Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Mam Tiarę 3 lub 4 rok , żółkną jej pączki kwiatów i juz się potem nie rozwijają , jest to chyba przypadłość Tiary bo nie tylko ja tak mam -no ale może Tobie się uda ją podziwiac w pełnej krasie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dorotko, obędzie się moja kolekcja bez 'Tiary' skoro ma taki defekt. Ale na razie spasuję z płomykami, chyba że coś mi wpadnie z wymian 8-) Zwłaszcza jakieś z ozdobnymi liśćmi chciałbym zdobyć.

Miało już nie być liliowców ale w sobotę było fantastyczne niebo, dlatego fotografowałem wszystko co się dało uchwycić naa tle tego błękitu. Liliowce też więc mała relacja z tej niebiańskiej sesji ;:173
Obrazek

pożegnanie z tym pełnym liliowcem, bo to był jego ostatni kwiat
Obrazek

zastąpił go inny pełny, który dopiero rozpoczął kwitnienie 8-)
Obrazek

mój tegoroczny faworyt! Od słońca bordowe płatki brązowieją
Obrazek

ten choć drobny - przebił wszystkie ilością pąków
Obrazek

jecze jeden krwisto czerwony; dopiero przy bliższym przyjrzeniu się widzę różnice między nimi
Obrazek

a ten początkowo nazwany 'Always Afternoon' następne kwiaty wydał juz w innym kolorze :shock:
Obrazek

były rzekotki, to teraz jeszcze jeden stały gość na moich liliowcach. Na szczęście ich nie zjada :D
Obrazek

i jeszcze jeden, troszkę zapomniany w gąszczu liliowców, a kiedyś był szczytem moich marzeń; teraz z prawidłową nazwą (mam nadzieję :lol: )
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jacek, nie wierzę, że Ty ? właściciel ogrodu botanicznego ? nie wiedziałeś, że trojeść jest z toinowatych. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku skoro tak podobają Ci się czarnuszki to jak przyjedziesz dostaniesz następne. :uszy
Skoro różyczka już w twoich łapkach to czekam na rozliczenie.
Sesja liliowcowa na tle nieba super. ;:138
Kwanso też zakwitł u mnie pierwszym kwiatkiem......zapachniało mi jesiennie, bo to jeden z ostatnich liliowców jaki rozkwitał u mnie od kilku lat.
Ale w tym roku wszystko przemieszane, wiec niechaj będzie nadal lato. ;:3
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu, myślę, że trojeście trafią do Ciebie. Ja je cenię za oryginalny kwiat, zapach, miododajność i za to.... że są mało popularne
To znajdą u mnie troskliwy dom ;:306 Quanso już kwitnie - czy to już jesień ? nie o taką długą jesień po przydługiej zimie prosiliśmy :?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Kilka dni mnie tu nie było i tyle cudnych zdjęć :!:
Seria z żabkami nadaje się na konkurs Nationale Geographic :D
Żabki piękne , zdjęcia świetne :D
Dziękuję za pokazanie Twoich floksów.
Ciekawe są, fajny biały z różowym oczkiem i czysto białe.
Nie mogę odżałować kilkudziesięcioletniej kępy wyjątkowego białego zostawionego w starym ogrodzie.
Nie wiedziałam, że tyle jest trojeści , muszę pokazać Z., zapach ich jest piękny.
Mi osobiście białe widzą się najbardziej.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Piękne portrety zrobiłeś liliowcom. Fantastycznie wyglądają na tle błękitnego nieba.
Duble River Wye od Ciebie w końcu wziął się w garść i obficie zakwitł. Kwanso chyba jeszcze u mnie nie kwitnie. On raczej z tych późniejszych jest - tak mi się wydaje. Liliowiec Athen też wygląda mi znajomo.
Zrobiłam ostatnio zestawienie posiadanych liliowców. Efekt mnie zaskoczył. Jeszcze tak nie dawno wiedziałam tylko o istnieniu rdzawego liliowca. Nawet odkrycie żółtych na kupionej działce było dla mnie niespodzianką.
Na różową trojeść chętnie się zapiszę.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, "właściciel ogrodu botanicznego" :;230 Dobre!
Czasem się mądrzę nazwami czy wiedzą, bo właśnie coś przeczytam, czy utkwi mi coś w głowie ale to wszystko amatorszczyzna bez solidnych podstaw i systematycznej nauki.
Gdzieś mi ta trojeść przeleciała przy okazji szukania nazwy dla mojej ervatamii ale teraz zatrzymałem się chwilkę dłużej nad tym gatunkiem i już zapamiętam ;:130

Grażynko, przez moment pomyślałem, że chcesz mnie obdarować czarnuszką damasceńską, bo ledwo co podziwiałem ją u Lokiego. Dopiero potem zajarzyłem o jakie "czarnuszki" chodzi ;:306
Z tą nadchodzącą jesienią to gruba przesada. Dla mnie jest środek lata, a 'Quanso' rzeczywiście kwitnie jako ostatni. Ten krzak i tak się wyrwał, bo najstarszy jeszcze daleko w tyle.

