Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Post »

Zasmuciła mnie wiadomość, że Creme nie jest różą Geschwinda........ sugerowałam się helpem...... nie jestem tak dociekliwa jak Ty. ;:223 Kupiłam ją przez pomyłkę , zamiast Creme Caramel.
Mam nadzieję , że potrzebuje dużo miejsca. Ma zastąpić olbrzymi krzew dzikiej róży i podzielić rabatę na część żółtą i różową.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dr. Hurta wystartowała z impetem żeby kwitnąć parę razy w sezonie, zapowiada się fajnie.

:wit Majeczko
po obejrzeniu róż Geschwinda tych, co już zakwitły, to właśnie Dr. Hurta najbardziej mi się podoba.
Piękny kwiat i zgrabny krzaczek. ;:215
Kolejna naj?., to Antoine Schurz ma cudne okrągłe pączki? takie grubaski?. ;:168 one zapowiadają piękne kwiaty?..
o i właśnie widać, to na następnym zdjęciu. ;:138
Kwiat cudowny?. czy pachnie ?
Obie warte zapamiętania. ;:167
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wróciłaś do sklepiku.......więc jednak bez zakupów się nie obejdzie. ;:306
U mnie dziś odwilż na całego.
Jeszcze tylko 4 tygodnie i już będzie można zabierać się do pracy..... :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Patrzyłam na zdjęcia-róża Kordesa jest czerwona, Geschwinda różowa. Moja różowa i ma niesforne płatki.
Rozglądam się za nasionami warzyw i kwiatów, jeszcze nic nie kupiłam, nawet begonii nie posiałam :roll: Chyba ten wredny wiatr mnie za mocno przygnębia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nic nie kupiłam, ja tylko wrzucam do koszyka i tak zostaje albo sklep sam czyści koszyk :roll: nie mam weny na nic.
Dzisiaj są urodziny wnuka Wojtka, była mała uroczystość i dopiero posprzątałyśmy po gościach.
Ewuś skoro różowa to Geschwinda, ciekawa jestem jak moja sobie poradzi. Nasiona kwiatów mam w koszyku w sklepie, a jak gdzieś jakieś nasionka kupię to kasuję z koszyka i tak powoli ubywa tam a przybywa tu ;:306
Na Astę poluję, może wiosną się uda.
Chodzi Ci o Astę von Parpart czy o Astrę :?: Astę von Parpart ma Kamila w sklepie, ma dość sporo róż Geschwinda http://www.rosaplant.pl/pl/2018-geschwind-roze
Grażynko oby to było prawdą o tej wiośnie i pracy :uszy , od zakupów powstrzymuje mnie puste konto ;:222 może za miesiąc na coś się skuszę ;:219
Majeczko bo ja ich wcześniej nie pokazywałam dlatego teraz jesteś nimi zachwycona ;:306 nie wiem czy pachnie, maleństwo to było a do tego ciągle w deszczu bo u mnie prawie cały czerwiec lało. Jak będzie w tym roku to będę na bieżąco relacjonować, obiecuję :uszy
Aniu mnie się wydawało że ja o Creme pisałam jesienią jak się o nią pytałaś. Jeśli udaje różę Geschwinda to pewnie te opisy na Helpie dotyczą właśnie tej którą obie mamy, podobno oryginalna wyglądała troszkę inaczej.
Nie znam angielskiego ale dzięki Google wstawię nieudolne tłumaczenie:
Powtarzanie: ... Creme (Canina-Herbata X Canina-Bourbon) Energiczne hardy krzew z błyszczącego drewna i gładkich liści, kwiaty pionowe, głównie samotne, obficie kwitnąca do jesieni; filiżanki lub kuliste, oraz podwójne, lekkie cielisty, zewnętrzne płatki prawie czystej bieli.
Niestety mogliśmy dowiedzieć się, do dziś prawdziwa tożsamość to róża, możemy jedynie tymczasowo stwierdzić, że jest to w żaden sposób nie Geschwinda hybrydowy canina "Creme" z 1895 roku.
Są to nieudolne tłumaczenia ze strony Helpa a tu znajduje się oryginalny teks dotyczący referencji róży Creme http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.67010&tab=7
A tu można wyczytać informacje o tej Creme którą mamy http://www.bierkreek.nl/nl/roosdetails/510/creme.html
Aniu An Asta von Parpart rzeczywiście uroczo się zapowiada i za małe pieniądze możesz ją nabyć u Kamili http://www.rosaplant.pl/pl/geschwind-ro ... rpart.html
Kuszę i to bardzo ;:306 ale chyba jest tego warta ta różą ;:333
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O Astę von Parpart mi chodzi :D Już wiem, że znajdę ją u Kamili i pewnie moje polowanie zakończy się posadzeniem róży, tylko jeszcze nie wiem, kiedy :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Majeczko, mam jakąś czarną dziurę i nie pamiętam naszej rozmowy o Creme ;:14

Nie planowałam zakupu tej róży, wyszło jak wyszło :D
Może i dobrze, bo w końcu wywalę dziką różę, a ta godnie ją zastąpi.... 4 - 5 metrów obsypane kwieciem i ta 2 strefa ;:108
Ceme Caramel mam zamówioną.

