
Chyba muszę ją jednak trochę podkarmić,zwłaszcza,ze dzis znów dopadało

Chyba muszę ją jednak trochę podkarmić,zwłaszcza,ze dzis znów dopadało

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- BobejGS
- Kontakt:
adik pisze:Link podany przez Błażeja zawiera informacje wątpliwej jakości
Fakt, to było szukanie na szybko, głównie dla identyfikacji choroby. Teraz z rana dopadłem zeszyt z notatkami i w zwalczaniu mączniaka rzekomego mam zapisane tak(Jeszcze na szczęście nie musiałem spotkać się z prawdziwym)
Po skopiowaniu do wyszukiwarki, powinna się pokazać strona z której to spisałemOpryski należy powtórzyć kilka razy w pewnym odstępie czasu (w zależności od preparatu, sposób użycia jest nico inny), a nawet użyć dwóch preparatów naprzemiennie. Przykładowe środki: Baycor 300 EC, Score 250 EC, Nimrod 250 EC, Topsin M 500 EC. Warto też sięgnąć po stosunkowo nowy i bardzo dobrze sprawdzający się preparat o nazwie Kendo 50 EW.

Ja zauważyłem natomiast, że dynia mojego brata dostała jakiegoś kopa bo przez kilka dni można było z dnia na dzień zauważyć jej przyrost

- BobejGS
- Kontakt:
Tylko trzeba pamiętać że obwód mierzymy tylko w 1mierzeniu, w 2 i 3 mierzymy do ziemi także przy kulistym kształcie dyni te wymiary będą mniejszejondi pisze:Dokładnie tak dziś zrobiłam ( moja ciagle jest za mała więc dotychczas tego nie robiłam, bo bez przesady,no ale dziś nie wytrzymałam....) i moja ma oba obwody takie same mniejszy ten "2" więc obliczyłam tak na oko dla krynki, ok 320-330 czyli ok 25 kg takie oko na oko. Skoro jeszcze napisała że kulisty kształt. Moja miniaturka ma w obwodzie 86 cm więc z czym do ludzi.... Ale za to dziś już pierwszego giganta zjedliśmy w zupie:)! Szkoda mi było wyrzucić dyńkę, która rosła jako druga.

Dlatego stwierdziłam że muszę to skorygować. Nie muszę jeszcze mierzyć pod tabelę to tylko tak żeby się nauczyć, więc....muszę się nauczyć:). Dzięki za zwrócenie uwagi!
- BobejGS
- Kontakt:
Noo.. Dynia rewelacja
W dobrym kierunku się rozrasta. Moja niestety nie bardzo. Może kolejna wrzuci na wyższy bieg i na innej będzie coś ciekawszego, bo obawiam się że z kształtem pierwszej zbytnio nie wyciągnę.

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Bardzo ładna,kształtna dynia.Od teraz powinno być tylko lepiej i więcej(wagi). Joanna
U mnie Słońce świeci i deszcz kropi.Wymarzona pogoda.
U mnie Słońce świeci i deszcz kropi.Wymarzona pogoda.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Dziękuję w imieniu dyni
Pogoda wymarzona, gorąco, parno, a i jakaś burza się zbliża..
Dodam, że dynia rośnie bez podlewania i nawozów.
Podlewanie jest póki co zbędne, bo ziemia jest stale wilgotna, zaś nawozy.. na razie rośnie pięknie i bez nich. 

Dodam, że dynia rośnie bez podlewania i nawozów.

Pozdrawiam Marek
- BobejGS
- Kontakt:
Piękna dynia Marku
Mojego brata wygląda prawie jak brat bliźniak
Chyba w wolnej chwili ją zmierze dla porównania