Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Post »

Pozdejmowałam wczoraj okrycia a jak na złość dzisiaj -4. :evil:
Osiu dzięki. Szybciutko się chcemy uwinąć żeby już zakończyć temat studni.
Aguś więc czekamy razem :heja Już się nie mogę doczekać pierwszego kwiatuszka. Jeszcze u jednego sprzedającego mam zamówionych kilka sztuk liliowców. Studnia to podstawa, a wiadomo że na działce przy tych podstawach wszystkich to zawsze jest najwięcej pracy.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

to chłodno tam u Was u nas praktycznie po niżej zera nie spada już teraz, moze nic im nie bedzie :| mam nadzieje
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdo,

rośliny nie wytwarzają ciepła, tak więc temperatura pod kapturkiem z agrowłókniny jest praktycznie identyczna, jak gdzie indziej ( z tego, co mi wiadomo różnica pomiędzy temp. pod okryciem a na zewnątrz w mroźną zimową noc wynosi bodajże około pół stopnia). Okrycie chroni jedynie od mroźnych wysuszających wiatrów i nadmiaru słońca w zimie. Na pewno temperatura -4 nie niczemu nie zaszkodzi, możesz się nie martwić :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Madziu zakupy ;:215 ,kocham liliowce a u Ciebie tyle nowości .
Życzę pięknej niedzieli ;:3 u mnie cudowne słoneczko od samego rana.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu uspokoiłaś mnie po raz kolejny. Przestaję więc już histeryzować.
Renatko niedziela była wspaniała. Tzn pogoda. Tak było ciepło że marzyłam dosłownie o odpoczynku na leżaczku.

Dzisiaj na nogach byliśmy od godziny 6.30. Trochę czasu na pracę nam uciekło bo musieliśmy pomóc tacie w jego pracach ogrodowych. Słoneczko dzisiaj tak grzało.... Tak wspaniale się czułam.. Choć bardzo zmęczona to dosłownie rozstawiałam ramiona i próbowałam ładować się energią słoneczną. Dzisiaj od rana tata z emem turlali drugi krąg i pokrywę od studni. Potem wkopywanko. Uruchomiliśmy trochę pompę żeby przepompować wodę. Leci czysta :) Ale mimo wszystko jeszcze nie będziemy jej pili. Dzisiaj ciąg dalszy zwożenia gałęzi, liści itd. Usunęliśmy sporo cienkich badyli brzózek. Wsadziliśmy liliowce i floksy. Tojad jeszcze czeka. Może jutro się uda. Najwięcej czasu zajęło właśnie wkopywanie kręgów.
Krótka fotorelacja:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd
Tu był najgorszy problem. Jak położyć żeby nie walnął i nie potłukł siebie albo kręgu pod spodem. Jakoś dali radę, niestety tak że padł poza rurę. Znowu kombinowanie jak go podnieść żeby go przerzucić przez rurę od studni.
Obrazek Obrazek
W końcu się udało. Kręgi wkopane. Czekają na pompę. Pokrywę już też pomalowałam.
Obrazek
Obrazek
Foxerowe szaleństwa trawnikowe
Obrazek
Sadzenie floksa.
Obrazek
Hakuro. Kiedy przyciąć?
Obrazek
Sadzenie liliowców. Okazało się że musimy zmienić plany. Nie da rady obsadzić nimi burty. Ponieważ jest zbyt stromo. Liliowce trafiły nad barierkę koło warzywniaka.

