Irys My Love-ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Irys My Love-ogród

Post »

Basiu irysowy szał, kolejne nasadzenia ;:oj
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Dzieje się widzę . :D Starsze odmiany są lepsze w niektórych gatunkach , sam wiem to po piwonii która posiadam ze 25 lat . :D

Czekamy na więcej ;:138 .
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Basiu!

Jestem zauroczona Twoim ogrodem, a szczególnie sposobem, w jaki rozmawiasz ze swoimi gośćmi.
Stworzyłaś bardzo piękny, radosny, indywidualny ogród.
Zaciekawiły mnie kosmosy, bo nie wyglądają na zwyczajne, tylko na odmianę double click .
Napisz proszę, czy je siałaś?
Ja niby siałam (z kupnych nasion) ale wyrosły zwykłe.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Basiu, widzę, że szalejesz z irysami :) Ja się trochę zaczynam do nich zniechęcać. U mnie większość ? mimo oprysków - w nieciekawych, rudych plamach ...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26

Post »

Agnieszko szał jest :!: Mam we krwi tę fascynację tymi kwiatami i nie mam pojęcia skąd mi się to wzięło ;:173 Nie są to nowe odmiany tylko te co miałam wcześniej.Oj mam chĘtkę na kilka nowych ale obawiam się przekroczyć niewidzialne granice zdrowego rozsądku ;:306
Paweł zgadzam się stare odmiany są nie do zdarcia.Ja oprócz tych pięknych falbankowych mam mnóstwo zwykłych starych,zbieranych po sąsiadkach,wypraszanych i zdobywanych i jakoś nie mogę z nich zrezygnować.Taki mam sentyment.
A tulipany mam też stare czerwone niezawodne i nigdy mnie nie zawiodły.A nowe odmiany giną po 2 czy 3 sezonach,tak im w genach namieszali.
Witaj miła Lisiczko,dziękuje za komplementy,staram się jak mogę ale to lato trochę przebałaganiłam.Sadzenie irysów o tej porze co ja robię to stanowczo za póżno,tak wynika z moich obserwacji.
Kosmosy uwielbiam,też kupiłam nasionka,których było 15 w torebce,wysiałam po 2 szt i każdy dołek zaznaczyłam patyczkiem,aby nie wydziabać.Wzeszły tylko 3 dołki,chyba były przeterminowane. :roll: Ale są śliczne,niektóre bardziej pełne,wszystkie jasne.A mi się marzy ciemny różowy.
Aniu u mnie też jest to paskdztwo,ale moja wina bo nie dopilnowałam na czas oprysku.Tak samo brzydko wyglądają liliowce,jeden tak mnie wkurzył,że go ścięłam na łyso zaraz po kwitnieniu.No i ten jest niezły odrasta na zielono i dość szybko.
Ogólnie stwierdzam,że środki grzybobójcze słabo działają,może są jakieś słabsze? A Topsin to już w ogóle szkoda słów.
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
hypnosa
100p
100p

Post »

Cały dzień w ogrodzie,pogoda była piękna.Rabata skończona ma 6 metrów.Dostałam gożdziki kamienne,które powsadzałam na brzeg rabaty.

Obrazek

A to cyknięte już po zachodzie słońca

Obrazek

Obrazek

Ta rabata daliowa jest pod stara jabłonią,która mocno obrodziła tego roku.Jabłka ma super smaczne
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Ja kupiłam po 5 liliowców i irysów i wydawało mi się że to dużo ;:306 Ale Ty kobieto szalejesz ;:185
hypnosa
100p
100p

Post »

Aniap56 witaj,no trochę zaszalałam,ale ogród,tylko ta częśc którą pokazuję ma 13 arów.Reszta jest zaniedbana i czeka na swoją kolej.

Dzisiaj rano było tak pięknie :!: Ciepła mgła snuła się po ogrodzie a wszystko tonęło w rosie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Laguna

Obrazek

Old Port
Obrazek

Rosarium
Obrazek

Wczoraj też się działo,aż widły zostały zapomniane,taka zmęczona byłam
Obrazek

-- 31 sie 2014, o 18:07 --

A potem były bukieciki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

No to jeszcze dużo pracy Cię czeka ;:185 . Piękne te bukieciki . Tylko szkoda , że patrząc na dalie czuję zbliżającą się jesień. ;:145
Pozdrowionka :wit
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

[quote="hypnosa"]A to są własnie nasienniki tych pięknych liliowców,cyknięte dzisiaj rano

Nasienniki są spore: czy to są z liliowców tetrapoidów? czy też diploidów a tylko kwestia zbliżenia aparatem powoduje złudzenie, że są b.duże?
Na moich diploidach jest b.duzo nasienników i część zbrązowiała tak, że widać nasiona- podejrzewam, że część się wysiała. Na tych tetraploidach nasienniki mają torebki zielone i tak się zastanawiam, czy nie czekać na zbrązowienie i zerwać a one dojrzeją po zerwaniu? W środku są czarne nasiona, ale można je paznokciem przeciąć. Jak Ci wydaje? Pisałaś że w tamtym roku zielone włożyłaś do woreczka, ale to było we wrzesniu.
Nie chciałabym zniszczyć tych nasion, bo mam ich niewiele.
Pozdrawiam Krystyna
hypnosa
100p
100p

Post »

Krysiu u mnie większość to diploidy.Ja nie widzę różnicy w rozmiarach nasienników od tetra czy diplo,raczej widzę różnicę odnośnie danej odmiany.Nawet kształt mają inny jedne bardziej pękaty inne podłużny.
Ja już zbieram,nawet w tych całkiem zielonych są już dojrzałe nasionka.Nie wiem jak u ciebie,ale jeżeli nasionka ładne czarne i lśniące,to można zbierać.A jeżeli ci się nie spieszy to co dzień zaglądaj i pilnuj.
U mnie nawet w tych dużych nasiennikach to było po 5 czy 7 nasion,a niektóre komory puste.Były też puste całe nasienniki.
Banned in boston rośnie koło Edgingsa i Hush Little Baby,powinny być śliczne dzieci :!: Z tych trzech najbardziej lubię Edgka,jest taki cudnie delikatny i zawstydzony.
Zamówiłam Bela lugosi,żeby moja Lady liz też miała ładne dzieci.
Dla ciebie kilka fotek dzisiejszych.Nasienniki i zeszłoroczne siewki,wszystkie rosną i mają się dobrze,ale różnią się wigorem.Jedna jest naprawdę silna.
A ty Krysiu siejesz w kubeczki czy czekasz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
hypnosa
100p
100p

Post »

Witam wszystkich zagladających.Ostatnio kupiłam w szkółce kilka niebieskich odmian floksów,bowiem bardzo mi brak tego koloru w ogrodzie,oraz drakiew kaukaską kwitnącą na niebiesko.Wcześniej sama wysiałam nasiona drakwi kaukaskiej,ponieważ chciałabym mieć ich więcej.Po mękach trwających miesiąc wzeszły 4 rosliny.Niestety nie przypominają one tych,które przyszły ze szkółki. :roll: No ciekawa jestem co z nich wyrośnie.Na zimę zabiorę do domu,bo za małe są jeszcze.

Obrazek Obrazek

Rosarium jest naprawdę śliczna,chociaż jej kolor różowy ma odcień pomarańczowy.Tradescant jest bardzo niska ale szeroka,kwiaty ma piekne i duże ale jest to kolor wiśniowy przysypany tak jakby czarnym pyłem.Nie ma ona fioletowej poświaty.A Raphsody kwitnie niemal nieprzerwanie i za to ją lubię.Tak samo Old Port,nie do zdarcia.
Z rózy Gipsy Boy zebrałam nasiona,jest obsypana czerwonymi owocnikami.Będę siała w poszukiwaniu siewki takiej jak Gipsy która może powtórzy kwitnienie.No i w ogóle jestem ciekawa co wyjdzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu tak ogólnie moje kwiatki,teraz królują cynie są piękne i pryciągają mnóstwo motyli no i kosmosy takie zwykłe a takie cudne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Mmm ale róże . :D U Ciebie widzę jesieni nie ma a u mnie już troszkę liści na trawie jest ... :? jakie masz plany na wiosnę ? :wink:
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

W tym roku będę siać po raz pierwszy i cały czas szukam info, kiedy jest optymalny czas siewu. Ismena pisała, że dojrzałe nasiona muszą przeschnąć i wtedy posiać jesienią w doniczkach i zadołować na rabatach.
Mam sporo nasion diplo- posieję w kuwecie po lodach i wkopię w ogrodzie. Nasiona z tetra posieję w kubeczkach i zadołuję. Z tego co pisała, to trzeba doniczki przysypać lekko ziemią, torfem lub innym materiałem okrywowym.
Spróbuję zabawić się Miczurina i tak zrobić. Zastanawiam się jednak, czy nie kupić u Emila siewek, które ma po przystępnej cenie. Siewki są dosyć duże (ze zdjęć tak wynika) i można sobie tanio rozszerzyć nasadzenia.
Pozdrawiam Krystyna
hypnosa
100p
100p

Post »

Paweł oj widać już jesień i ja tego nie lubię.Liści na trawniku nie ma bo jak nie chce mi się grabić to kosiarką przejadę ;:224 W oczku lilia juz ma mnóstwo żółtych liści ale kwitnie niezawodnie całe lato,tylko,że teraz kolor kwiatów jest trochę inny,ciemniejszy.
Na wiosnę mam do przerobienie teren przed domem,czyli przedogródek,który teraz jest zaniedbany i wcale nie zapowiada tego co znajduje się za domem.Ponieważ niestety tymczasowo zajmuje się sama tym całym terenem muszę tak to urządzić,żeby się nie zarobić na śmierć ;:306 Wymyśliłam,że posadzę na trawniku podwójny rząd ligustra,który będę formowała w większe i mniejsze kule.Zero kwiatów.

Krysiu podaj linka do swojego ogrodu,chętnie pooglądam.Będę kibicować twoim liliowcowym eksperymrntom. :D
Nie jestem pewna czy malutka roślinka zadołowana nawet i przysypana przetrwa na dworze,jak przyjdzie - 20 stopni.Dlatego ja trzymałam całą zimę na parapetach,w kubeczkach jednorazowych,na tacach aluminiowych.W grudniu i styczniu nie rosły zbyt ochoczo,a potem przyspieszyły.Siewki maja bardzo długie korzenie,kubeczek powinien być wąski ale wysoki.
Oczywiście popieram pomysł z zakupem siewek,nigdy nie wiadomo jaki klejnot się trafi.Ela z leśnego ogrodu też ostatnio pokazywała swoje liliowce do sprzedaży,ma cudne.Ja skupię sie tylko na swoich,mam mnóstwo nasion i ograniczone moce przerobowe.W tym roku posieję w kubeczki róże,być może wyrośnie mi jakieś cudo. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”