Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Ha ;:oj ...i tu Cię mam ...Cypripedium reginae ...nie zapomnij Tereniu zrobić sadzonki dla Igusi ;:196 ;:180 :;230 ...
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko to priorytet ,ale jak pisałam muszę poczekać trochę niech przyzwoicie narośnie bo był przesadzany jesienią na nowe miejsce.
A Ciebie proszę również o pamięć o C.colceolus,ładnie by razem wyglądały jak kiedyś. :wit

Moniko pozwolę sobie w wątku Ulki ;:196 bardzo serdecznie podziękować Tobie i Mamci za roślinki które dla mnie przechowuje Urszulka a którymi z serca się podzieliłyście. ;:168
Taka fajna wymiana na odległość.Ja coś wyślę z obiecanych fuksji w pozniejszym terminie.
Mam bardzo dużo strat i nie bardzo wiem dlaczego ale ponoć całe życie się uczymy , chociaż 20 lat doświadczeń już coś chyba znaczy.
Pozdrawiam.Słonka wszystkim życzę.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witajcie dziewczyny :wit
Jagódko, aż trudno uwierzyć że masz taką inwazję ślimaków. U nas też są, ale nie w takich ilościach, chociaż wokół naszego ogrodu są łąki. Mój M wysypuje na granicy popiół i to chyba uniemożliwia napływ nowych ślimaków,a te które są i widzę to zbieram i wyfruwają za ogrodzenie. Nie lubię ich zabijać i myślę że tak szybko do ogrodu nie wrócą. Moja koleżanka, też miłośniczka kwiatów hoduje kilka perliczek i te perliczki cały czas chodzą po ogrodzie i skutecznie wybierają ślimaki. Perliczki są grzeczne, nie drapią i nie robią dziur tak jak kury, są głośne i to czasami przeszkadza.
Tereniu, dziękuję, że pomyślałaś o hoście dla mnie, a ja wybiorę którąś u mnie dla Ciebie. Pamiętam jeszcze o tej jednej - wiesz tam blisko tego pomostu ;:306. Tereniu, zwróć uwagę na tego iryska na drugim zdjęciu, ma takie jakby skrzydełka przy "bródce", pierwszy raz takiego widzę. Tereniu, tej lilii też proszę zrób zdjęcie, a dlaczego ja nie pooglądałam u Ciebie tego obuwika królewskiego, chyba zapomniałam. Też już mi po głowie krążą myśli, aby posadzić może u siebie, ale chyba trzeba dobrze przygotować podłoże.
Moniko, ponawiam zaproszenie i możesz hosty zobaczyć na żywo. Jak na swojej działce zagospodarujesz ten zakątek w narożniku, o którym mówiłaś to też i od moich coś ci odsadzę z host. Z roślinek od Ciebie, z tych co dało się podzielić, albo dałaś podwójnie to już rośnie w doniczkach i pojedzie do Tereni.
Pozdrawiam Was
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Ulu nawet w czeskich firmach mają pomyłki ;:oj ale ładne te kwitnące iryski ;:138
Czy to hoja ta w żółtym kolorze ;:219
Hosty pięknie wyglądają :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, masz rację że pomyłki się zdarzają, ale kupiłam 8 szt., w ubiegłym roku kwitły 3 szt i żaden nie był taki jaki miał być, w tym roku zakwitły kolejne 3 szt i też inne. Więc już nie liczę na to że te 2 szt. to będą trafione, a na dodatek jeśli zakwitną to będzie to trzeci rok od posadzenia. A kłącza prawie wcale nie przyrastają, a te żółte kwiatki to od Cestrum
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p

Post »