Obrazek
Pąk magnolii alexandrine
Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd
Magnolia Lennei Alba. Czy to malutkie pączki czy liście?
Obrazek
A tu Lennei w całej okazałości
Obrazek
Obrazek
A tu będzie mój warzywniak i truskawki
Obrazek
A tu posadziliśmy dzisiaj 12 malin. Podobno owocują cały sezon. Zdjęcie jeszcze przed przycięciem.
Obrazek
Mimo że z działki wyszliśmy jak było już ciemno, to czuję niedosyt. Nie udało nam się zrobić wszystkiego co zaplanowałam na dziś. I ogólnie na ten weekend. Myślałam że powyciągamy już kilka rzeczy. Ale niestety. Chyba zawsze jest tak, ze czuje się że można było zrobić więcej. Ale nie będę się tym dzisiaj martwić. Pęka mi głowa i kark.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Uff, nareszcie najgorsze za Wami :tan Foxer za to w swoim żywiole - mój też cały weekend praktycznie w ogrodzie, już próbuje polować na pszczoły ;:218 Mieliście naprawdę pracowity weekend ;:180 Tobie pęka głowa, a ja mam przysmażone uszy - jeden z antybiotyków powoduje nadwrażliwość na słońce. Buzię smaruję kremem z filtrem, ale kto by tam myślał o uszach :twisted: Mam wrażenie, że za chwilę mi odpadną jak przypieczone frytki ;:224
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to pięknie. Lepiej jednak żebyś uszy i nogi zachowała :) Swoją drogą dziwnie te antybiotyki są skonstruowane. Milenko mam pytanie, kupiłam miedzian extra firmy agro. Niestety nie jest w nim napisane jak pryskać róże i inne. Boję się żebym za mocnej mieszanki nie zrobiła. Mogłabyś mi napisać ile ml lejesz na litr wody? Jutro zamierzam opryskać róże i tuje. A pryskasz miedzianem też magnolie ?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Madziu praca idzie do przodu, całkiem szybko, jak na mój gust. Powinnaś być więc zadowolona a nie się smucić. ;:196
U mnie magnolia na podobnym pułapie. I pozytywnie zazdroszczę tych hektarów na truskawki. I mnie by się nadały :wink:
Szronek (przymrozek) był i u nas. Nie zauważyłam na działeczce, by zaszkodził roślinkom. Uf. Oby do wiosny :tan
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Madziu, tu jest wszystko fajnie opisane http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15260 Magnolię dziś też opryskałam - rok temu miała... kędzierzawość liści brzoskwini, więc na pewno jej nie zaszkodzi ;:108
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu witam w nowym tygodniu :wit
Zaległości ogromne ale gonię.
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

Madziu sporo pracy wykonane , fajnie ze posadziłaś już tyle :) pogoda to prawda była piękna, a w przyszłą sobotę ma być 17 stopni ;:oj ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Madziu Lennei Alba ma raczej pąki liściowe,ale ta z widocznymi baziami to dopiero zakwitnie:)
W tym roku moje magnolie nie mają pąków,odpoczywają czy co?
Może z dwa kwiaty będą miały ;:224 Za to pooglądam sobie u Ciebie:)
Wiele pracy włożyliście i ciągle macie dużo przed sobą,ale za to jakie efekty,aż miło:)
Maliny,które owocują całe lato? Zdradzisz nazwę? Uwielbiam malinki mniam :uszy

Pozdrawiam:)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dopiero dziś jestem zadowolona :) Nie lubię niedokończonych prac i ogólnie spraw.
Milenko dziękuję za linka. Skorzystałam.
Aguś fajnie że przyłączyłaś się do mojej wiosennej odsłony.
Osiu lecę zaraz spr pogodę wstępną. Bo mnie tu koleżanki przez telefon śniegiem straszyły.
Annes kurczę tak myślałam że to liście... . No ale spodziewałam się że Lennej Alba i Alexandrina nie będą szalały bo sadzone były dopiero w sierpniu. Mimo wszystko Alexandrina zaszczyci mnie chyba jednym pąkiem :) Nazw malin nie znam. Pojechał emek z tatą do jakiegoś kolegi i tam ukopali. Właściciel polecał bo mówił że właśnie cały sezon owocują. Twierdził że wręcz nie mogą ich przejeść. Mają mnóstwo owoców, pieką ciasta i soki robią a one dalej owocują. Jak się przypomnisz a mnie się rozrosną to oczywiście mogę się podzielić :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”