Warzywa i kwiaty jadalne
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Marynowane nasiona nasturcji
2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1,5 szklanki octu winnego
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki
Nasiona nasturcji umyć, włożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Zalać nasiona marynatą i szczelnie zakręcić. Do dłuższego przechowywania zapasteryzować. Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień pomacerować. To przepis z bloga Gosi Kalemby - Drożdż, ona ma tam dużo przepisów na jadalne kwiaty i chwasty. Liście i kwiaty nasturcji dodaję do sałatek. Można też kwiaty nadziewać serkiem jak kwiaty cukinii.
			
			
									
						
							2 słoiczki niedojrzałych zielonych nasion nasturcji
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1,5 szklanki octu winnego
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki
Nasiona nasturcji umyć, włożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Zalać nasiona marynatą i szczelnie zakręcić. Do dłuższego przechowywania zapasteryzować. Przed spożyciem powinny się przynajmniej przez tydzień pomacerować. To przepis z bloga Gosi Kalemby - Drożdż, ona ma tam dużo przepisów na jadalne kwiaty i chwasty. Liście i kwiaty nasturcji dodaję do sałatek. Można też kwiaty nadziewać serkiem jak kwiaty cukinii.
Beata
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Odgrzewam wątek i czekam na przepisy.Dynka pisze:Z racji mojego zawodu, i jednak mimo wszystko zamiłowania postanowiłam z wami podyskutować na ten temat. Kwiaty jadalne. Może to dla was barbarzyństwo , ale ludzie kwiaty jadają i jadali już bardzo dawno. Wymienię kilka z nich: stokrotki, nasturcje, lilije, bratki, akacja, dziki bez, lilak, lawenda, ogórecznik, krokus, nagietek, czosnek, szczypiorek, mlecz, macierzanki, róża, len, rumianek.
Mogę podawać zainteresowanym przepisy.
-- Śr, 25 marca 2020, 18:03 --
Omlet z pędami chmielu
Omlet robimy metodą tradycyjną, a do tego posiekane, młode pędy chmielu.
Beata
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Jajeczne placki z podagrycznikiem
2 jajka
3 łyżki bardzo drobno posiekanego podagrycznika (listki i łodyżki)
1 drobno starty ziemniak
mąka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki dokładnie mieszamy, a następnie dosypujemy tyle mąki, by zagęścić masę.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoto nieduże placki.
Podajemy z sosem na bazie jogurtu i świeżych ziół.
-- Śr, 25 marca 2020, 18:12 --
Jarzynka z chwastów
ok. 1 litr różnych zielonych, młodych listków (podagrycznik, mlecz, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, babka lancetowata, krwawnik)
2 plasterki boczku
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ew. peperoncino
Czosnek zmiażdżyć, podsmażyć na oliwie, dodać boczek pokrojony w kostkę i zrumienić. Wrzucić umyte liście, doprawić i poddusić ok. 10 - 15 min.
			
			
									
						
							2 jajka
3 łyżki bardzo drobno posiekanego podagrycznika (listki i łodyżki)
1 drobno starty ziemniak
mąka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki dokładnie mieszamy, a następnie dosypujemy tyle mąki, by zagęścić masę.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoto nieduże placki.
Podajemy z sosem na bazie jogurtu i świeżych ziół.
-- Śr, 25 marca 2020, 18:12 --
Jarzynka z chwastów
ok. 1 litr różnych zielonych, młodych listków (podagrycznik, mlecz, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, babka lancetowata, krwawnik)
2 plasterki boczku
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ew. peperoncino
Czosnek zmiażdżyć, podsmażyć na oliwie, dodać boczek pokrojony w kostkę i zrumienić. Wrzucić umyte liście, doprawić i poddusić ok. 10 - 15 min.
Beata
			
						- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Zupa ze stokrotek
1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej)
kilka suszonych grzybów
szczypta kminku
1 łyżka kaszy manny
garść listków i kwiatów stokrotki
pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem
sól, pieprz
szczypiorek
4 jaja
2 łyżki masła
Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.
			
			
									
						
							1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej)
kilka suszonych grzybów
szczypta kminku
1 łyżka kaszy manny
garść listków i kwiatów stokrotki
pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem
sól, pieprz
szczypiorek
4 jaja
2 łyżki masła
Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.
Beata
			
						- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 4812
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Ja teraz wcinam mlecze.  Zrobiłam syropek z mniszka i macierzanki. Ale w tym roku że względu na zarazę powstrzymałam się przed zbiorami na łąkach i terenach dostępnych i okazuje się że na swoim terenie wytępilam mniszka prawie całkowicie. No i taki mam niedosyt.
			
			
									
						
										
						- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 4812
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Krk/BB
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Jak chodzi o pokrzywę to ja podczas spacerów z pieskiem chodzę i obrywam im czubki, dzięki temu nie kwitną tylko się rozkrzewiają. 
Ostatnio znalazłam jednego grzyba. Nie wiedziałem co z nim zrobić, wrzuciłam więc na patelnię i dodałam liści pokrzywy
Usmazylo się na chrupko. No mniam.
A odkąd pokrzywa wyrosła to oszalałam na punkcie koktajli. Pokrzywa i jogurt i jest ekstra.
Tylko problemem jest tegoroczna plaga mszyc. Ciężko cokolwiek urwać żeby nie było nimi obklejone...
			
			
									
						
										
						Ostatnio znalazłam jednego grzyba. Nie wiedziałem co z nim zrobić, wrzuciłam więc na patelnię i dodałam liści pokrzywy
Usmazylo się na chrupko. No mniam.
A odkąd pokrzywa wyrosła to oszalałam na punkcie koktajli. Pokrzywa i jogurt i jest ekstra.
Tylko problemem jest tegoroczna plaga mszyc. Ciężko cokolwiek urwać żeby nie było nimi obklejone...
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Ja w tym roku nastawiłam się na syropy: akacja, czarny bez, pokrzywa, mięta, róża, lipa.
			
			
									
						
							Beata
			
						- 
				MissWeathetwax
- 30p - Uzależniam się... 
- Posty: 48
- Od: 21 maja 2024, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Smażone kwiaty cukinii są jadalne. Czy można to samo robić z kwiatami melona?
			
			
									
						
										
						Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Kwiaty cukinii i dyni dodaję do omletów ale melona   to jak ogórkowe malutkie ale chyba jadalne
  to jak ogórkowe malutkie ale chyba jadalne  
			
			
									
						
										
						 to jak ogórkowe malutkie ale chyba jadalne
  to jak ogórkowe malutkie ale chyba jadalne  


 
 
		
