Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

:roll: ;:oj Podobają mi się takie powyginane garbuski...ale mam pytanie...A dlaczego one nie mają brzuszka.tylko takie chuderlaczki???aczkolwiek bogate za to w kwiaty....i jeszcze jedno..Czy jak już te gałązki tak zostaną-czy jak się ten ( drut- ciemięzyciel) się usunie.Czy nie odkształcą się z powrotem. ;:218
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
AleksandraBdg

Post »

80? ;:oj Ciekawe jak taka armia zbiorowo wygląda..
Jerzy, pokazywałeś już nam A.Obesum, Arabicum i Thai. Posiadasz może w kolekcji Somalense?
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

odnośnie moich adeniaczków, którym usychały listki odkryłam dzisiaj na jednym że ma robaczka czarny i długi pomóżcie szybko co to jest i co mam na to kupić i czy dostanę w zwykłym ogrodniczym. ;:145
Pozdrawiam Paula
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irlandia 3

Kaudeksu w tym kwitnącym drzewku nie widać ale odsunąłem "śćiółkę" i teraz wbrew pozorom kaudeks nie jest wcale taki mały, natomiast druty muszą kształtować drzewko jeszcze następny rok aby gałązki uzyskały trwale nadany kształt.

Obrazek

AleksandraBdg

Główna część armii 40 szt na murku szklarni, pozostałe wszędzie wokół.

Obrazek

Somalense dotąd nie miałem ale byłem ciekawy jakby mi wyrosło, posadziłem w tym roku dwa nasiona, wzeszło jedno no i mam jedno Somalense.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Obrazek
- Jerzy, wspaniałe kwiaty ;:138 . Gratuluję ;:oj liczby "podopiecznych" w szklarni. Mam prośbę, czy mógłbyś zrobić fotkę w pełni rozkwitniętego kwiatu (zbliżenie) tak, żeby było widać "frontalnie" tylko kwiat, kształt jego płatków, kolor płatków oraz wnętrze kwiatu, będzie można zobaczyć szczegóły tych pięknych kwiatów.
Obrazek
- widzę, że większość Adenium masz posadzone w "głębokich" doniczkach. To są docelowe doniczki na 2 - 4 lata ?
Jerzy, jak zachowuje się Twoje Adenium uprawiane w hydroponice ?
U moich roślin uprawianych tą metodą, mam do rozwiązania - dopracowania - jakie zastosować nawozy, jak je podawać (w jakich stężeniach), jak często. Granulat - w moim przypadku keramzyt jest "jałowy", żeby rośliny mogły w miarę normalnie egzystować, muszą co pewien czas dostać "treściwą strawę", która posłuży im do budowy tkanek.
Drugą sprawą do końcowego dopracowania jest częstotliwość podawania wody i roztworów nawozów. Granulat nie może być stale wilgotny, ponieważ może powodować zagniwanie drobnych korzonków odpowiedzialnych za "dożywianie" rośliny.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
KazMax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2013, o 16:32

Post »

AleksandraBdg pisze:KazMax,
u mne takie same objawy występują u Adenium Thai Socotranum. Z tym,że akurat ta odmiana jest bardzo kapryśna i potrafi tak zrzucać liście kilka razy do roku. W tym momencie robi dokładnie to samo ;) I nie powinno się tym przejmować.
U innych moich roślin (A.Obesum) także czasami zdarzały się takie sytuacje,ale wynikało to z niesprzyjającej pogody lub przelania rośliny.
Tak się składa że moje o które pytam to właśnie Thai Socotranum. Twierdzisz że to normalne? Jest to stan przejściowy czy trwały? Bo jeśli trwały to roślina jest w takim wypadku mało dekoracyjna (3-4 zdrowe liście na czubku i trochę podeschłych poniżej....niezbyt to się komponuje). Pytam ponieważ rośliny mam od września ubiegłego roku i nie za wiele wiem o ich "kaprysach" ;)
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Post »

Zakwitły po niecałych 2 latach od wysiania.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładne kwiaty. Możesz pokazać fotki jak wyglądają całe kwitnące rośliny, jakiej wielkości mają kaudexy ?
Mieczysław
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Post »

Zakwitły właśnie te właśnie z najcieńszymi kaudexami.
Obrazek
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47

Post »

;:oj Takie kwitnienie jak w jednym z moich,,, ;:131 ;:218 Ja jednak teraz po kwitnieniu zdecydowałabym się poucinać te badylki i spróbować pobawić się w ukorzenianie ich.Po miesiącu-2-uch te badylki powinny wypuścić cikorzonki a te po odcięciu-powinny puścić odrosty i wtedy będziesz miała i brzuszek i wiele gałązek...U mnie robiłam tak od razu jak miałam takie wydłużone pędy.Teraz mam grubasy kilkupędowe...
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Piękne macie kwiaty!! ;:173
A czy komuś się przydarzyły żółte?

Moim daleko jeszcze do kwitnienia, ale cieszą, bo rosną! :tan
Najpierw najmłodsze - somalense (wysiane 30kwietnia)
Już zaczynają się pokazywać pierwsze listki :D Zobaczymy ile listków wypuści "wiatraczek"

Obrazek

dalej 3x arabicum (siew 1 lipca 2013)

Obrazek

i zbiorowo ze starszakami z tyłu - 2 z dziesięciu obesum wysianych 10 listopada 2012.

