Wymarzony ogród Moniki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki cz2

Post »

Ja zdecydowanie wybrałabym symetrię, lubię to :D
Co do cisów, są niesamowicie eleganckie, ale widzę, że temat iglaków zepchnięty na bok...a ja mimo wszystko jeszcze raz bym się zastanowiła nad nimi.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z pewnością masz swoje powody dlaczego uważasz że symetria bedzie lepiej pasować ale ja jestem także za asymetrią Moniko. Otóż dlaczego, ta ściana budynku jest symetryczna, w osi zlokalizowane drzwi na obu kondygnacjach jak również okna na parterze i piętrze. Kolejną symetrię ma tworzyć zieleń, będzie to razem wyglądać jak ołtarzyk, przepraszam za porównanie.
Reprezentacyjna, jedna z najważniejszych elewacji, wejście na Twoją posesję nie powinno być tak moim zdaniem schematyczne. Zachodzi potrzeba zredukowania budowlanej symetrii, kremowej elewacji ciemniejszą zielenią.
Po lewej stronie widziałbym 2-3 wyższe, zróżnicowane wysokościowo, rodzajem i może nawet kolorem zimozielone elementy zieleni w tym thuja Szmaragd oddaloną ok. 2-2,5m od budynku plus niższą zieleń. Po prawej jest mniej miejsca a wiec 1-2 niższe elementy, zimozielone (iglaki, cyprysowate) plus wypełnienie inną zielenią.
Widzisz więc zdania są podzielone ale wszystko symetrycznie to będzie nudnie, asymetria w tym wypadku jest bardziej interesująca.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Janusz bardzo dokładnie to wyjaśnił ;:333
Monika, tylko nie traktuj naszych propozycji jako "mus", bo Ty najlepiej wiesz co Ci się podoba i widzisz na żywo swoje podwórko.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, właśnie spostrzegłam, że mylę strony... kurczę, chyba się starzeję.
Oczywiście, proponując asymetrię, myślałam o prawej stronie wejścia, patrząc od furtki...
Strasznie mnie kusi, żeby polecić Ci jakieś piękne, najlepiej klonowe drzewko...
To prawe okienko od strony drzwi, to jakiś istotny widok?
Lilaki tak, ale one atrakcyjne są tylko podczas kwitnienia... potem ich liście są takie... zwykłe.
Podoba mi się propozycja Janusza na zagospodarowanie lewej części.
Ale to Ty tu urządzisz :)
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

Naturalnie wszystko czytaj, analizuj i zdecyduj bo to Twoje włości i tam będziesz mieszkać oraz przyjmować gości :D
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Ja sobie bimbam, a tu taka dyskusja ;:196

Aniu- wbrew powszechnej na FO różyczce ja nie chce mieć róż u siebie. Nie przepadam, nie trzepocze na ich widok serce.. Na zdjęciach fajne, u siebie ich nie widzę, a tym mi łatwiej, że Mąż też twierdzi, że nie lubi.. Podziwiam ogrody forumowe z pięknymi rabatami pełnymi bujnych róż, zdjęcia uroczych zbliżeń różanych płatków- jednak mimo wszystko nie działa to na mnie tak, że mam ochotę lecieć do sklepu.. :lol: Wole podziwiać u innych, a sobie oszczędzić pracy :lol: Natomiast u Mamy najprawdopodobniej posadzę okrywowe z rodziny The Fairy- na wyraźne Mamy życzenie

Agniesiu- ja też lubię symetrię, ona mnie uspokaja i wprowadza dla oka porządek. Cisy jak najbardziej mnie interesują! A z frontem- sama zobacz, zmienia się, jak w kalejdoskopie..

Januszu- uuuuu, to pojechałeś po całości.. Brutalnie, ale chyba to było mi potrzebne. Mąż początkowo był za symetrią, że "pasuje do frontu" i tu się z nim zgadzałam.. ale z przykrością musze przyznać, że chyba masz rację.. ołtarzyk ;:202
Po cichu się przyznam, że projekt-ten sprzed kilku lat, z którego wyrzuciłam irgi i trzmieliny- nie przewidywał tu symetrii.. Niestety przewidywał sporo irg przy wejściu a po ich wyrzuceniu-nic nie zostało..
Odnosząc się dokładniej do Twoich bardzo celnych propozycji- okno po lewej stronie jest oknem kuchennym, strona wschodnia. Nie mogę go zbytnio zasłonić, bo kuchnia i tak jest słabo rozświetlona. Z pomysłu thui w tym miejscu wycofałam się o tyle, że obawiam się, że rozrośnie się zbyt szeroko i kuchnia zrobi się ponura, a od strony lewej rabaty mam południe i chcę łapać jeszcze stamtąd słońce.. Jeśli miałoby być coś strzelistego, to raczej w formie naprawdę wąskiej kolumny :? Nie mogę się tyle odsunąć od ściany z iglakiem, przed którym powinnam jeszcze posadzić coś niższego, więc rabata musiałaby mieć jeszcze więcej szerokości- bo wejdę z rabatą na ogrodzenie. Ja mam małą działkę a ściana domu jest 6m od ogrodzenia :(
W poprzedniej części wklejałąm plan rabat przy wejściu
Obrazek

