Storczykowa przygoda Katki
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowa przygoda Katki
a może wsadzisz mini do kuli ale nie wyciągając ich z doniczek? Będzie mniejszy problem z podlewaniem a przestrzeń między nimi wypełnisz czymś ładnym, nawet kamykami ozdobnymi itp 

No właśnie nie chcę ich wyciągać z doniczek, bo zawsze łatwiej mi będzie je podlewać i ewentualnie wyjąć w razie potrzeby, a myślałam o tych hydrokulkach na dno, żeby wlewać troche wody do parowania, żeby wilgotność powietrza miały dobrą-coś jak w szklarence. Chyba dobrze myślę?
Bo keramzyt z woda zrobi mi brzydki osad na szkle i dlatego pomyślałam o tych kulkach, ale nie wiem jak to się sprawdzi.

Bo keramzyt z woda zrobi mi brzydki osad na szkle i dlatego pomyślałam o tych kulkach, ale nie wiem jak to się sprawdzi.
Żelowe kulki do mnie jakoś nie przemawiają, chyba rozejrzę się za szklanymi/plastikowymi kamyczkami - będą kolorowe jak kulki, ale nie będą glutkami xD
Dobry pomysł z kolorowymi kamykami
przynajmniej higienicznie i ozdobnie zarazem 
A oto moje wczorajsze zdobycze w śwetle dziennym
jeden nakrapiany nawet puszcza listek ze środka
zdjęcie może mało wyraźne, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie wstawić

Pozostałe też nie próżnują! Keiki od koleżanki puszcza chyba nowy korzonek, albo pędzik? Strasznie bym chciała

I mój pierwszy z najpierwszych różowy też coś wypuszcza oprócz listka

A oto moje wczorajsze zdobycze w śwetle dziennym

Pozostałe też nie próżnują! Keiki od koleżanki puszcza chyba nowy korzonek, albo pędzik? Strasznie bym chciała

I mój pierwszy z najpierwszych różowy też coś wypuszcza oprócz listka

Na pierwszym zdjęciu myślę, że to pędzik ;) a na drugim raczej korzonek ;) tak czy inaczej, super!
Pędzik? No to jestem przeszczęśliwa! Ciekawa jestem kolorku storczysia! Podobno fioletowy! Ale nie wiem jaki,bo nie widziałam jego matki!

A czy ktoś mi powie jak długo rośnie pędzik i zawiązuje pączki? Taka średnia długość. Dziękuję

A czy ktoś mi powie jak długo rośnie pędzik i zawiązuje pączki? Taka średnia długość. Dziękuję

- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Wszystko zależy od storczyka 
Ale średnio 2,3 mies do pierwszego kwiatu
Chociaż ja mam przypadek,który już od wiosny ma pędy,a nawet jednego zalążka pączka jeszcze nie wytworzył

Ale średnio 2,3 mies do pierwszego kwiatu

Chociaż ja mam przypadek,który już od wiosny ma pędy,a nawet jednego zalążka pączka jeszcze nie wytworzył

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Śliczne storczyki 

Dzięki
Cały czas mam chętkę na więcej miniaturek. Muszę się znowu wybrać na polowanie

Cały czas mam chętkę na więcej miniaturek. Muszę się znowu wybrać na polowanie

Czemu te cosie tak wolniutko rosną :o także jestem ciekawa czym one są 

No właśnie tak wolniutko, a człowiek taki niecierpliwy jest
odkryłam je 5 dni temu dopiero a w szklance pędy od sierpia się moczą... Co prawda dziś już czubki im się jakby rozdzielają i wygląda to jak maleńkie listeczki miałyby być, ale sama nie wiem... Trzeba poczekać! 

Witaj!
Skoro niepokoją Cię końcówki pędów, to może przycięcie tej czarnej części rozwiązałoby problem? Taki pomysł...
A te "cosie" to chyba keiki
Skoro niepokoją Cię końcówki pędów, to może przycięcie tej czarnej części rozwiązałoby problem? Taki pomysł...

A te "cosie" to chyba keiki

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Też jestem za przycięciem końcówek
Fajne "cosie"

Fajne "cosie"

M?wisz keiki?!
no takie grubiutkie są te cosie, a wyżej są pędziki to takie chudziutkie i już długie na 3 cm. Ale się ciesze!
Boję się teraz ruszać cokolwiek!
keiki! Keiki! Keiki! Będę miała keiki!
dokładnie dwa!

Chyba jednak przytnę, żeby nie gniło. I może wodę bym musiała częściej zmieniać? Co ile myślicie?

Boję się teraz ruszać cokolwiek!

Chyba jednak przytnę, żeby nie gniło. I może wodę bym musiała częściej zmieniać? Co ile myślicie?