Ula obuwika nie widziałaś bo jeszcze nawet nie miał pąków ale wiesz gdzie jest ,na skalniaku pod sosenką. ;:306
Na razie nie będę go dzielić jak już pisałam do Jagódki ,ale w przyszłości na pewno tak.
Jak pamiętasz o tej hoście przy pomoście już rozmawiałam ale to tak trudno zrealizować,muszę ze swoją łopatą pojechać chyba będzie prościej. ;:224
O tych iryskach to chyba mówią " kosmici",ale u Ciebie wszystkie ładne tylko denerwujące to trochę że odmiany nie zgodne. ;:223
Dla Moniki i u mnie możesz coś wykopać,hosty pięknie narosły.
Miłego dnia.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu, dobry pomysł, aby wozić ze sobą łopatę, nigdy nie wiadomo kiedy się przyda, i u kogo ;:306 Może i ja też będę wozić ze sobą. Tereniu, nie dziel Twojego obuwika, niech rośnie, bo dopiero pięknie wygląda jak kępka jest duża i gdy jest kilka kwiatów.
Pozdrawiam, pa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, spaceruje po innych wątkach i widzę że już w pełni kwitnienia są róże, że kwitną też już lilie, a moja lilia himalajska już pokazuje pączki :heja
Obrazek

Obrazek

Kwitną tojady
Obrazek

Obrazek

i jeszcze inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pierwsza różyczka
Obrazek

i tak ogólnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz cudeńka w ogrodzie ;:167

Himalajka już słusznych rozmiarów! ;:180

A ten koperek to jak się dokładnie nazywa? Czy on ma bordowy kolor?
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p

Post »

Ależ himalajska zaszalała,piękna jest. ;:138
Właśnie o tym tojadzie mówiłam ,taki kremowy,kwiatuszki niewielkie ale bardzo obficie kwitnie .
Urszulko a to groszek jakiś jest czy co?
Całuski.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Izuniu :wit
ten koper to fenkuł pospolity "Rubrum" (łac. Foeniculum vulgare)
Lilia cieszy oko i ;:167, czekam na kwiaty i ich piękny zapach.
A to kilka fotek zrobionych dzisiaj
Męczennice maja przygotowane stanowisko - mogą rozpocząć wspinaczkę
Obrazek

Ta dziewanna rośnie w szczelinie miedzy dwoma dużymi kamieniami
Obrazek

Jeszcze kwitną irysy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i z żółtym pajączkiem
Obrazek

i dojrzałam dzisiaj jeszcze taki kwiatostan
Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lilia himalajska coraz większa i pewnikiem drabina już potrzebna ;:oj
Tyle pięknych roślin Uluś pokazujesz, że nie wiem na co patrzeć, spaceruję tam i z powrotem a jak się zmęczę to siadam w cieniu i odpoczywam ;:108 co to za groszek, bardzo ciekawy :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Himalajska - to ewenement - mało komu się udaje ją utrzymać - przez jej wymagania . Już nie mogę się doczekać jej spektakularnego kwitnienia ;:138 ...och , co to będzie za widok .
Gunnera ma pąk kwiatowy ...super - moja w doniczce chuchana , dmuchana - padła ;:222 .
Uleńko ...już kolor się pokazuje na tej roślince w doniczce - wiesz o czym piszę . Pnącze też ładnie przyrasta i pysznogłówki się też zaaklimatyzowały . Prymulek pilnuję - niebieskie granulki są rozsypane - wszak mam tam wiele odmian o które muszę zadbać , by ochronić je przed ślimakami .
Masz cudnie ...usystematyzowane - niczym w OB ...nic, tylko bilety wprowadzić ;:196 .
Pozdrawiam serdecznie ;:167 :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was
Tereniu i Marysiu, te niebieskie kwiatuszki to baptysja. Wysiałam nasionka chyba 4 lata temu i już kwitła jednym pędem w ubiegłym roku.
Tereniu, to taki tojad o tych lekko kremowych kwiatach masz, a czy ten drugi też masz.
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, ja też już czekam na kwiaty, a zdjęcie kwiatostanu robiłam stojąc na małej drabinie, jutro muszę podwiązać gałązki choiny kanadyjskiej, aby kwiaty się nie uszkodziły.
Gunnerę mam od 2007 roku i gdyby nie to, że podczas poprzedniej zimy jakieś gryzonie wyjadły wszystkie pąki wzrostu, to byłaby już okazała. Ale mimo to, że została tak objedzona, to powypuszczała odrosty. Na tę zimę muszę ponownie zrobić kosz z siatki, a dopiero potem okryć przed przemarznięciem. Cieszę się, że roślinki rosną. O prymulki dbaj, bo masz śliczności
Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”