Mój mały zielony zakątek :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały zielony zakątek :)

Post »

No to czekamy na kwitnienie ;:108 mi się nieodmiennie lilie kojarzą z filmem- Noce i dnie- piękna scena... ;:173
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam pytanie - żeniszka siałaś z nasion? Bo ładnie rośnie... ja próbowałam rok temu i jakieś takie... rachityczne to były roślinki ;:224
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kelpie filmu nie oglądałam, ale zapisze na liście rzeczy do zrobienia. :)

Malachitek Żeniszek ten co jest w skrzyni wysiewany był przez mamę z nasion z tamtego roku (nasionka zostały w opakowaniu) rośnie tfu tfu ślicznie i jest mały, zwarty i krzaczasty. W tym samym czasie mama posiała Żeniszek z nowego opakowania innej firmy, żeby rósł na działce. Ten w domu jest piękny,a ten na działce wybujały i mizerny, w ogóle wygląda bardziej jak pokrzywa, zielsko. Zależy na jakie nasiona trafisz. A jeszcze ważny jest dzień siewu według kalendarza biodynamicznego. Trzeba siać w dni kwiatowe. Koleżanka mamy siała kwiatki nie patrząc na to i nic jej nie wzeszło. Także powodzenia na wiosnę :)
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

:wit Będąc w weekend na działce uchwyciłam kwitnięcie lilii. :)
Kelpie lilia zakwitła, jest większa i piękniejsza od tych z filmu. Scena z bukietem nenufarów ;:215 Oglądałam cały film polecam :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Przepiękny kwiat, wygląda jak sztuczny albo ulepiony z cukru :D a czy taka lilia sobie normalnie zimuje w tym oczku?
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Malachitek Tak lilia jest na głębokości metra i bez problemów się rozrasta i zimuje. Na niższej półce ok. 40cm. jest mniejsza lilia i też wytrzymuje do wiosny.
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Piękna ta lilia ;:oj
a pachnie?
Pozdrawiam Marcin :)
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudna jest ;:138 a mówi się, że róże są arcydziełami natury ;:224 oglądając zdjęcia nabieram innego zdania :uszy rośliny cieszą- piękny widok :wink: co do sceny z filmu dodam, że była ponoć kręcona niedaleko mnie- na Żabim Stawie- na terenie Załęczańskiego Parku Krajobrazowego ;:224

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Kelpie to masz bardzo piękne okolice :)

aturi lilia dziękuje i rozkręca się z kwitnieniem :) a czy pachnie nawet zapomniałam powąchać. :(

Fraszka_1 jak będzie się rozrastać na maxa to podzielę ją i wyślę kłącze, wykopiesz oczko i wsadzisz :)
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oglądałam jej zdjęcia ponownie- prawdziwy klejnot :uszy co do okolic- to zależy w którą stronę patrzeć- ale i tak nie mogę się z tym moim małym miejscem na ziemi rozstać- nawet na wyjazd urlopowy :wink:

Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Więc jeśli oczko już było to teraz balkon i domownicy :)

balkon coraz bardziej zielony :)

Obrazek

drzewko cytrusowe ładnie się rozkrzewia, lato sprzyja wypuszczaniu nowych przyrostów

Obrazek

Kącik sukulentowy też ma się dobrze. Agawy zostały przesadzone, miały trochę przelaną bryłę, za co mama została upomniana. Pierwszy odcięty Echinopsis ten który był ukorzeniany w piasku dostał ziemię z doniczką :) , zaś starego też odcięłam nożem, ukorzeniacz, i wsadziłam do ziemi od razu (ten z zieloną doniczką). Notosactus scopa na razie w fazie pączków.

Obrazek

Hibiskus - róża chińska została przesadzona do większej doniczki i przycięta, z odciętych dwóch łodyg zrobię sadzonki. A góra niech się wzmacnia, rozkrzewia.

Obrazek

Keiki na storczyku wypuściło długi listek i korzonek.

Obrazek

Awokado zostało przesadzone do ziemi. Ale zauważyłam, że czubek mu chyba usycha :(

Obrazek

Hipeastrum zamiast powoli odpoczywać to ono wypuściło nowego wielkiego liścia. Czytałam żeby na razie nie zasuszać go, bo cebula chce jeszcze rosnąć i zbiera energię.

Obrazek

I na koniec mała radość. Otrzymałam sadzonkę draceny pasiastej. :)

Obrazek
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ale masz zielonych radości ;:138
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Piękna ta dracena pasiasta. Pięknie Ci rosną roślinki na balkonie, [pelargonie cudnie kwitną :D
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Fraszka_1 Zielonych radości nigdy za mało. Niby mówimy sobie koniec to ostatni kwiatek, a tu kolejny przybywa. :) Ale mam na to sposób coś przychodzi, coś odchodzi... np. oddałam Fikusa benjamina vargiegata, a w zamian przyszła Dracena. :D W ten sposób mogę pozbyć się niepotrzebnych, nudnych kwiatków i zastąpić je czymś nowym bez wyrzutów sumienia. :D

Marcin01988 Na balkonie coraz mniej miejsca ale zielono to jest, tak myślę jeszcze o Oleandrze, drzewku oliwnym lub Wawrzynie :D
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Cudne rośliny
pelargonie przepiękne
i ta dracena pasiasta.
Pozdrawiam Marcin :)