Na wysokości nr 69 jest furtka, po lewej mała rabatka, po prawej większa a dalej brama wjazdowa.
Przy schodach prawa rabata nieduża- od schodów do garażu. Po lewej stronie rabata od schodów przechodzi za róg domu aż do wykuszu i kończyć się będzie przy tarasie. Jak zmieniam zawartość rabat, tak ich kształt chcę zachować.

Z wąskich kolumnowych iglaków podoba mi się jałowiec hibernica, ale czytałam, że woli mało wietrzne stanowisko- a u mnie front to straszny wygwizdów..
Nie wchodzi w grę żadne formowanie, więc iglak sam musi wiedzieć, jak rosnąć :wink: To może jednak ten wspominany wcześniej przeze mnie cis robusta? Niestety na necie zdania podzielone- wysokość docelowa podawana zależnie od strony waha się między 2 a 5m.. nie za duży rozrzut ;:124
Kurowscy na stronie podają szerokośc 80cm- więc mógłby być bliżej domu.. I znowu wracam do cisa- eh..kręcę się w miejscu ;:223
Przyznaje jednak, że masz rację twierdząc, że lepiej przełamać symetrię, niż dalej w nią brnąć- chociaż do ostatniej chwili byłam przekonana o świetności tego pomysłu- sposób jego naświetlenia przemawia do mnie i chyba powoli odpływam od symetrii. Dziwne to dla mnie, bo ją lubię- no co zrobić- w pracy musze być symetryczna to jakos tak we mnie siedzi :wink: Dojrzałam już do nieparzystych roślin na rabatach, to i do asymetrii może dojdę.

Iwonko- cios w nos dostałam ;:306 Ale chyba to do mnie przemawia.. Ja nie traktuję jako mus- z jednej strony fajnie by było, jakby wszyscy wpadli, napisali "ślicznie u ciebie, pięknie, rób tak".. ale z drugiej to bardzo dla mnie cenne i pouczające. Cieszę się, że macie chęć poświęcić czas na odpisanie i podzielenie się swoimi opiniami. Czasem zwracacie uwagę na kwestie, o których ja bym nie pomyślała, nie przewidziała.. Na wstępie tego wątku witając Janusza w nowej odsłonie napisałam cos w rodzaju, że potrzebne jest męskie oko..
A tu widzę i męska ręka- bo czuje się, jakbym klapsa dostała :;230 takiego na otrzeźwienie ;:333

Agnieszko- jaka starość.. toż Ty młodzież ucząca się jesteś ;:196
Jakie klonowe drzewko..?? Pamiętasz, że to strona wschodnia, bardzo wietrzna i zimą jest mroźno i nieprzyjemnie- jeśli myślisz o palmowym, to tu chyba nie ma szans na przeżycie. Pamiętasz- rozmawiałyśmy o tym w Antich.. kusił mnie klon pod prawym oknem właśnie, ale chyba nie ma szans w tym miejscu- a szkoda!
Okno po lewej stronie to kuchnia, po prawej nic ważnego widokowo- przejście z domu do garażu.
Bardzo przemawia do mnie to, co Janusz napisał- tylko miejsca brakuje na takie odsuwanie się od ściany domu- dlatego jeśli kolumny iglakowe, to wąskie. Już mnie postraszył szerokim Szmaragdem- nie mogę go tam wsadzić, bo wejdzie mi na okno i zrobi mi się ciemna kuchnia strasznie..

