Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

Bardzo ładna pomyłka Ci się trafiła :D Tulipany w grupach wyglądają wspaniale i jesienią tak właśnie posadzę te, które kupię :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świeżutkich fotek brak, weekend byłam bardzo zajęta. Miałam przyjemność zwiedzać przepiękne ogrody, każdy w swoim rozaju zachwycający.
No i aparat wysłany w świat, robi bardziej egzotyczne foty ;:224 Nie lubię się dzielić ale nie miałam wyjścia.
Tak więc wszystko już bardziej rozwinięte i zieleńsze niż to:

Obrazek

Obrazek

Obrazek pytanie skąd mi się tam wziął żółty tulipan :twisted: Pewnie przywieziony razem z konwaliami...Zapamiętać - wykopać ;:306

Obrazek zielsko już wypielone :oops:

Obrazek Migdałek rachityczny....miał masę dziczków ale jako laik nie wiedziałam które wyciąć...czekałam więc na kwitnienie no i bardzo się przez to osłabił.

Obrazek Cunninghams White, nie będę miała fotek z kwitnienia ;:145 a to pewnie już dziś lub jutro...

Obrazek miniaturowe Blue Tit. Mam 4 sztuki. W realu wyglądają przesłodko ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaraz postaram się odpowiedzieć na posty :wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Mnie też weekend wyjazdowo minął, a jak ogród w tym czasie wyrósł ;:oj ... Fajnie krzewy Ci się porozrastały, też czekam na taki efekt. Mój migdałek w ogóle z dziczał i musze go przesadzić na sam koniec, niech tam sobie krzak będzie.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Żółty tulipan...zapamiętać DOSADZIĆ, jakie wykopać :twisted: przecież to sama energia, samo słońce.
Skoro nie lubisz się dzielić, to koniecznie musisz kupić drugi aparat ;:170
W tej chwili z braku laku zostaje komórka , znaczy się telefon :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Iwonko/Heliofitko, generalnie te bordowo...jakieś tulipany nie zą takie złe. na zewnątrz płatki mają nawet taki fioletowawy odblask ale jak się rozwinęły to...
No nie pasują mi na rabacie biało-fioletowej....
A te kremowe byłyby może ładne, oczywiście w innym miejscu nie przy ostrym różu, gdyby środków nie miały czarnych...wyglądają jak brudne. Fuj.

Nena/Aniu, jedyne co ratuje te tulipany, to fakt że są wszystkie takie same :;230 Ale w innym miejscu też się trafiło że miały być rożowe i są trzy żółte. Czyli to samo co u ciebie ;:224 Muszę wszystkie poznaczyć i pogrupować bo mnie zęby rozbolą :;230

Joasiu, koniecznie szukaj większej działki ;:306 Koło mnie jest jeszcze kilka wolnych, w tym jedna leśna :wink: Cieszę się że fiołeczki kwitną, szybko ci się rozrosną ale jak chcesz więcej to zapraszam. Możesz sobie ukopać ile zechcesz ;:333

Tajeczko, witaj. Tak mi właśnie ciebie brakowało, fajnie że się przypomniałaś bo się mocno po zimie pogubiłam i ciężko mi odnaleźć wszystkie ogrody.
Co do nornic to mam, mam...nawet w domu na jakąś syn polował bo wskoczyła przez otwarte drzwi. Ale ani liliom ani tulipanom nie są groźne bo wszystko cebulowe sadzę w dużych donicach ;:333 łatwiej zmienić miejsce, wykopać, rozsadzić. Generalnie same zalety :wink: Nie mówiąc że ziemia nie miesza się z piaskiem i cebulki są dobrze odżywione.
A w donicach ze szkółki wcale nie musisz mieć jajeczek. To najczęściej nawóz ale zawsze dobrze się upewnić.

Marzenko, wiesz że ja mam kiepski aparat i kolorki, zwłaszcza takie trudne, nie wychodzą dobrze. Tulipany kupowałyśmy w tym samym miejscu. Różowe jeszcze się nie rozwinęły i to ostatnia moja nadzieja. Jak się nie przeproszę z tymi tulipanami to będę pamiętać i wysyłać do ciebie ;:333

Elwi, no właśnie te nasze koncepcje kolorystyczne ;:306 Bo bordowym tulipanom absolutnie nie odmawiam urody ale...no do fioletu/lawendy mi nie pasują. A jak jeszcze rozwiną się rh CW to już ta biel z różem się pogryzie z tulipanami. Czyli dziś lub jutro ;:306
Ale pomarańczowo żółtego to już współczuję ;:219 Bo wiem co to znaczy. Moje rabaty też miały być biało-różowe-fioletowe, no i oczywiście niebieskie ;:306
Hiacyntów nie mam w żadnej grupie...może masz na myśli szafirki... Są to jesienne nasadzenia. Hiacynty mam w rządku niebieskie i trafiło się kilka różowych, które też muszę przesadzić na biało różową rabatę...

