Na glinie malowane - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na glinie malowane - 2014

Post »

Justyś i właśnie dlatego nie mam tych roślinek :wink: wystarczą mi tujki :;230
Madziula ;:196 doczekasz się , doczekasz nie takich widoków. Jeszcze troszkę i u Ciebie dopiero zacznie się przemeblowanie. Moje to mizerny pikuś
Kasiu tak, tak to ta od Ciebie, ten maluszek. W tym roku puściła się ostro więc mam nadzieję na kwitnienie. A dodatkowo zakwitł pierwszy irysek atramentowy od Ciebie

Obrazek

Marylko cichaczu cieszy mnie i Twoja akceptacja ;:196
Po kolei wychodzą roślinki z ziemi a jest ich już coraz więcej i coraz więcej mnie cieszy

Moja ;:167 Chippendale Obrazek

Obrazek spieszący się orlik

Obrazek i nie potrafię ich "sfocić" :?

Wszystkim składam życzenia spokojnych, pełnych miłości Świąt Obrazek
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilonko , twój irysek wyprzedził moje ;:333
U mnie dopiero dziś pierwszy zobaczyłam :D
Po wczorajszym deszczu i burzy dziś wszystko jest dwa razy większe ;:oj , zaczynają irysy, widzę pączki których wczoraj nie było ;:oj
Anabelka na pewno zakwitnie, będziesz zadowolona ;:108

Nie masz już żadnych marcinków

;:196 i pozdrawiam świątecznie ;:7
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

7 strona ;:oj
Przeczytałam. Obejrzałam. Jestem pod wrażeniem rewolucji ;:180
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Ilonko, zaglądam i podziwiam, a jak widzę Twój trawniczek, śliczniutki, wypielęgnowany i gęsty jak perski dywan, to już wiem, jak wygląda ideał, do którego tak baaardzo mojemu ogródkowi daleko :lol: Kochana, wypatrzyłam u Ciebie tą czarną piękność na poniższym zdjęciu, co to za trawka?
imwsz pisze: Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu na razie zakwitły te co przesadziłam w poprzednim roku, takie małe cząstki. Główna kępa jeszcze nie daje oznak kwitnienia
Takie maluszki a tyle radości nam dają :D
Faktycznie trochę spadnie z góry i zupełnie inaczej ogród zaczyna wyglądać
Hortysia tyle nowości powypuszczała, że jeżeli będzie tyle kwiatostanów co badylków to mój będzie dopiero szczęśliwy. W związku z jej rozrostem muszę wysadzić 3 roślinki które są opodal
Aniu mój wąteczek wolniutko turla się do przodu
ale :wit Cię serdecznie. Co dnia spoglądam na tą naszą rewolucję i jestem baaardzo zadowolona
Dorciu ta trawa to rozplenica - pennisetum purpureum vertigo. Nie zimuje na naszym terenie ale jeśli masz ochotę możesz próbować ją przechować. Ja niestety nie miałam gdzie jak zaczęłam chować swoje ogrodowe pierdołki :;230
Trawniczek jak dywan powiadasz. On tak tylko z daleka wygląda. Strzyżony jest dosyć często ale wystarczy, że trochę odpuścimy i ta nasza perzyna wygląda masakrycznie, Nie wspomnę o czasowym klęczeniu i opanowywaniem obrzeży :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JaSNa
100p
100p
Od: 11 kwie 2014, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ ślicznie u Ciebie. Mój M niestey ręką nie machnie, bo on dendrolog i każde drzewo u niego na wagę złota. Ale coś mi tam użycza miejsca i jeszcze pomaga przy robotach ziemnych, więc głośno nie narzekam. Obiecał, że jak znajdzie czas to popracujemy nad jakimś miejscem przy ścieżce na hortensje. Tylko, że to drogie roślinki i na raz wszystkich nie zasadzę. Nie wiesz przypadkiem, jak skutecznie odstraszyć robale (czerwone chrząszczopodobne), które mi lilie zżerają?
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio ja te robale po prostu zbieram palcami bo u mnie ich na szczęście jest niewiele. Szkoda mi czymkolwiek pryskać
Jakoś na razie wszelkie szkodniki roślinne obchodzą mój ogródek łukiem :D
Pan eM po zeszłorocznym kwitnieniu roślin nie ma oporów chwycenia za łopatę i pomoc. Dodatkowo pomaga mi synex przy cięższych pracach np. przy przygotowywaniu, mieszaniu ziemi z substratami. Tu mam dobrze. Przypuszczam dodatkowo, że nie mają ochoty na moje skwierczenie po przyjściu z ogrodu :;230
Szpaler z hortensju będzie pięknie wyglądał. Przecież nie musisz kupować od razu dużej ilości. Ja zrobiłam w ten sposób - wsadzam sadzonkę dużo głębiej i mi się ukorzenia i np. w roku zamias 1 sztuki mam dwie :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Jaki śliczniasty bodziszek ;:215 a tawułka to ta ciemna , kaszubska ?
Iryski są urocze , bardzo je lubię, w zeszłym roku też podzieliłam mnóstwo i myślałam że nie zakwitną, a tu niespodzianka -mają pączki :D
Anabelka docelowo będzie spora, musisz zrobić jej miejsce ;:108
U mnie po burzy w pierwsze święto rośliny urosły dwukrotnie :roll:
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu rośliny dostały niesamowitego kopa dzięki wodzie "z góry". Z bodziszków żałobnych zrobiły się niesamowite krzaki. Tam jedynie nie pojawiają się obecnie chwasty :;230
U mnie właśnie zakwitły te przesadzone "atramentówki" a "mateczne" śpią
Właśnie dlatego chcę zrobić jej trochę więcej miejsca. Puściła mi się z lekka i tak powyłaziły pędy po 20 cm od matecznej sadzonki. Także muszę przesadzić mały łubin i żurawkę

