Ogródkowe rozmaitości cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.7

Post »

Ależ pięknie Twój ogród się prezentuje. Morze wspaniale kwitnących róż. Coś pięknego :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Tosia1 pisze: chyba nikt nie ma większej New dawn ode mnie
Potwierdzam! Neli New Dawn choć ogromna i piękna, to jest niższa :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Neluś Flam....na prawdę zabójczo Ci kwitnie. ;:63 i oby jak najdłużej.
U mnie wreszcie popadało, teraz czekam na następny festiwal....liliowcowy z kolei.
Chcesz wykopać róże ?..... ..... chyba raczej zamienić na lepsze, bo nie wyobrażam sobie twojego ogrodu z małą ilością róż.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Tara dzięki... ;:196 ,parę lat wystarczyło ,aby nasze ogrody pozamieniały się w dżunglę ,róże nie próżnują ,te co miały wypaść nie zdały egzaminu walki o przetrwanie,ale to co sie juz zadomowiły ,nie mają umiaru...Dla nas festiwal kolorów i różnorodności odmian,ale i ciągłej pracy ,aby uporządkować co nieco ... :D
Tosia to już wiesz ,że rośnie Ci rambler... :lol: tylko miejsce uszykować ,aby nie zasłoniła Ci innych roślin...co u mnie uczyniła... :wink: Róże powoli zaczynają przekwitać...czas na sekatory ... :wink:
Grażka zgadzam się z Tobą... New Dawn nie do uporządkowania...bo któż będzie na drabinę wchodził ,aby ściąć górne partie przekwitłych kwiatów ,a rośnie wciąż i wciąż... :roll:
Tośka New Dawn nawet wykopana juz jako dorosły krzak nieźle się regeneruje ,a widać to u Ciebie...
W końcu dana od ;:167 ;:138
Majka dzięki za wizytę,powojniki zaczynają mi strajkować ...róże je przerastają i żarłoczne ślimaki nie dają za wygraną,co wychodzi z ziemi to zjadają...Na razie parę sztuk się rozwinęło(jak na kilkadziesiąt sztuk posadzonych to niezbyt wiele),ale głowy nie urywa... :(
Kropelka dziękuję za pochwały ;:196 ,teraz nadchodzą upały ,ziemia sucha ,będzie wszystko schło w zastraszającym tempie...miejsca będzie więcej :wink:
Andrzeju nie będziemy dociekać ,która niższa ,a która wyższa...byleby kwieciaki jej nie podcinały i mszyce omijały... :wink: Jak juz wiadomo New Dawn wyrasta na olbrzymią różę ,nie ma szans aby choćby opryskać górne partie ekologiczną mikstura ,więc zaniechałam ,pożyteczne owady poradziły sobie rewelacyjnie :uszy
Grażka Flammentanz nigdy nie zawodzi...nawet na niezbyt ciekawym pędzie pojawiają się kwiaty ,drugiej takiej niema... ;:oj

A co na temat ekologicznego prowadzenia róż powiedziała Małgosia Kralka?Można tutaj wysłuchać...

http://www.majawogrodzie.tvn.pl/263,Kol ... -prac.html
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelu niesamowite ilości kwiecia na różach, oczy mi wylazły poza moje okularki ;:oj cudowny zapach musi tam być w tym różanym królestwie :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu zapach owszem unosi się ,ale przede wszystkim z wiciokrzewów pomorskich Serotina ,co teraz kwitną...zresztą już sama nie wiem ,co bardziej bucha aromatami...po prostu wszystko się wymieszało... :D

Tył ogródka

Obrazek

i przód...na pierwszym planie Roter Korsar ,potem Flammentanz ,Maria Lisa,Blaze Superior