Janusz- Ty się teraz tutaj nie wycofuj rakiem, bo ja z krzesła spadłam jak przeczytałam.. Przed następnym wejściem na FO zaparzę sobie meliskę ;:306 A tak na serio- wydawało mi się, że pięknie to sobie obmyśliłam- ale jak tak napisałeś dokładnie z rzeczowym uzasadnieniem- kurczę.. muszę przyznać Tobie rację, że byłoby schematycznie. Musze być strasznie nudną osobą.
Ja z radością czytam i analizuję, przyjmuję Wasze opinie- z jednymi się zgadzam i przemawiają do mnie, inne kompletnie nie.. Ten front mnie męczy i nie daje spokoju, a Twoje wypunktowanie dało mi dużo do myślenia!
Z żalem, podszytym sentymentem, ale chyba skłaniam się do asymetrii.

Znowu mam o czym myśleć przed zaśnięciem ;:223
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zaznaczam wątek, bardzo ładnie u Ciebie :D

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

Moniko branie pod uwagę wszystkich punktów widzenia za i przeciw to duża zaleta. Dziękuję że moje spojrzenie pokrywające się ze zdaniem Agnieszki i Iwony zrobiło na Tobie wrażenie. Absolutnie nie było moim zamiarem danie Tobie prztyczka w nos jak to jedna z forumowiczek wcześniej przy innym temacie określiła, celem było spowodowanie radykalnego spojrzenia inaczej.
Absolutnie nie wycofuję się z tego co napisałem a ołtarzyk no cóż jest papryczką chili czy przyprawą tabasco w bardziej ostro podanym daniu. Nie chcę abyś spadała z krzesła :D i mam nadzieję że dobrze spałaś :wink:
Wiesz jak ważne jest trafienie w przysłowiową dziesiątkę, jak coś będzie schrzanione to byłoby szkoda, musisz być przekonana i w miarę pewna.

Patrzę na rzut, plan Twojego całego ogrodu który pokazałaś na str. 71 w poprzednim wątku.
Powiększenie lewej rabaty w celu uzyskania miejsca na wyższe punkty zieleni łącznie z thują Szmaragd aż się prosi. Naturalnie te 3 wyższe elementy nie mogą wchodzić w okno ograniczając dopływ światła i wschodniego słońca. Odsunięte na bezpieczną odległość od rogu budynku na przedłużeniu linii biegnącej do rogu działki (to jest chyba kierunek wschód) lekko przesunięte na północ widzę ich miejsce.
;:3 słonecznego dnia.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Dzień dobry Moniś, wpadłam powiedzieć. W poważnych dyskusjach na temat ogrodu głosu nie zabieram, tylko podczytuję :uszy
Musze być strasznie nudną osobą.
chyba asekuracyjną. Znam to, bo sama nie mając wystarczającej wiedzy ogrodniczej postąpiłabym raczej jak Ty. Dobrze, że możemy liczyć na pomoc i opinię osób mających większe doświadczenie i wiedzę w tej dziedzinie. Też wolę brutalnie i dobitnie ;:333
Miłego dzionka, mnie czas ostatnio goni mocno
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- witam serdecznie, dziękuję za miłe słowa i zapraszam. Jak widać po prowadzonych dyskusjach- trochę czasu minie, zanim wbije pierwszy szpadel- bo na razie nie wiem, pod co dołki kopać :wink:

Januszu- spałam dobrze, ale krótko :wink: Po wyjściu z forum posiedziałam trochę w puzzlach i próbowałam nieco poustawiać. Szkoda, że w puzlach nie ma większego wyboru roślin.. Chciałam np. wstawić cyprysik filifera aurea- u mnie rośnie w fajnym kształcie nieforemnej choineczki, a w puzzlach to ma kształt kopy siana :?
Prztyczek w nos, to chyba przy okazji Dnia Kobiet wyszedł w innym wątku :lol: ,ja teraz się nie czuję prztyknięta :uszy Bardziej zaskoczona jasnym postawieniem sprawy, które jak widać przemówiło do mnie i dało dużo do myślenia! Początkowo wydawało mi się, że asymetria będzie mnie tu denerwować bo "aż się prosi" o symetrię przy wejściu i zrobienie iglakami kolumn przy schodach.. Zaczęłam jednak nieco przestawiać i wiesz co- jest lepiej! Teraz te moje pomponiki z lilaka wyglądają głupio :lol: Gdyby zupełnie nie podobał mi się ten pomysł, to przecież nie robiłabym na siłę- żeby mnie wkurzało codziennie.. Dzięki Tobie spojrzałam jednak na to miejsce innym okiem.

Ja chyba nieco kuleje w kwestii znajomości roślin- niby na necie przeglądam katalogi, ale jak widać brakuje mi pomysłów, bo po prostu nie wiem o istneniu większości roślin, a w pomysłach poruszam się w wąskim asortymencie..
Np. jak mówisz, że powinno być kilka iglaków- to ja bym widziała coś strzelistego, coś niewysokiego i nieco krępego i coś miniaturowego- może nawet płożącego.. żeby nie zrobić parady wojska, tylko połączyć kształty i faktury.

Też cofnęłam się do str71- myślisz, żeby rabatę która zakręca za ścianę domu powiększyć.. Może w ogóle zrobić ten brzuszek większy- zarówno w stronę ogrodzenia na dole zdjęcia, jak i do dolnego lewego narożnika- używając opisów wg zdjęcia.
Strony świata na działce są ustawione tak, że prawy górny róg to N, lewy dolny S- tak w uproszczeniu, bo chyba S jest dokładnie na rogu domu, gdzie zakręca rabata.
Na samym brzuchu rabaty, gdzie zakręca za róg domu- na wysokości narożnika, chciałam posadzić jakiegoś iglaka, który nieco zasłoni fragment ogródka za domem- żeby wchodząc od furtki do domu nie było wszystkiego widać, jak na patelni, tylko żeby trzeba było zajrzeć za rabatę aby zobaczyć, co za nią jest.. Takiego iglaka trochę kolumnowego, ale grubszego.. Albo kolumnowego- bliżej domu, a przed nim jakiś średniej wielkości krzew liściasty.. żeby trochę zasłonić widok..
Staram się coś myśleć, ale jestem jakaś taka rozbita i ogólnie poddenerwowana nie wiadomo czym i ciężko wziąć mi się w garść :?

Madziu- witaj ;:196 Czytałam u Ciebie, że gonisz ostatnio własny ogon.. Też tak chwilami mam. Może masz rację z tym asekuranctwem- dodajmy jeszcze do tego brak wiedzy i mizerne doświadczenie i już mamy moją charakterystykę. Miłego dnia Tobie również życzę- i nieco wytchnienia.. ;:168

Wczoraj myślałam jeszcze nad rabatami i rozmyślam, że po lewej stronie dałabym jeszcze wśród iglaków miniaturową hortensje bukietową, a po prawej lisciak zimozielony- na rododendron tam zbyt słonecznie, ale jakas odmiana azalii japońskiej powinna dać sobie radę. Chciałabym tez mieć tam te trawki, które sobie upatrzyłam- tzn owies wieczniezielony
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jestem mistrzem kompozycji, ale ja robiłam to nieco mniej zaplanowanie ;:173 Znajomość roślin była nikła, więc jeździłam do szkółek, rozglądałam się, co mi się podoba i zastanawiałam się, gdzie by to posadzić, gdzie bym mi to pasowało. Spisywałam nazwy, a potem sprawdzałam. Sadziłam i znowu myślałam, jakby to dopełnić. Kawałek po kawałku. Sadzenie z dokładnym planem jest o tyle kłopotliwe, że nie zawsze wymyślone przez nas rośliny, wybrane, wymarzone są dostępne. A i niekiedy rzeczywistość nieco skrzeczy, bo np. kwiaty guzikowca są znacznie mniejsze niż się myślało :;230 I tak w kółko. Założyłam płożącego iglaka, jechałam i kupowałam, jaki mi się podobał. Niekiedy kupowałam impulsywnie i biegałam po ogródku, szukając miejsca na zakup. Niekiedy stawało się to impulsem do nowej rabaty. Słowem, ja Ci w takim planowaniu nie umiem pomóc. Ale i ja skłaniam się przy asymetrii, bo symetrii, choć ja bardzo lubię, masz aż nadto. Lilaka Meyera, szczepionego na pniu zamówiłam sobie właśnie na all i jesteś tego główna sprawczynią. Ty i Wandzia (wanda7) ;:306
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

Z Twoich postów wynikało że w zasadzie byłaś w tym miejscu zdecydowana na symetryczną roślinność.
Dziewczyny wcześniej zasygnalizowały odejście od symetrii i poparłem ich zdanie motywując dlaczego bo wiem że to najbardziej trafia do wyobraźni. Przepraszam Moniko jeśli podana potrawa była zbyt ostra :oops:

Odnośnie znajomości roślin, to nie bardzo moja dziedzina, przemawiają do mnie kształty i kolory.
Podobnie jak sweety oglądam i w większości przypadków będąc w sklepie wiem że to będzie właśnie w tamtym miejscu pasować. Podobnie mam też tak w innych dziedzinach ;:306

