Czym nawozić pomidory-cz.2
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Na grządce będą rosły pomidory jesienią zasialiśmy żyto teraz ma ok 12 cm . czy na tej grządce teraz skosić żyto , posypać nawozem azotowym i przekopać czy zrobiś to bezpośrednio przed sadzeniem pomidorów ?.
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Im wcześniej tym lepiej.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
25 lutego, ale to tylko jeden, reszta 15 marca.martusia810 pisze:podjadek kiedy wysiewałeś pomidory bo ja 3 marca ale są sporo mniejsze od twoich?
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz w jednym z postów wspomniałeś o florowicie do pelargoni, tak się składa że go używam i tak jak powiedziałeś jest prawie idealny. Teraz pytanko do Ciebie jako nawozowego magika, co trzeba namieszać by uzyskać taki nawóz domowym sposobem? 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A z jakiego powodu chcesz taki nawóz samemu robić? Bo jeśli chodzi o ilość i za czym idzie zapewne oszczędność, to rozumiem, bo inaczej, to nie wiem czy opłaca się bawić 

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja kupiłam właśnie Florowit do surfinii -( oprócz niego był tylko uniwersalny ) NPK 6+6+6. forumowicz,Mądry Człowieku-
w jakim stężeniu stosować ten nawóz do papryk i pomidorów? ( do podlewania i ewentualnie dolistnie).

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
BobejGS pisze:A z jakiego powodu chcesz taki nawóz samemu robić? Bo jeśli chodzi o ilość i za czym idzie zapewne oszczędność, to rozumiem, bo inaczej, to nie wiem czy opłaca się bawić
Oszczędność to po pierwsze a po drugie zawsze można coś poprawić. np. zawartość potasu.
Żeby to wyszło tanio, trzeba by kupować nawozy w 50 kg workach. Te są kilkakrotnie tańsze od tych w opakowaniach dla mniejszych ogrodników (2 i 5 kg). Czyli po zmieszaniu miałbyś kilkaset kg nawozu wieloskładnikowego. Tylko co z tym później zrobić? W dodatku forumowicz w zeszłym roku informował, że jeden ze składników naw. wieloskładnikowych jest nie do kupienia. Więc może być b. trudno.
Pozdrawiam
Adam
Adam
zenmach
Taki nawóz jest niewykonalny a nawet gdyby, to jest nieopłacalny. Nie do zdobycia w małych opakowaniach jest fosforan amonu. To jest zmowa producentów by ogrodnik przypadkiem nie próbował sam sobie zestawiać nawozy wieloskładnikowe. Jedyne dostępne źródło fosforu to superfosfat wzbogacony ale on ma bardzo małą rozpuszczalność w wodzie bo zaledwie 0,2 g/l
Ale po co ten masochizm skoro w ogrodniczych półki się uginają od nawozów w płynie przeróżnych i stosunkowo niedrogich.
krynka
Gdybyś była jeszcze uprzejma powiedzieć, co ty chcesz nawozić tym nawozem. Rozsadę, rośliny w pojemnikach czy w gruncie bo to istotne.
Ja mieszkam za przeproszeniem w dziurze ale u mnie w sklepie i to nie stricte ogrodniczym są nawozy płynne jakie chcesz. Do rozsady ten nawóz może być ale do pojemników ma za mało potasu i nie bardzo jest go czym uzupełnić. Siarczan potasu rozpuszcza się słabo a saletra potasowa co prawda podniesie zawartość potasu ale i azotu.
Taki nawóz jest niewykonalny a nawet gdyby, to jest nieopłacalny. Nie do zdobycia w małych opakowaniach jest fosforan amonu. To jest zmowa producentów by ogrodnik przypadkiem nie próbował sam sobie zestawiać nawozy wieloskładnikowe. Jedyne dostępne źródło fosforu to superfosfat wzbogacony ale on ma bardzo małą rozpuszczalność w wodzie bo zaledwie 0,2 g/l
Ale po co ten masochizm skoro w ogrodniczych półki się uginają od nawozów w płynie przeróżnych i stosunkowo niedrogich.
krynka
Gdybyś była jeszcze uprzejma powiedzieć, co ty chcesz nawozić tym nawozem. Rozsadę, rośliny w pojemnikach czy w gruncie bo to istotne.
Ja mieszkam za przeproszeniem w dziurze ale u mnie w sklepie i to nie stricte ogrodniczym są nawozy płynne jakie chcesz. Do rozsady ten nawóz może być ale do pojemników ma za mało potasu i nie bardzo jest go czym uzupełnić. Siarczan potasu rozpuszcza się słabo a saletra potasowa co prawda podniesie zawartość potasu ale i azotu.
Czy mógłby ktoś podać skład nawozu do podlewania pomidorów i papryki? Korzystałem z Bioponu do roślin kwitnących, ale w mojej okolicy nie mogę go kupić i muszę dobrać coś innego.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja robię pożywkę z florovitu do roślin kwitnących 

ABan
Ten ma skład idealny dla pomidora i papryki
http://www.sklep.agrolok.pl/index.php?m ... uct&id=203
Ten ma skład idealny dla pomidora i papryki
http://www.sklep.agrolok.pl/index.php?m ... uct&id=203
- krynka
forumowicz- przepraszam,nie wyraziłam się jasno. Miałam na myśli fertygację rozsady pomidorów i papryki .
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Pisałem o Florovicie w wątku o uprawie w donicach:

Prosze bardzo- nawóz - ja kupiłem Florovit do pelargonii i innych roślin kwitnących 11zł z myślą o fertygacji polecanej przez forumowicz i mamy:
przy składzie NPK 4;6;8
Biorąc 3 ml tego koncentratu na litr wody jest
N- 120 (od 90- do 120)
P- 180 (138-184)
K- 240 mg/ l (240-300)
// w ( ) wartości graniczne dla pomidora //

- krynka
No to widzę,ze przy moim Florowicie NPK -6-6-6 ( ale liczby!
) chyba sie nie da ustalić dawki,żeby sie mieściła w wartosciach granicznych. Zostawię go w takim razie do kwiatów ,a do fertygacji poszukam innego.