Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Generalnie powojniki o pełnych kwiatach mają kwiaty co najwyżej średniej wielkości. M-me le Coultre to świetna odmiana, jeśli chodzi o czysto biały kolor.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ładna maria Curie,mojej nie zdążyłam zobaczyć,uwiąd ją dopadł ;:222
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Przyszłam z rewizytą :wit Taka powierzchnia ogrodu to nie lada wyzwanie, ale widzę, że wszystko u Ciebie jest przemyślane. I część z warzywnikiem i część z roślinami ozdobnymi ;:138
A Pomponella śliczna. Też ją mam u siebie, ale jeszcze czekam na kwitnienie i bardzo jestem ciekawa jak wygląda w rzeczywistości :)
A jak u Ciebie rośnie Pirouette? Ja mam swoją od kilku lat i nie jestem z niej zadowolona ;:185 Jest mała , zachowuje się jak rabatowa. Ledwo przekroczyła 100 cm ;:131
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ode mnie do Krosna też daleko, bardzo szkoda, właśnie takiej niedrogiej i solidnej firmy szukam.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Nareszcie przestało padać i mogłam spędzić popołudnie w ogrodzie :D Pościnałam przekwitłe róże, wybrałam poplamione liście, prysnęłam na mszyce - pełno ich na kilku krzakach było, zebrałam groszek i truskawki i czuję się spełniona :wink: Tego mi brakowało w ciągu kilku ostatnich dni!

Gabi jak ja się tak naoglądam u naszych różanych forumek, to uwierz mi idę do ogrodu i nie ma co focić :oops:
Liliowce i u mnie zaczynają kwitnąć :D
500m2 mogę Ci odpalić w dzierżawę, nie ma problemu ;:306

Jurku Madame Le Coultre wygląda ładnie przez jeden dzień przy obecnej pogodzie :roll: robią się w płatkach dziury i brzegi im brązowieją... Za to Maria Skłodowska - Curie pokazuje w końcu na co ją stać, tylko te kwiatki coś małe w porównaniu do opisu (ma być 12-15cm), sam zobacz :D A dlaczego nie będziesz jej miał u siebie?

Obrazek

Obrazek

Aniu - Annes77 , miło Cię widzieć u mnie :wit

Dorotko miło, że zajrzałaś :D Pomponella rzeczywiście jest śliczna, choć kwiaty drobne i mocno się - przynajmniej u mnie - zwieszają... z Pirouette jestem średnio zadowolona w tym roku, ma brzydkie, źle wybarwione kwiaty, może po prostu przesadziłam z nawożeniem :roll: rośnie dość słabo, ma w tej chwili około 80cm - nie to co Gabrysiny gigant - ale ja się cieszę, że nie jest zbyt duża, może dorosnąć tak do 1,5m i ani cm więcej :wink:

Aniu - AniaDS u mnie w okolicy tez niestety nic nie ma ciekawego, szukam, jak na razie z marnym skutkiem dobrego kowala :roll:

Czas na świeże fotki z ogrodu :D

Pastella - w tym roku męczona plamistością
Obrazek

Pomponella a za nią Eden Rose
Obrazek

liliowiec i anabelka
Obrazek

i jeszcze jeden, kupiony wiosną
Obrazek

kielichowiec wonny zakwitł dwoma kwiatkami, to ten ładniejszy :wink:
Obrazek

powojnik Kaiser otwiera nowy kwiatek, ten jakby pełny?
Obrazek

tegoroczny nabytek Constance Mozart
Obrazek

różanka
Obrazek

pnąca nn
Obrazek

i na koniec ogólny widoczek
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Super widoczek... i różanka... i.. wszystko... ;:138
Gdybyś tak Jolu miała ziemię blisko mnie, to zapewniam że wzięłabym w dzierżawę... ;:224
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, 30 arów to poważne wyzwanie - ja mam 10 i narzekam, że nie nadążam z pracami ogrodowymi :wink: Ale i tak Ci zazdroszczę bo tyyyyyle miejsca pod róże ;:oj Etoile Violette zidentyfikowałam od strzału, bo chciałam bardzo mieć ten powojnik - zamawiałam 2 razy i obydwa to pomyłki :( Maria Curie na pewno się rozkręci, najpierw musi się ukorzenić porządnie. U mnie wiele róż takiej wielkości jak u Ciebie, są piękne, ale chciałoby się więcej - prawda?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Twoja Pastella też ma trochę różowego kolorku :) Plamistość ją dopadła? :( Ona ma chyba ADR, powinna sama sobie z tym poradzić ;:218 A cała różanka ogromnie mi się podoba ;:333 . Oj chciałabym i ja mieć tyle ' metrażu ' do obsadzenia :wink:, poszalałabym sobie :lol:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Gabi dziękuję ;:196

Elu u mnie większość róż to nowe nasadzenia, a te które mam dłużej jak np. Pastella były kilkakrotnie przesadzane :roll: zanim znalazłam im "docelowe" miejsca. Pewnie, że chciałoby się mieć już porządne krzaczki - szczególnie jak się naoglądam u Was dziewczyny, to później śnią mi się po nocach różyce :;230 Ostatnio utknęłam w ogrodzie Kasi - Robaczka i za nic wyjść nie mogę :roll:
Przy 30 arach mam dużo miejsca do obsadzenia, mam jeszcze sporo rabat do zrobienia ;:172 Na razie muszę jednak trochę pozmieniać na rabacie zachodniej, mam tam do posadzenia różanecznik i azalię no i miejsce na kilka róż i powojników ;:215 Wasze ogrody stanowią źródło nieustającej inspiracji ;:196

Dorotko metraż jest, trzeba jednak dobrze przemyśleć jak go fajnie zagospodarować a ja mam 100 pomysłów na minutę :;230 szczególnie po wizycie na forum w Waszych ogrodach :D Na moją listę chciejstw muszę założyć specjalny notesik, na razie spisuję wszystko na karteczkach i sporo już się tego nazbierało :D Pastella to bladzioch w tym roku :roll: Twoja ma cudne kolorki ;:167

Miłego dnia dziewczyny!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Powojnik Kaiser wg opisu powinien mieć zawsze kwiaty pełne. Kwitł Ci wcześniej innym typem kwiatów?
MC-S to ładna nowość, ale naprawdę nie mam już gdzie je sadzić. Ostatnio przesadzałem Hanię - i zrobiło sie z jednej - sześć, przy przesadzaniu Syreny - mam dwie dodatkowe, Fujimusume też dał się rozmnożyć ;). Ilość ich przekroczyła masę krytyczną;)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Jurku, poprzednie kwiaty były takie jak poniżej... trudno nazwać je pełnymi :roll:
Obrazek

Twoje powojniki rosną jak szalone, to nic dziwnego, że nie masz gdzie sadzić. Ja czekam z MSC i kilkoma innymi na nową pergolę, dopiero po jej zamontowaniu będę je sadzić... a pergola na razie w planach na ten miesiąc, zobaczymy, czy się uda :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ale genialna jest M. Curie-Skłodowska, super jest ten zielonkawy róg płatka, dopisuję ;)
Jolu tak patrzę na twoją Annabelle, to przypomniało mi się, że kiedyś komuś szykowałam sadzonkę, czy może Tobie? Pytam, bo moje sadzonki tej odmiany różnie się przyjmują w doniczkach i robię małe podsumowanie w tej kwestii.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alutka MSC podoba mi się coraz bardziej ;:167
W tym tygodniu zaczniemy do niej tworzyć pergolę :D
Siła robocza już jest, czekamy tylko na materiał :wink:

Ta Anabelka to raczej nie dla mnie, ja mam 6 sztuk i w tym roku też będę dzielić (przynajmniej jedną z nich) dla znajomych 8-)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Halo... halo... czy tu ktoś mieszka ?... czołgistki, no co z Wami ??? ... nic Wam nie kwitnie ?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Gabi, właśnie wróciłam z urlopu :D
Ogród wygląda jak po wojnie i na razie nie ma co pokazywać ;:222
Pozdrawiam Jola
jo_linki
ODPOWIEDZ