Kolejny sezon z różami - Ania zaprasza :)

Zablokowany
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejny sezon z różami - Ania zaprasza :)

Post »

Witaj Aniu!
Twój ogród zapiera dech w piersiach, jest prześliczny. Ja zaczynam dopiero swoją przygodę z różami, więc jeśli pozwolisz, będę korzystać z Twoich doświadczeń i częściej zaglądać do różanego ogrodu.
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ;:196 Twój ogród to już całkiem stał się rosarium. ;:oj Takie mnóstwo róż. ;:oj
Podziwiam, ale roboty przy tym nie zazdroszczę.
Taką linię kroplującą (specjalnie dziurkowany cienki wąż) zamówiłam przez internet. Do tego dobrałam tam specjalne złączki , szpilki do przytrzymywania węża na rabatach i zatyczki na końcówki. Wystarczy rozłożyć na rabatach , podłączyć do wody i już nie trzeba latać z konewką, czy też ciągać węża po ogrodzie i stać z nim godzinami.
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

U mnie pączków nie ma... za to stada mszyc są... zauważyłam dzisiaj rano... dopiero jak się dobrze przyjrzałam... zieloniutkie takie są, że ich na tych młodych przyrostach prawie nie widać... a jednak już zaczęły ucztowanie...
Parę zawiniętych listków tez "naszłam" więc dziś będzie wojna. ;:163
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ilonko, chętnie odpowiem skąd się to robactwo bierze. Otóż z Wielkopolski. A patrząc na mój ogród śmiem twierdzić, że wszelkie szkodniki upodobały sobie Poznań. Stąd właśnie wyruszają w Polskę.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Anuś, przyszłam zobaczyć kwiatki magnolii ;:65 ;:65
Piękne pączusie różane, ale są szybkie :D
kwik24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2012, o 07:11

Post »

przyszłam się przywitać :wit ależ wypasione pączki różane a ogród cudny ;:oj
pozdrawiam serdecznie, Monika
Ogród nie tylko różany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, niesamowite, że masz już pąki na różach. U mnie jeszcze kompletnie na to się nie zapowiada :( Za to niezapominajek mam całe łany :lol: Nie wyrzucam - są urocze, choć plenią się jak chwasty :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Dzidziu, radość wielka, już wpadam w trans jak co roku i zaczynam kilka razy dziennie latać po ogródku i sprawdzać co tam albo chociaż przez okno popatrzeć, jak gorsza pogoda. Nie ma jeszcze na co, ale juz mnie nosi :;230

Asiu, ja też nie wierzę, że tyle nowoczesnych róż ma pąki, za to te stare, które powinny pierwsze kwitnąć dopiero stroją się liście! W tamtym roku to one pierwsze kwitły, w tym roku nie ma na to szans. Nimułka pojawia się u mnie od południa, zwykle atakuje Abrahama D., co roku niszczę sporo liści z nimułką, robię opryski środkiem systemicznym i nic to nie daje.

Milenko, u nas też taka pogoda do niczego, raz mamy słońce, za chwilę deszcz i tak codziennie, trawnik mam skoszony w połowie i nie wiem, kiedy skoszę resztę, bo cały czas się chmurzy i straszy deszczem. Ta serduszka rośnie tam przez przypadek, ale jak już jej tam tak spasowało to nie ruszam, przynajmniej mam jakiś kolorowy akcent w tym miejscu.

Ilonko, to dziadostwo u mnie jest co roku, wszystko za sprawą mrówek oczywiście, bo tych mam jeszcze wiecej. Piaszczysta gleba i bliskość lasu robią swoje :cry:

Jadziu, moja koncepcja upada kilka razy w sezonie :;230 , już mnie to normalnie do szału doprowadza, nie mogę sobie poradzić z tym moim kawałkiem podłogi :wink: . Co porobię, poprzesadzam to zaraz znowu nie jestem zadowolona.
Deszczu u mnie sporo, ale wciąż mam sucho, aż nie wierzę, że to możliwe, jakby od razu odparowywał zamiast nawodnić glebę.

Alicjo, trzymam kciuki za Twoje sadzonki, ciekawa jestem czy uda Ci się je ukorzenić, byłoby fajnie, sporo ich, małe przedszkole byś miała ;:oj .

Aniu, zaraz wrzucę magnolię, ale to wciąż pąki, nie chcą mi się rozwinąć, przetrzymują mnie, no.. ;:65

Witaj Lidziu!
Bardzo Ci dziękuję za budujące słowa ;:oj , cieszę się, że wstąpiłaś w nasz różany świat, to fascynująca przygoda, przyspieszająca bicie serca z każdym nowym pąkiem na krzewie, to niekończąca się przygoda.. :wink:
Ile masz róż? Swojego wątku jeszcze nie masz?
Pozdrawiam Cię bardzo ciepło ;:196