Obrazek Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11

Post »

Ja jak posiałam z 2 lata temu to wzeszły mi prawie wszystkie z wysianych 10 nasion. Potem rosły, ale potem rozdałam znajomym bo miałam za dużo. U siory 2 padły;-/ u koleżanki prawie zakwitł, a u mnie zostały dwa:-) Teraz doszły do mnie kolejne nasiona bo znów mam ochotę coś zasiać:-) Zobaczymy jak pójdzie tym razem. Czekam na lepszą pogodę, bo one potrzebują raczej wysokiej temperatury do wschodu. Albo kaloryfer zimą albo dużo słoneczka;-)
Powodzenia w uprawie pięknych małych i wiekszych.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wszystkim :D

Moich najstarszych - półtorarocznych nie przycinałam - krzewią się same fantastycznie. Wszystko obesum. Póki co zostają jak jest. Osiem pozostałych, tu nie pokazanych, zaatakowały chyba przędziory - mają obżarte/zeschłe stożki wzrostu i przystopowały mocno ze wzrostem. Prawie 100procentowe przekonanie o działalności przędziorków przyszedł mi do głowy na widok charakterystycznych kropeczek na listkach. Już podlane Bi. Jak się nie poprawi będziem jeszcze pryskać :|
Poza tym od kwietnia stoją na zewnątrz i dniem i nocą. Muszą się za siebie wziąć! :evil:

Arabicum - te średnie - będą do podcięcia, ale nie teraz.

A maluchy somalense za małe :D

Z kiełkowaniem nie było żadnych problemów. Poza pierwszym razem, kiedy spleśniała mi część nasion - miałam z dwóch źródeł, od jednego sprzedawcy wszystko nieudane, od drugiego prawie 100%.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawie 100procentowe przekonanie o działalności przędziorków przyszedł mi do głowy na widok charakterystycznych kropeczek na listkach. Już podlane Bi. Jak się nie poprawi będziem jeszcze pryskać :|
- jeżeli podejrzewasz przędziorki, popatrz przez szkło powiększające na spodnią stronę liści, może zobaczysz łażące pajęczaki i ich larwy. Gołym okiem nie widać są zbyt małe. Jeżeli faktycznie są to przędziorki, to z własnego doświadczenia wiem, że "wojna" z nimi jest dość długa i uciążliwa. Nie stosowałem podlewania preparatami przeciw przędziorkom - wydaje się, że zbyt dużo czasu upłynie zanim roślina wchłonie preparat owadobójczy i zacznie on truć pajęczaki - pajęczaki będą jeszcze przez pewien czas atakować roślinę. Ja zastosowałem naprzemiennie trzy preparaty Magnus, Envidor 240 SC i Karate. Dopiero taka naprzemienna "mikstura" pozwoliła mi uporać się z tym cholerstwem. Ja powtarzałem opryski m/w co 7 - 10 dni (gdy zauważyłem żerujące szkodniki). Tak "walczyłem" z tymi szkodnikami przez cały ubiegły sezon. Odpukać, na dzień dzisiejszy nie mam oznak bytności tych pajęczaków na moich roślinach. Profilaktycznie już robiłem w tym roku jeden oprysk Magnusem, jak miną dżdżyste dni i wzrośnie trochę temperatura powtórzę innym preparatem.
Moje Adenium stoją na obudowanym balkonie, nie wszystkie jeszcze doszły do "normalnego" wyglądu i wzrostu po uszkodzeniach stożków wzrostu przez przędziorki. Na część bocznych gałązek, listki są drobniejsze, słabiej wykształcone:

Obrazek

Obrazek

- bardziej atakowane były rośliny wysiane w 2012 roku i one wolniej dochodzą do zdrowia (widoczne na dolnej fotce po prawej stronie w trzech doniczkach):

Obrazek

Obrazek

- na pierwszym planie Adenium arabicum, bardzo powoli wraca do zdrowia, posadzone jest w organicznym podłożu. Na tej roślinie bardzo mi zależy:

Obrazek

Część Adenium z wysiewu w 2010 roku (na pierwszej i trzeciej fotce), będę stopniowo przycinał w celu pobudzenia do wzrostu nowych gałązek z uśpionych pąków, które mam nadzieję są nie uszkodzone przez przędziorki. Również część Adenium z najładniejszymi kaudexami, które uprawiam w hydroponice, przesadzę do organicznego podłoża. Zaobserwowałem, że część roślin mimo ataku przędziorków i całkowitego braku ulistnienia, bardzo ładnie przyrosła w kaudex.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze: jeżeli podejrzewasz przędziorki, popatrz przez szkło powiększające na spodnią stronę liści, może zobaczysz łażące pajęczaki i ich larwy.
Rzecz w tym, że nie zauważyłam. Nie pojawia się tez pajęczynka, a jednak ta degeneracja postępuje. Zaczęło się w zeszłym roku od jednej rośliny, a teraz już osiem wygląda, jak obraz nędzy i rozpaczy... :cry:
Sześć z nich jest zupełnie "obgryzionych" i pozbawionych listków, dwa wyglądały nieźle, ale zauważyłam właśnie takie kropeczki, jak kiedyś pokazywałeś, więc lada chwila spodziewam się problemu.
Podlewałam ostatnio profilaktycznie kaktusy roztworem Bi58, więc podlałam i adenium.
To te siane w listopadzie 2012, mają półtora roku, nie są jeszcze mocno wyrośnięte.. Mam nadzieje, że sobie jednak poradzą i 'odbiją' ;:218

Te dwie, które są zdrowe i ładne stały na oknie w innym pokoju. "Pochorowały" się wszystkie te, co stały na tym samym parapecie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”