Aga,/AAge no widzisz, to co jednego cieszy, dla innego wcale nie musi być tym wymarzonym do czego dążył. Ale forum jest po to żeby się wymieniać i dążyć do perfekcji, tej naszej jedynej, najlepszej koncepcji ;:306 Ja czerwień toleruję jedynie na krzewach, żurawkach i berberysach.... Ale nie na kwiatach kwitnących - znaczy się nie u siebie. U innych mi nie przeszkadza, a nawet bardzo mi się podoba.

Anabuko/Aniu, tak wiosna w tym roku zrehabilitowała się za nieobecność w 2013 ;:306 Nadrabia jak może i za to ją kochamy...

Ewo/Gloriadei, witam cię serdecznie. Taaaak, w zeszłym roku poszałam rożanie, w tym trochę dokupiłam i wyszło jak wyszło ;:306 Poczekam na efekt, i będę wiedziała czy kolekcję muszę trochę zwiększyć, czy mi wystarczy. Jeszcze mam ogromną listę chciejstw, która z racji braku środków i dobrego miejsca musiała zostać na papierze ;:145
pozdrawiam cieplutko :wit

Ewo/Maj, bardzo się cieszę że tak sadziłam tulipany. To mimo niezgodności kolorystycznej, jest jeszcze do przyjęcia. Takie plamy po 50 sztuk wyglądają fajnie, zwłaszcza w dużym ogrodzie, gdzie pojedyńcze egzemplarze giną, lub wprowadzają bałagan. Ale tego wszystkego uczę się tu, podglądając inne wątki ;:333

Iwonko, to jak tak lubisz żółte, to pozaznaczam i żółte pojadą na jesieni do ciebie ;:306
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, czyli co? Przeprowadzasz tulipany w inne miejsce?
Zapomniałam spytać gdzie kupowałaś swoje cebulki - te pomylone :wink: Bardzo mi się podobają, może kupię tam licząc na taką pomyłkę jak Twoja :lol:
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, nie narzekaj na los. Tulipany pomylone czy nie, ale i tak piękne. Przecież kremowe i bordowe nie należą do brzydkich, prawda? Ciesz się, że ci nie zakwitły same zwykłe czerwone. Moje wszystkie są zgodne z opakowaniami, z czego się bardzo cieszę. Ale gdyby coś "odbiegało", to też byłoby nieźle. Już samo to, że kwitną, jest cudowne :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Jolu, najwięcej pomyłek odmianowych, a raczej pomieszanych odmian, moim zdaniem jest w cebulach kupowanych ze zbiorczych opakowań. Kupujący nieświadomie mieszają zmieniając zdanie w trakcie kupowania. No chyba, że sprzedawcy maczają w tym palce........ trochę tańszych cebulek w śród droższych......czysty zysk......a przy zakupach na kiermaszach, to szukaj wiatru w polu. Wśród odmianowych szafirków miałam i zwykłe. :twisted:
Masz jakiś pomysł na znaczenie.
Widziałam taki z kolorową muliną.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Ta wiosna jest bajeczna,tak kolorowo,tyle kolorów, kwiatuszków,i na drzewach pięknie ;:108
Ładnie,ładnie masz ;:215
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Piękną masz wiosnę Jolu, u mnie azalie się objawiają, a może wśród azali mam też i miniaturkę Blue Tit, bo kupiony w sklepie w kropki jako Rh, a ja go między azalie wsadziłam ;:223
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu pomyłki niestety zdarzają się bardzo często.... fajnie jest, gdy roślinka trafi się piękna i taka jak nam pasuje, gorzej, gdy jest kolejna taka sama jak już mamy, a nie mamy miejsca na wiele dubli.... ale Tobie to na szczęście nie grozi 8-) :lol: u Ciebie mogą być jedynie zakłócenia kolorystyczne :wink: :lol:
Jak ślicznie rodki zaczynają Ci kwitnąć.... u mnie pąki jeszcze szczelnie zaciśnięte....
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jolu piękny masz ten Twój leśny ogród , ogromne kępy tulipanów .

ale najbardziej podoba mi się te niebieskie skrzynki na tarasie

Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Jolu śliczny jest Twój modrzew ;:215 ile już latek u Ciebie rośnie?
Marzę o takim ;:170
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale masz masę tulipanów.
Ja muszę koniecznie dokupić.
Jak Ci się podoba zapach kaliny?
Ja go uwielbiam
Cały przed ogródek pachnie, mimo, że stoi w kącie ogrodu
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu nie wiem jak to się stało że jeszcze u Ciebie nie byłam. Masz piękny las- pisałaś na początku - nie miała baba kłopotu to sobie las kupiła- i dobrze że to zrobiła. Prześledziłam Twoje poczynania i powiem wcale nie łatwe początki efekt końcowy, tzn teraźniejszy rewelacja zwalił mnie z nóg ;:oj . Będę zaglądać , Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”