McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

McMarchewka-postaraj się chociaż w przybliżeniu podać wymiary poszczególnych grządek.Wtedy będzie jaśniejszy przegląd planu sytuacyjnego warzywnika.
Być może wtedy unikniesz tego ;:306

Cytat.
I z kogo się śmiejecie? Z samych siebie się śmiejecie. MIKOŁAJ GOGOL.

McMarchewka,uprzedziłeś mój post.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

slowianka75D Dzięki za sugestię :wink: Postaram się jutro ściągnąć wymiary. W najbliższym czasie zrobię już taki bardziej pożądny plan na papierze milimetrowym. Ustalę sobie, że np. 10 cm to 1 m :wink: Obrys grządki zrobię na tle starych grządek, dzięki temu plan będzie jeszcze bardziej przejrzysty :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Taki plan w skali, na pewno by bardzo rozjaśnił całość. ;:108 Bo teraz tak naprawdę możemy ustalić sąsiedztwo i co plonem pierwszym, a co głównym. Jednak nie mamy rozeznania przestrzennego. Może na coś jest za dużo przeznaczone miejsca, a na inne za mało. :)
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Michale po pierwsze uwielbiam rysowane ręcznie plany ogrodów :) ;:333
Po drugie proponuję Ci szpinak dać jako przedplon (odmiany niezimujące) albo poplon (odmiany zimujące), po wielokrotnych próbach siania u siebie szpinaku normalnie na lato w końcu ;:124 doszłam do tego czemu wybija w nasiona - za dużo słońca :) Może być przed lub po korzeniowych. Ja od przyszłego sezonu będę siać po rzodkiewce szpinak zimujący :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

BobejGS Postaram się jak najszybciej zrobić ten plan :wink: Na razie pokaże ten plan mamie. Na szczęście przekonanie jej do niego to najmniejszy problem. Pozostaje jedynie kwestia fizycznej jego realizacji, przede wszystkim powieszenia grządek :wink:

Witaj Vamila :wit

Dziękuję za sugestię :wink: U mnie szpinak będzie wymiany normalnie, na wiosnę, jako plon. Raczej odpada u mnie jego uprawa, jako przedplonu dla korzeniowych, ponieważ rośliny te będą wysiane w tym samym czasie. Ale jako poplon, to jak najbardziej :) A co dałabyś, jako przedplon dla pomidorów :?:

Aaa, jeszcze jedno: czy szpinak mogę uprawiać z rozsady?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz.
Ja w zeszłym roku przez pomyłkę i głupotę popikowałam sobie szpinak. :oops:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

McMArchewka pisze:czy szpinak mogę uprawiać z rozsady?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Przed paprykami i pomidorami daję groch cukrowy. Szkoda zachodu ze szpinakową rozsadą. Dobrze rośnie przy wysiewie do gruntu.
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

U mnie groch odpada jako przedplon pod pomidory. Wynika to z tego, że siany w marcu/kwietniu w całości wyrywany jest dopiero w połowie lipca :wink: Docelowe rośliny zaś sadzę po połowie maja. Więc najlepiej będzie, jeśli na rzeczony przedplon dam szpinak lub gorczycę :)
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Dopiero w lipcu pod warunkiem, że jest to odmiana późna :)
Ja wybieram odmiany wczesne 6-10 tygodni do zbioru i sieję w pierwszym tygodniu marca, więc spokojnie schodzą przed pomidorami :)
Pewnie, że szpinak i gorczyca też dobre przed pomidorami.
Na szczęście jest tego zielska warzywnego do wyboru do koloru, więc każdy może pod siebie dopasować :)
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

No, na starych śmieciach :D...tak jak wspomniałam, jeśli masz miejsce między truskawkami a tujami możesz wsadzić tam część czosnku, korzystnie by to wpłynęło na obie roślinki.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Vamila Ja w tym roku miałem, jeśli dobrze pamiętam, groch cukrowy. No właśnie był w połowie lipca zbierany :wink: Sałata, gorczyca, szpinak.... tyle opcji, którą wybrać ;:oj

Ginka Między tujami i grządkami (a co za tym idzie truskawkami) musi być kawałek trawy, w celu dojścia do krzaków. Myślałem jednak, żeby posadzić trochę czosnku między marchewkami i pomidorami :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam przy sobie mojej ściągawki co do sąsiedztwa, więc nie wiem jak tam czosnek z pomidorem się dogaduje, ale mógłbyś dać kilka pasków między truskawki a pomidory, a co do gorczycy to nie żartuj :D, masz kilka arów żeby ją posiać? ;:306 , szkoda miejsca :D (nasiona nie są drogie)...już lepiej spożytkuj kawałek na różne sałaty (będzie grill to świeża sałatka z mozzarella i dresingiem będzie jak znalazł ;:224 ). Ja będę pierwszy raz sadzić roszponkę, rukolę bo sałatę lodową miałam w tym roku- kupne sadzonki (muszę kupić nowe nasiona, bo już te co mam są za stare i kiełkować nie chcą), w przyszłym roku będzie więcej grządek z sałatami :tan .
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

No w sumie racja, pozostanę przy sałacie i szpinaku :wink: Żeby były szybciej to zrobię ich rozsadę. Tak, czosnek nie gryzie się z pomidorami, cebula również :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogólnie lepiej uprawiać u siebie to, co jest drogie w sklepach...chyba że się ma wielkie pole, to można zaszaleć na robienie zimowych zapasów warzyw korzeniowych i wtedy jechać na swoim ekologicznym jedzonku :D Dlatego mam zamiar posiać na wiosnę różne sałaty, właśnie z tego powodu, że sezon grillowy się rozpocznie (paczki mieszanek nie są warte takich pieniędzy za tą ilość) a przecież te gatunki nie są jakimiś egzotykami i ładnie rosną bez żadnej pomocy. Dodatkowo spróbuję uprawiać seler naciowy (do soku z buraków+marchew który cała rodzina namiętnie pije).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”