Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Pomalutku zaczynam konsumpcję własnych pomidorków, na razie tych z tunelu. Najwcześniej dojrzewa Stupice i Malachitowa szkatułka,Anna Russian też zaczyna się wybarwiać.

Obrazek
Stupice

Obrazek[/URL

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51b2729a3358a87d.html]Obrazek

Anna Russian

Obrazek

Coustrolee

I zagadka:
Co to za pomidor? jakimś cudem został bez etykiety, krzak jest wysoki, wątły, ma mało liści w stosunku do innych, w dodatku coś go w ostatnich dniach dopadło, wygląda jak zwiędnięty.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie do osób, które nie mają odmian samokończących: kiedy ogławiacie pomidory, ile wtedy mają grono :?: Ja swoje mam w gruncie, więc zbyt wysokie to one nie są ale przeprowadzam zabieg w momencie gdy przerastają paliki. Aha i jeszcze jedno: obrywacie te liście u dołu :?:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nie patrzy się tyle na ilość gron co na ilość dni do przymrozków :) Ogławia się pomidory na dwa miesiące przed spodziewanymi przymrozkami, nad gronem które kończy kwitnienie, bo tyle potrzeba plus minus aby grono dojrzało. Ja liście urywam tylko te które mi się nie podobają i te które praktycznie nie mają dostępu słońca :)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w tym roku pierwszy raz będę ogławiać i pewnie nawet nie wszystkie. Zielone pomidory zbieram na zimę, ważne by były wyrośnięte, z niewyrośniętych dżem + sałatki.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

McMArchewka pisze:Mam pytanie do osób, które nie mają odmian samokończących: kiedy ogławiacie pomidory, ile wtedy mają grono :?: J
forumowicz kiedyś napisał, że ogławia wtedy, gdy skończy się palik lub lipiec :-)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jak ma już przez tyle lat uprawy wszystko obcykane, to może może spokojnie tak napisać :wink: Jednak koniec lipca, to praktycznie te dwa miesiące plus/minus przed przymrozkami. W różnych rejonach przychodzą przymrozki w innym czasie u mnie jest to zazwyczaj między pierwszym a drugim tygodniem października, bo wtedy mam konkurs na dynie i muszę je okrywać, gdy czekają na dworze, na wyjazd :wink:
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ika2008 pisze: I zagadka:
Co to za pomidor? jakimś cudem został bez etykiety, krzak jest wysoki, wątły, ma mało liści w stosunku do innych, w dodatku coś go w ostatnich dniach dopadło, wygląda jak zwiędnięty.

Obrazek

Obrazek
Ika, u mnie green sausage i cream sausage podchodzą pod Twój opis, z tym, że moje nie są bardzo wysokie. Obie odmiany mają u mnie mało i wątłe liście.

Green sausage

Obrazek
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Zauważyłem na pomidorach odmian Krakus i Żółta Zebra Płaska plamy. Czy to zaraza ziemniaczana :?:

Obrazek

Błagam o pomoc :!:
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

U mnie też właśnie na Krakusach zaraza. A posiałam tylko dlatego, że słyszałam, że są dość tolerancyjne...
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Czyli jednak...

Zatem działam; do września pociągną :)
Będzie dobrze.

Pół biedny, że zauważyłem to teraz. Wczoraj, jeśli się nie mylę, to niczego nie było.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Dominika faktycznie podobne, ja typowałam bycze rogi, bo takie też wysiałam i niestety ich nie mam, może rozdałam...

A te green... to spożywamy na zielono?
Pozdrawiam, Marta.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Też myślałam, aby się o to zapytać :D

Kiedy green sausage jest dobry do jedzenia?
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Kontakt:

Post »

Witam,

może zacznę od przedstawienia analizy gleby:
Analiza gleby wykazała:
pH - 6,7 N - 75 P - 222 K - 275 Ca - 1498 Mg - 190 Cl - 57 gNaCl - 0,81

Od początku wsadzenia pod folię pomidory nawoziłam już 3 razy saletrą potasową (co dwa tygodnie), niczym więcej.
Ostatnio pomidory zaczęły dojrzewać i na niektórych zauważyłam niedobory potasu. Nie wiem z czego to wynika, skoro dostarczałam im ciągle potasu. Może zbyt duża wilgotność gleby zahamowała dostarczanie potasu? Czy jeżeli teraz zrobię oprysk siarczanem potasu 0,5% to czy pomidory na najniższych gronach będą normalnie się wybarwiać, czy dopiero na tych wyższych?
Czy przy takim niedoborze jak jest widoczny na zdjęciu jeden oprysk wystarczy? Czy trzeba będzie ponowić?

Obrazek

Mam jeszcze jedno zdjęcie do oceny, gdzieś wyczytałam, że to chyba są jakieś uszkodzenia mechaniczne? Czy to jest coś innego?

Obrazek
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Witam,pierwszy rok z pomidorami i mnóstwo wątpliwości.Nawiezione rzędowo obornikiem, saletrzak na start,raz pokrzywówka,
opryski OW HB i HT,wyglądają dobrze,żadnej plamki,grona wiążą i co dalej? Trzeba coś im dać?Jesienią ziemia wapnowana
dolomitem,gleba lekka,3 tydzień bez deszczu, podlewane wodą miejską.Z góry dzięki za odpowiedż.
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

palians: W prawidlowym wybarwieniu owocow przeszkadza tez bardzo wysoka temperatura. Moze w tym jest "problem"?

pouder: A jak wygladaja krzaczki? Z reguly pomidorki w trakacie owocowania sie dokarmia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”