Krysiu, dzięki Ci wielkie za info na ten temat, muszę sobie sprawić coś takiego bo co roku jak nadchodzi fala upałów to muszę kilka godzin dziennie spędzać na podlewaniu ogródka a przy moim braku czasu żal mi każdej chwili, którą mogłabym przeznaczyć na inne sprawy. To jeszcze nie rosarium. Jeszcze nie..
No, może z ilości róż tak, ale do takiego rosarium, jakie mi się marzy to jeszcze daleko, brakuje mi róż botanicznych i wcześnie kwitnących, brakuje mi wielkości, to wciąż małe krzewy, brakuje oprawy i wykończenia. Wciąż trzyma mnie sprawa ogrodzenia i kostki, dopiero jak to zrobimy na cacy (może za rok) to będę mogła zatroszczyć się o szczegóły. Jakaś tam myśl jest, ale.. czy ja ją na pewno zrealizuję jak trzeba.. :roll:

Evuś, no widzisz, na te dziady trzeba mocno patrzeć, bo są tak niepozorne, że nic nie widać dopóki się ich cała masa nie zrobi. One się rozmnażają w takim tempie, że szok, potem zostaną nam zniszczone młode listki i zniekształcone kwiaty. Ja wczoraj w nocy (wcześniej nie miałam czasu) robiłam oprysk z mydła czosnkowego, ale tylko na tych najbardziej napadniętych różach bo po ciemku nie wiedziałam, czy dobrze trafiam :;230

Ewuś, w moim ogrodzie jest to samo, wszystko mam i mszyce i mrówki i nimułkę i poskrzypkę (a mam pięć lilii na krzyż!), potem pojawią się kwieciaki (dzikie maliny mam za płotem i to niezłe hektary) i jeszcze ogrodnica niszczylistka. Muszę sie psychicznie przygotować do tego wszystkiego.. ;:223

Kasiu, już wrzucam magnoliowe pąki ;:65
Pąki szybkie, sama jestem zdziwiona, ale róż Gosi i tak nie przebija, u niej to dopiero się dzieje ;:172

Hej Moniczko, witam Cię serdecznie ;:oj
Dzięki, dzięki, już byłam u Ciebie, musiałam zajrzeć bo.. kiedyś miałam taki sam tytuł wątku jak Twój :lol:
Ale masz tam pięknie ;:167

Moniczko, ja sama nie wiem, jak to możliwe, że tyle róż ma pąki, ale tak jak pisałam są to róże rosnące przed domem, od drogi, te za domem, gdzie jest piaskownica i garaż nie maja pąków a niektóre nawet liści.
Bardzo zróżnicowane będę miała kwitnienia w tym roku. Trochę szkoda, bo mam mieć gości forumowych u siebie i nie wiem, czy uda nam się trafić w optymalny termin kwitnienia :? Niezapominajek też mam sporo, kiedyś kupiłam kilka kępek i powoli ich przybywa.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Perle von Weissenstein, świeżak kupiony w Rosarium, na razie w donicy, nie spodziewałam się na nim kwiatów a tu taka niespodzianka, będzie ich sporo ;:oj
Obrazek

William Christie
Obrazek

The Wedgewood Rose ;:167 ;:167
Obrazek

Louise Odier
Obrazek

Falstaff
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Najładniejszy krzew na tę chwilę, czyli TWR
Obrazek

Obrazek

Papageno
Obrazek

Pink Gr.
Obrazek

Pashmina, Blush Veranda i Queen Elizabeth
Obrazek

Spirit of Freedom opleciona wokół laski :wink:
Obrazek

Winchester Cathedral
Obrazek

Mocno przycięta Aphrodite, nabrała masy dzięki temu :)
Obrazek

-- Pt 25 kwi 2014 12:37 --

Troszkę innego kwiecia póki co:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nowy mieszkaniec - koreanka
Obrazek

mały rzucik
Obrazek

i...magnolia Galaxy ;:138
Obrazek
wiecie ile ja czekałam aż zakwitnie?
5 albo i 6 lat, to już duże drzewo, szerokie i wysokie, przesadzałam ją nawet swego czasu, dokarmiałam, dbałam i nic. Dopiero teraz mnie uraczyła tym, na co tyle czekałam. Trzy pąki bo trzy, ale to już zawsze coś :heja
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Na temat pączków nie będę się wypowiadać bo mnie "zdżera" i chyba na swoje strzelę focha ale jeśli chodzi o mrówki to bazuję przede wszystkim na "wywarze" z petów, papierosów. U mnie akurat nic tego śmierdziucha nie przebije i nawet te czerwone mrówcze niedobitki uciekają :wink:
A jak kupię paczkę papierosów raz na jakiś czas to nie zubożeję :wink:
kwik24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2012, o 07:11

Post »

Aniu, śliczne krzewy, śliczny ogród i śliczne zdjęcia. Czy ten tulipan rudo-żółty to faktycznie taki rudy ? Cudny jest :D
pozdrawiam serdecznie, Monika
Ogród nie tylko różany
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Aniu zaskoczyła mnie twoja opinia o Natasha Richardson ja mam ją od zeszłego roku ale byłam nią zachwycona. Wymieniłam ja za Mary Rosa która u mnie trzymała kwiaty max 2 dni i ogromnie zaśmiecała mi schody koło tarasu.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Anuś ,ale u Ciebie pączków ;:oj ,moje mają ledwie liście i listeczki,jednak mimo wcześniejszej wiosny moje i tak zawsze spóźnione :?
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, gratuluję pąków magnolii - pamiętam jak na to czekałaś odkąd się znamy, czyli jak jeszcze byłaś w ciąży, a magnolię masz jeszcze dłużej :lol: Teraz już powinna kwitnąć co roku :D
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”