Moniko tak właśnie, aby nie bać się czegoś dużego czy strzelistego blisko domu, kuchni trochę napompowałbym brzuszek tej lewej rabaty aby kosztem trawnika i rabaty w rogu ogrodu mieć wiekszą swobodę i tym samym możliwości. Właśnie tak jak piszesz 3 iglaki o różnych kształtach i docelowych wielkościach dając możliwość zamaskowania tarasu od strony ulicy.
Front domu i strzelisty dach potrzebuje roślinnej wysokiej równowagi z zachowaniem bezpiecznych odległości od ścian czy połaci dachowej. Jeśli strony świata są tak jak piszesz to słońce w kuchni będziesz miała od samego rana do godzin południowych.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- ja kompulsywne zakupy już przerabiałam, a później kłopot co zrobić z nowym nabytkiem.. Denerwowało mnie to, więc teraz próbuję inaczej. Lilak Palibin szczepiony- super, że zamówiłaś! ja jesienią w szkółce oglądałam bardzo zgrabne egzemplarze i kupię, choćbym miała go sobie na głowie posadzić :;230
Januszu- bez problemu- u mnie wszystko OK.. nie za ostra potrawa,, rzekłabym raczej, że wyrazista, z charakterem i podnosząca ciśnienie ;:306 Dziewczyny wspominały, ale tak się zawzięłam na symetrię, że nie trafiało to do mnie. Natomiast postawienie sprawy jasno, po męsku- dotarło. Serio- po przeczytaniu Twoich słów miałam cos w rodzaju "o chol..ra, faktycznie zrobię wejście do kapliczki".. Czasem tak trzeba pięścią między oczy, szczególnie do upartych kobietek :wink:
Wspomniałeś, że w oknie kuchennym od rana do południa słońce- ale wiesz..ja wstaje już po zejściu słońca za róg domu :;230
Rozglądam się za iglakami, podoba mi się strzelisty szmaragd- mimo, że straszysz rozmiarem (może nie będzie tak źle..), do tego najchętniej cyprysik filifera aurea, przy schodach kopulasta kosodrzewinka, a z przodu płożące coś niskiego. Do tego miniaturka hortensji bukietowej, a przed samą thują nieduży krzew. Upatrzyłam sobie dość ciekawy- głogownik red robin.
Ustawiam trochę w puzzlach- niezbyt mi to ustawianie wychodzi, ale wydaje mi się, że nie powinno być źle..
Musze kolejno na necie przejrzeć katalog iglaków- może jakiś kształt mi w oko wpadnie, bo teoretycznie wiem, co bym chciała w sensie wyglądu, ale nie umiem znaleźć takiej rośliny :wink:

Zmykam teraz do pracy, a jeszcze dodam, że byłam u fryzjera i stanowiłam główną atrakcje w salonie ;:202 Zatkało ich, jak zobaczyli dzieło na mojej głowie.. Włosy są krótsze-znacznie- i mam kłopot ze spięciem, ale przy rozpuszczonych jest w miarę jako taki kształt. Końcówki też już nie wyglądają, jakby je ktoś pogryzł.. Szkoda tylko, że nie chciałam takiej fryzury skróconej- trzeba znowu czekać ;:124 Ale grunt, że cos się dało wyratować wstępnie, ale ogólnie z fasonem będziemy podobno wychodzić mniej więcej do wakacji.. ;:201
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

... "pięścią między oczy" ... ufff, no wiesz Monika ;:oj :!:
... "ja wstaje już po zejściu słońca za róg domu" ... noooo proszę ja Ciebie, w takim razie okno jest ze złej strony ;:224
... "podoba mi się strzelisty szmaragd- mimo, że straszysz rozmiarem" ... mnie też się podoba i jak posadzisz jego 2-2,5m od ściany to będzie ;:215

No tak fryzura schrzaniona absolutnie nie do przyjęcia, prawie płacz po spojrzeniu w lustro i do tego Janusz wyjechał z "ostrą potrawą" to już jasne dlaczego byłaś poddenerwowana i rozbita.
Ale jak piszesz oba koła zębate zostały nasmarowanie i mniej lub więcej wszystko się kręci bez zgrzytów :D bardzo się cieszę.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Januszu, bardzo fajnym jesteś rozmówcą! Stwierdzam to z przyjemnością po Twojej wymianie zdań z Moniką :)
Człowiek konkretny, na poziomie, wiedzący czego chce, realista. Tak Cię odbieram.

Moniko, ja już nic nie doradzam! Uważam, że propozycje Janusza są doskonałe i warto poważnie brać je pod rozwagę.

Cieszę się, że fryzura została opanowana... teraz pozostaje tylko zapuszczać :)

Pozdrowienia!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”