Uparłam się i znalazłam naszą rozmowę o Creme..... w wątku Kamili...... wtedy była to jeszcze róża Geschwinda :;230
quote="edulkot"]Tak, tak Aniu to róża Geschwinda z typu 'będzie pani zadowolona' bezproblemowa i bezobsługowa ;:215
Co prawda kwitnie tylko raz, ale ślicznie pachnie, zawiązuje czerwone owocki, zobacz jak cudnie wygląda ;:167

Obrazek
[/quote]
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Dzięki, Majeczko, na Sea Foam już się zaczaiłam :)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Chyba się nieco zagapiłam, ale już nadrabiam :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Majka patrząc na Twoją Antoine Schurz czuję się jakbym patrzyła na Myriam .Takie same pąki taki sam kwiat może i zapach .Gipsy boy i Creme śliczne szczególnie Creme z tymi żółtymi pylnikami ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Majeczko miałam to samo skojarzenie co Jadzia. ;:215
Nie mam Myriam znam ją tylko ze zdjęć i opisów.
Jaka jest wielkość kwiatów Antoine Schurz? :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Majka a masz może Annę Scharsach ?
Podobno dobrze rośnie w cieniu i właśnie dlatego ją kupiłam.
Muszę sobie zrobić takie zestawienie pod względem hodowców, bo całkiem nad tym nie panuję.
U mnie konto też puste, ale kaskę na zamówione mam odłożoną. :wink:
Niestety nowe chciejstwa muszą poczekać do jesieni o ile jeszcze będzie miejsce na to, żeby cokolwiek zmieścić.
Już nie mogę doczekać się wiosny, czeka mnie mnóstwo sadzenia i aż się boję czy zdążę ze wszystkim na czas. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Seria różana ekstra poleciała, róże super , pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrawiam, Iwona.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Śnieg powoli znika, ziemia taje i oby był to już początek przedwiośnia ;:3 a nie tylko przerwa w zimie ;:185

Ewuś skoro wiesz gdzie ją zdobyć to posadzenie możesz sobie odłożyć na lepsze czasy.
Kamila ma sporo róż Geschwinda a ja będę je testować bo nie dostały nawet kopców a w styczniową wiosnę ciągle rosły, ciekawa jestem jak zniosły te mrozy. :D
Aniu w tamtym czasie już wiedziałam że Creme to nie jest róża Geschwinda ale nie chciałam wprowadzać ci jeszcze więcej zamętu. Z drugiej strony dla Ciebie nie ważne kto tę różę stworzył, ważne żeby była ładna, duża i bezproblemowa a chyba taka będzie. :D
Małgosiu ciągle nie mam czasu poszukać fajniejszej a może raczej innych. :(
Aniu też się czasami zagubię i nie zawsze wracam do czasu jak mnie nie było :oops:
Jadziu do Myriam rzeczywiście trochę podobna, czekam na pełne jej kwitnienie. Jak przyjedziesz w czerwcu to wszystko zobaczysz na własne oczy ;:7
Majeczko nie wiem jakiej wielkości będzie bo do końca się nie rozwinęła, ciągle lało i ścięłam ten jedyny kwiat bo reszta pączków też usunęłam, szkoda było mi ją męczyć w tę deszczową pogodę. :(
Grażynko a wróć sobie do początku opowieści o Geschwindzie to tylko 2 strony ;:183 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=70
Zestawienia sobie porobiłam i wiem jakie róże kogo mam i jakie bym od konkretnego hodowcy jeszcze chciała, to bardzo pomaga w przeszukiwaniu stron szkółek ;:306
Też muszę ruszyć oszczędności ale nie na ogrodowe zachcianki, tylko na opłaty za światło i resztę ;:145 młodzi całkiem spłukani a i jeść by chcieli :twisted:
Ivonko niedługo będzie kolejna seria róż, bo to nie koniec ;:306

Może zacznę tym razem według gatunków ;:224
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesienią zobaczyłam, że Kamila ma ciekawe róże :D W końcu kupię, czego pragnę :wink:
U mnie jakoś nadejścia wiosny nie widać. Mróz zelżał, ale wiatr nadal powoduje, że nie mam ochoty wyściubić nosa z domu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”