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To prawda, że zapachy się mieszają.
U mnie róże z liliami i walerianą, czasem aż w głowie się kręci.
No to z Panią Kralką mamy ten sam pogląd na równowagę w ogrodzie. ;:304
A do jej 1000 róż jeszcze nam bardzo daleko..... ;:306
Twoje róże wyglądają bosko. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Alionuszka pisze:niewidoczna dla mnie ,ale sąsiad może podziwiać...
Uroki sadzenia przy ogrodzeniu - ja zauważyłem, że nasz piękny clematis od strony alejki ma tylko liście (od północnej strony) za to od środka ogrodu nie widać liści, tylko burzę kwiatów :)
Od południowej i zachodniej strony kwiatów nie mamy, więc ... nie uciekają do sąsiada :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażka jestem pewna na 100 % ,że nie dojdę do 1000 róż, obecnie mam mnóstwo roboty z różami pnącymi,obcinanie,upinanie,nawożenie,opryskiwanie...,że w zupełności mi to wystarczy co mam,a u Gosi mogę oglądać i podziwiać ,ewentualnie nieraz powzdycham... :roll: M.K ma bardzo dużo pracy z krzakami ,byłam... widziałam i podziwiam za ogrom roboty
Waleriany na codzień nie wącham,gdyż w raju rośnie...ale gdy tam jestem to rzeczywiście słodkawy ma zapach,Na razie mam na tarasie lilie w doniczce,otwarły się wczoraj... i woń jest tak bardzo intensywna,nie daj Boże zasnąć przy takich pachnidłach...

Andrzeju zazwyczaj tak jest ,że tego płotu brakuje... :wink: wszelkie pnącza ,róże pnące,nie ma gdzie posadzić ,pierwsze ,co się nasuwa...to płot...Ploty ,kąty już pozajmowane,ale u Ciebie może jeszcze jest szansa ... :wink:
Róża Manita ,o której pisałam ,jest na płocie południowym ,więc nieźle muszę się nagimnastykować ,nawykręcać pędy aby u mnie w ogrodzie kwiaty pokazywała...Teraz jest widoczna ,choć już przekwita,...bo ścinałam Flammentanz z przekwitłych kwiatów i zrobiło się przejrzyście...Ale znając tę różę,za niedługo będą nowe przyrosty ... :roll:

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ojoj, to spora jest ta Lavender ;:oj Mam ją posadzoną na wiosnę, wydała pierwsze kwiatki. Sądziłam jednak, że to róża parkowa, a nie pnąca. Całe szczęście, że dałam jej miejsce przy domu, bilsko elewacji, a nie gdzieś w środku rabaty. Imponująca jest u Ciebie :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelciu masz racje z pnącymi jest sporo roboty - róże w ogóle jak przystało na królowe nie sa samoobsługowe ale i tak je kochamy.
Nie będę oryginalna ale uwielbiam ten busz różany ;:196

U mnie lilie to w powijakach ale hortensje zaczynają kwitnienie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu Lawender Lassie jest dosyć wigorną różą ,u mnie już sięga ok 2,5 m,a nie jest różą ,która przemarza,tym bardziej ,gdy ma osłonięte stanowisko...Tydzień temu byłam w Radkowie ,w szkółce i ogrodzie pokazowym u Tomasza Grochowskiego i rosła tam róża pnąca przy domu,myślę ,że to była ona ,wyższa niż u mnie...

Taruś busz różany też w moim guście,ale obecnie po nawałnicach ,jakie spotkały nasz region,kwiaty ubite ,a inne rośliny bardziej w poziomie ,niż w pionie ...Także musiałam już podciąć spora ilość kwiatów przekwitłych.
Poza tym świerk 30-letni zwalił mi się na drogę i miałam trochę problemów...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ojej, co czytam........świerk zwalony.......przykro czytać.
U mnie na szczęście nie było nawałnic i szkód też nie, ale po dzisiejszym deszczu większość kwiatów zwisa.
Jutro wielkie cięcie i znowu będziemy czekać na następne kwiaty.
Ale dobrze że popadało chociaż trochę, bo w studni mam już pusto. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażka...niestety nas nie ominęły skutki huraganu...ale przy domu szkód nie miałam...Po deszczach napełniły się dwie beczki deszczówką ,przyda się na kolejne upały,jeśli takowe w ogóle nastąpią... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ależ piękne róże i lilie :) Śliczne!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola