hugomir_a pisze: O scewoli myślałam w tym sezonie, ale się naczytałam, ze dosyć wymagająca...że niby podłoża jakiegoś specjalnego potrzebuje itp. więc sobie odpuściłam, ale może niepotrzebnie...
Mój taras tego lata zapraszam
Re: Mój taras tego lata zapraszam
Beatko ja też się zastanawiałam nad nią w tym sezonie, ale dokładnie te same info przeczytałam, które cytujesz więc odpuściłam...nawet pisałam tu o tym jak się zniechęciłam
O dziękuje za info o Scewoli, z zainteresowaniem to poczytałam. Kurcze nijak się mają te informacje do mojej Scewoli. Bo rośnie w zwykłej ziemi ogrodowej , bo podlewałam ja raz na dwa dni , kilka razy uwiędła bo pojechałam i zapomniałam ja podlać , bo mimo to pięknie kwitła, bo była całe lato na południowej stronie tarasu gdzie jest mega gorąco . Co do zimowania nie wiem- nie wypowiem się ponieważ pierwszy sezon ją mam .Będę próbowała ją przezimować, ale nic na siłę bo wiosną piękne i nie drogie sadzonki można kupić. Jednak ciekawość wzięła górę i sprawdzę jej zimowe możliwości. Jutro zrobię zdjęcie jak teraz wygląda po kilku przymrozkach, sporych skokach temp . W przyszłym sezonie poszukam jeszcze białej i jasnej różowej
Jedno co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia to to że nie można ją porównać z pelargonia . Pelargonia przy Scewoli to żelazna roślina ,scewola zdecydowanie delikatniejsza . Plusem Scewoli jest to że nic prócz podlewania przy niej nie robisz, nie śmieci-pelargonia śmieciuch straszny cały taras mam w przekwitniętych płatkach i sporo brzydkich liści .Po deszczu z pelargonii wiadro śmieci i uszkodzonych kwiatów, ze Scewoli nie ma nic .
Jedno co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia to to że nie można ją porównać z pelargonia . Pelargonia przy Scewoli to żelazna roślina ,scewola zdecydowanie delikatniejsza . Plusem Scewoli jest to że nic prócz podlewania przy niej nie robisz, nie śmieci-pelargonia śmieciuch straszny cały taras mam w przekwitniętych płatkach i sporo brzydkich liści .Po deszczu z pelargonii wiadro śmieci i uszkodzonych kwiatów, ze Scewoli nie ma nic .
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
- gosiiiaczek
- 500p

- Od: 11 sty 2011, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale scevola przecież lubi ciepło. Ja wyczytałam gdzieś, że jest wybitnie światłolubna, także nic dziwnego, że u Ciebie ładnie rosła w słońcu. A robiłaś z niej może sadzonki? Swoją drogą ciekawa jestem jakby się zachowała, gdyby ją uprawiać jako roślinę pokojową. Może okazałaby się wieloletnia 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
No tak się załatwiłam że miałam kilku dniowy wyjazd w sprawach rodzinnych całą rodziną i niestety nocny mróz zrobił mi spustoszenie na tarasie. Kurcze tak mi szkoda wszystkiego, nie wiem co się uratuje .Mróz był spory -5 scewole tylko zabrałam wcześniej .Jestem taka zła ,ale musiałam wyjechać i nie miałam nikogo kto mógłby mi to wszystko zabezpieczyć.
Wczoraj cały taras posprzątałam , wszystko stoi na klatce schodowej i zachodzę w głowę gdzie to upchnę .
Co do Scewoli to postaram się ja przezimować ale jeszcze nie wiem jak to zrobić czy w domu w pokojowej temperaturze czy na balkonie w chłodzie tam jest zimą 3 do 5 stopni na +.
Wczoraj cały taras posprzątałam , wszystko stoi na klatce schodowej i zachodzę w głowę gdzie to upchnę .
Co do Scewoli to postaram się ja przezimować ale jeszcze nie wiem jak to zrobić czy w domu w pokojowej temperaturze czy na balkonie w chłodzie tam jest zimą 3 do 5 stopni na +.
Wspaniały masz taras
wszystko kwitło jak szalone,naprawdę jest co oglądać......ja też mam problem z zimowaniem,co prawda mam tylko balkon i to niewielki ale kwiatuchów trochę się nazbierało.
Przejrzałam cały Twój wątek,trafiłam na Twój taras przez zdjęcie na wątku o pelargoniach.....wszystko wspaniałe...gratuluję i czekam do wiosny
Przejrzałam cały Twój wątek,trafiłam na Twój taras przez zdjęcie na wątku o pelargoniach.....wszystko wspaniałe...gratuluję i czekam do wiosny
na balkonie i w domuhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=78748
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Anka159
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sie 2013, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie też bardzo spodobał się Twój balkon. Masz roślinki które uwielbiam -, bugenwille i oleandry. Pięknie Ci wszystko kwitło.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
OMG
jaki piękny taras ale dla mnie to raj , tyle barw kolorów takie zadbane rośliny matko
. Jak jest wichura to co robisz z drzewkami i skrzynkami ? 
-
Smellycat
- 100p

- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Kontakt:
Piękny taras. Muszę zapisać wątek, żeby śledzić nowy sezon
Mnie już łapki swędzą, nie mogę się doczekać wiosny - znoszę doniczki z piwnicy, ziemię, kupuję nasiona. Dzisiaj już marzec - bliżej niż dalej 
Ania
- Mirana
- 100p

- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
antenka52 tak patrzę i patrzę na ten Twój taras i aż serce mi się raduje, że coś takiego pięknego można stworzyć. Ja dopiero zaczynam, czytam wszystkie posty i uczę się. W tamtym roku miałam moje pierwsze kwiaty balkonowe i to było "geranium"
Niestety nie umiałam ich przezimować
A w tym roku mam w planach się trochę bardziej popisać.
Widzę, że Twoje wszystkie roślinki są wręcz obsypane kwiatami. Wiem, że to ciężka praca, więc tym bardziej chylę czoła. Jak zasilasz kwiaty, jeśli w doniczce masz mix różnych roślinek? Wiadomo, że jeden kwiat wymaga tego, drugi czegoś innego, jeden kwitnący, inny nie...
Widzę, że Twoje wszystkie roślinki są wręcz obsypane kwiatami. Wiem, że to ciężka praca, więc tym bardziej chylę czoła. Jak zasilasz kwiaty, jeśli w doniczce masz mix różnych roślinek? Wiadomo, że jeden kwiat wymaga tego, drugi czegoś innego, jeden kwitnący, inny nie...
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
- Beatriceee
- 200p

- Od: 28 cze 2013, o 01:10
- Kontakt:
Cześć Antenko 
Wiosna u Ciebie też zawitała? Jak roślinki, przezimowały? Co planujesz na ten sezon?
Pozdrawiam
Wiosna u Ciebie też zawitała? Jak roślinki, przezimowały? Co planujesz na ten sezon?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
To już chyba najwyższa pora odkopać swój wątek. Przepraszam za taką długą przerwę i brak wpisów z fotkami,ale tak mało czasu mam w tym sezonie. Do tego nie bardzo miałam czym się pochwalić ponieważ sporo przez zimę straciłam mojej kolekcji .Jakiś ten sezon dla mnie nie udany. Postaram się pomalutku pokazać co u mnie w tym sezonie kwitnie. W ubiegłym roku zaraziłam się chorobą fuksjową i postanowiłam w tym sezonie spróbować swoich sił włąśnie w tym kierunku. Mimo że mam bardzo gorący i słoneczny taras to powiem szczerze jestem miło zaskoczona tymi kwiatami, ponieważ dają radę. Dbam o nie jak mogę i cieszę się z każdego rozkwitniętego kwiatka. Więc może dzisiaj na początek zacznę od fukcji . Przepraszam że nie operuje ich nazwami , ale jest tych odmian tyle że moja głowa nie ogarnia tych wszystkich nazw . Dla mnie wszystkie moje fuksję to po prostu fuksje. Kupiłam kilka pozycji na internecie i kilka tak z przypadku.

-- 12 cze 2015, o 21:59 --

-- 12 cze 2015, o 22:00 --

-- 12 cze 2015, o 22:00 --

- Ania76
- 200p

- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Przezimowała Twoja trawa? była piękna w tamtym roku.
Fuksje obłędne
Fuksje obłędne