Witajcie Kochani. Dziękuję za odwiedziny. Chociaż nie pisałam u siebie na wątku to Wasze ogrody starałam się odwiedzać w miarę wolnego czasu.
Dziś rozmyślając o drugiej części działki która będzie w jednej części warzywnicza a druga pomyślałam ,że może ogród w stylu angielskim. a pojęcie "ogród angielski" to synonim ogrodu idealnego - pełnego bylin, róż a także pnących oraz powojników, wiciokrzewu, bluszczy, wisterii. Z kwiatów bardzo dobrze będzie wyglądać również lawenda, irysy, floksy, ostróżki, naparstnice, piwonie, nagietki, dzwonki, rezedy, natomiast z krzewów warto zasadzić jaśminowce, budleje Dawida, ostrokrzewy, berberysy. Bardzo stylowo będą wyglądać też cisy, zarówno w formie krzewów. w Będzie dominować swoboda i natura. Wykorzystam elementy ogrodu wiejskiego i naturalistycznego. Będzie to miejsce które ma zapewniać zaciszne miejsce wypoczynku. Rabaty kwiatowe będą mieć nieregularny kształt, a ścieżki ? wić się między poszczególnymi rabatami ogrodu. Byłby to przykład polskiego ogrodu wiejskiego, gdzie przy zapachu jaśminowców, kalin, lip, lilii, róż, rezedy, maciejki, heliotropów, lilaków można popijać poranną czy popołudniową herbatkę lub kawę. I bardzo mi się ten pomysł podoba. W Anglii kultywują wiejskie ogrody angielskie ? a ja chciałabym odbudować naszą tradycję na wzór angielski.Planując rabatki brakowało mi takiej części ogrodu, a przecież w żadnym ogrodzie nie powinno braknąć rabatki z babcinymi kwiatami.
Poranne spacery po zroszonej trawie z kubkiem kawy w ręku? kiedyś nie wyobrażałam sobie, że mogłabym w piżamie wyjść o poranku poza próg? a dzisiaj proszę, no może nie dzisiaj, bo temperatura nie sprzyja, ale tak metaforycznie ?dzisiaj?. A przejść się bosą nogą po trawie? cóż bardziej zmysłowego?
Madziu mi też się wydaje , że pogoda m wpływ na nasz nastrój.
Aguś to Twoje pozytywne nastawienie mi ciężko w taki sposób podchodzić do pewnych spraw

.
Alu oczywiście ,że zdrowie jest najważniejsze i to jest największy skarb ale i pogoda potrafi negatywnie wpływać na nasze samopoczucie.Pozdrawiam.
Sylwuniu to gorąca herbatka z malinami.Jeszcze przeglądam oferty sklepów internetowych.Zamówiłam kilka roślinek u naszej forumowej Marty.Roślinki były zawsze ładne i zdrowe co najważniejsze pięknie rosną.

.Może założymy wątek jedynaczek
Grażynko czasem tak bywa ,że mamy raz lepsze raz gorsze dni a taka pogoda nas ogrodników meczy
Aniu kochana dziękuję
Mariolu już zaczęłam odliczanie do wiosny
Kasiu tak się cieszę ,że odwiedziłaś mój wątek

Ja staram się unikać zakupów przez internet, a jak, już muszę to właśnie szukam sprawdzonych źródeł.Niestety nie mam w swojej okolicy szkółki zaopatrzonej w różnorodne odmiany i to mnie zmusza na zakupy przez internet.Zazdroszczę zakupów na "żywo".
Justynko zapraszam i dziękuję za odwiedziny.
Ewuniu

musiałam Ciebie wyściskać .Zapraszam jak tylko będziesz miała wolna chwilkę.Ewuniu alez my czekamy na Twoje różane rabatki i fotki z Twojego ogrodu.
Milenko eM im mniej wie o różanych zakupach tym lepiej

Jeszcze poszukuję dobrego sklepu z Hortensjami.
Jadziu-Jakuchu mnie wyjątkowo ciepło dzisiaj było a po śniegu nie ma śladu.Dla ciebie również dużo słonka i pięknej pogody
Marysiu Bardzo się cieszę, że udało się spotkać, nawet na tak krótką chwilkę. Może następnym razem uda się wygospodarować więcej czasu :)i mam nadzieję ,że nie będzie ostatnie. zapraszam do odwiedzenia naszych stron.
To dzisiejszy zakup na poprawę nastroju.Narcyz.Jeszcze nie kwitnący ale i tak cieszy
Gucio tez zainteresowany nową roślinką jemu tez brakuje ciepełka.