Obrazek Tak obecnie prezentują się pączusie na Elwirze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I strasznie zmęczona Mela w cieniu lekko pachnącego liliowca Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Melcia taka pracowita jak moja Agatka i też mnie nie opuszcza na krok .Wreszcie Ilonko zajrzałam również do Twojego ogródka .Masz mnóstwo hortensji u mnie tylko parę sztuk ;:174 .Anabelkę też posadziłam w tym roku malusią sadzonkę mam też Grandiflorę ,Pinky Winky i Limelight no i 2 ogrodowe .Oglądałam Twoje wyczyny korzeniowe powojnikowo -tujowe .Chyba też będę musiała zrobić im jakąś przegrodę ,zeby nie dobierały się do powojników ,które w ubiegłym sezonie posadziłam między Brabantami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

U mnie też kociaki wylegują się w cieniu ostatnio, sprawdzają jakość podłoża :;230
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu nie ma to jak nasze pieszczochy ;:167
Nie wiem gdzie ta moja powsinoga chodziła ale dzisiaj eM z synexem usuwali jej kleszcza. Na szczęście wylazł z "korzeniami". Dobrze, że to sami zrobią bo ja już byłam gotowa do weta z nią jechać.
Hortysie to moja ;:167 po różach. Nie ma to jak widok pięknie kwitnącej królewny latem a za to aż do zimy cieszą kwiatostany na hortysiach. Pięknie wówczas wyglądają przyozdobione śniegiem :D
Ogrodową wyautowałam i obiecywałam sobie, że nigdy więcej.
Ale w tym roku na spróbowanie kupiłam sobie coś "z pomiędzy" - Coco. Jestem jej bardzo ciekawa
Z brabantami męczyłam się dłuuugo ale w tym roku chociaż część wymieniliśmy. Teraz to bym tego wielkiego dziadolca nawet za darmo nie wzięła :wink:
Aniu no takie już są te nasze sierściuchy.
Cisy mam podsypane korą przekompostowaną, gdyż ją lubią . Tujki zwykłą sosnową. Jak na razie zauważyłam, że woli to drugie naturalne tworzywo, bardziej twarde :;230
Ale kąpiele to tylko i wyłącznie w miękkiej ziemi :wink:
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Ilonko, widzę, że rewolucja u Ciebie na całego, kurczę z tą koroną to jakieś cuda, ja dmucham i chucham i nic, a Twoja przeniesiona z pączkami i kwitnie jak szalona ;:63, coraz bardziej kolorowo u Ciebie, a Melcia pod tym liliowcem niesamowita ;:306. U mnie z kleszczami podobnie, jeśli moje pieszczochy już złapią to tylko M z synem wyjmują, ja za żadne skarby tego ohydztwa bym nie dotknęła. Wygoglowałam sobie tę Coco, wygląda zjawiskowo, jestem ciekawa czy zakwitnie u Ciebie w tym roku, trzymam kciuki, aby tak było ;:108
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Coco kwitnie mi bez problemu przez 2 lata bez okrywania :wink:
Będzie Pani zadowolona ;:224
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Moją Coco wsadziłam przed świętami do gruntu i cosik odchorowała, żyje ale liści nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”