Marsiu, straszycie tą jesienią jak jakimś widmem ;:124 A ja przekornie powiem, że lubię jesień na równi z latem. Kwitną wtedy moje ulubione gatunki kwiatów - astry, chryzantemy, dalie, dzielżany itd. Przedwczoraj czyściłem cebule zimowitów. Są wielkie i zapowiada się mnóstwo kwiatów. Jest super :!:

Agnieszko, widziałbym kolejne trojeście u siebie ale trudno je zdobyć. A są wyjątkowe - indywidualistki, bo niczym nie przypominają letnich kwiatów.
Płomyki są świetne! Właśnie rozkwita o innym typie kwiatka - drobniejsze ale gęsto osadzone w główce.
W 'Nationale Geografic' popękaliby ze śmiechu, jakby zobaczyli, jakim ja sprzętem robię zdjęcia :;230 Więc wystarczy mi publikacja na FO.

Iza, z liliowcami miałem dokładnie tak samo - przez większość mojego życia znałem tylko rdzawe. Dopiero w ostatnie lata przejrzałem na oczy :shock:
Piękne zrobiłaś zestawienie liliowców ;:180
U mnie 2 pełne liliowce (pozostałe 2 nie zakwitły) i zrobiły idealną zmianę warty - 'River' przekwitł i następnego dnia zakwitł 'Quanso'.
Trojeść - bardzo wolno się rozrasta ale zapiszę 8-)

Już kiedyś obiecywałem pokaz pnączy. Więc zebrałem to, co kwitło i kwitnie do tej pory:
najwcześniej zakwita ale udało mi się uchwycić tylko moment przekwitania i zawiązywania owocków
Obrazek

niezidentyfikowany powojnik, który miał być tanguckim :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ten bez odmiany ale może ktoś rozpozna?
Obrazek

wychodowany od nasionka więc jest jak moje dziecko :lol:
Obrazek

a jeśli już straszyć jesienią to prędzej, patrząc na te obficie zawiązujące owocki psianki 8-) No i jest czym straszyć (dulcamara znaczy słodka śmierć) :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fotka psianki rewelacyjna. ;:215
Widziałam ją rosnącą na dziko na Goczałkowickim zalewie.
Przytargałam nawet do siebie, ale jak zaczęła się rozrastać to się wystraszyłam i poszła w inne ręce.
Ale jak kwitnie i potem z owocami wygląda bardzo dekoracyjnie.
Kaska wysłana. :uszy
Dzięki. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Grażynko! Psianka słodkogórz nie sprawia problemów. Rośnie podobnie jak powojniki i nawet jej nie przycinam. Czasem znajduję siewki.

Liliowcom po piętach depczą dalie i już dopraszają się o pokazanie :wink: Pierwsze zakwitły już w czerwcu:
w tym roku jako pierwsza zakwitła nowa ciemnoróżowa, oczywiście z tych najniższych
Obrazek

zaraz po niej moja starsza a zarazem najniższa odmiana
Obrazek

ze średnich ta wystartowała pierwsza
Obrazek

na rabacie z wysokimi daliami ku mojemu zdumieniu zakwitło jeszcze jedno maleństwo. Znam inne z serii Fubuki więc posadziłem w ciemno. Naszczęście wysokie jej nie zagłuszyły 8-)
Obrazek

a potem to już poleciało na całego:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moja jedna z najstarszych dalii - pomponowa
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piękne.....mnie najbardziej się podobają te kaktusowe.
Chociaż wszystkie są ładne, to jakoś te mi wyjątkowo przypadły do gustu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku dalie prześliczne, to wspaniałe kwiaty późnego lata, królują w ogrodach wtedy, gdy inne kwiaty już się wykwitną i już mało kolorków..... u progu jesieni....
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Jacku dalie ładne odmiany ,bardzo je lubię kwitną juz pózno ,kiedy juz mamy mało kwiatów w ogrodzie szkoda :( ze ja nie mam gdzie przetrzymywać karp zimą.Kiedyś się na nie skusiłam ,ale na wiosnę juz nie było co sadzić zostały tak wysuszone.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jacku śliczne kolory dalii, mi nawet się te kwitaty podobają tylko mają jedną wielką wadę trzeba je wykopywać na zimę, a ja nie lubię tego robić i na dodatek nie mam gdzie ich przechowywać.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, nie dziwię się, że lubisz szczególnie dalie kaktusowe; są bardzo eleganckie. Mi w tym roku doszły z tego typu dalie jeleniorożne.

Agnieszko, dalie zaczynają kwitnąć na początku lipca ale pozostają w cieniu liliowców, lilii itp. Potem potrafią zawładnąć ogrodem bezkonkurencyjnie 8-)

Wiesiu, dobre warunki przechowywania to podstawa w uprawie dalii. Też miałem sporo strat z tego powodu. W tym roku kilka wyleciało już po posadzeniu, bo było za mokro.
Teraz zaczną dominować w ogrodzie.

W różnych miejsca ogrodu poupychałem jednoroczne. Niektóre zajęły miejsce po wiosennych cebulowych ale większość sieje się sama i takie preferuję 8-) Są bezobsługowe:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”