Pasja - czas letni się zbliża :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja - letnie impresje :)

Post »

Kasiu, realizacja błyskawiczna. Na drugi dzień po mojej wizycie zamontowaliście ciurkadełko ;:433. Teraz będziesz mogła delektować się szumem wody w prywatnym buszu ;:109 Piękny masz ogród, piękny ;:333
P.S. M się nie przypiekł kosząc trawkę ;:306 ?
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Dziękuje Wam kochane za odwiedziny :) Dziś kolejny dzień gorąca...Marzę o deszczu, bo susza roślinom zaczyna doskwierać.

Wanda dziękuję ;:196 Powiem Ci, że moją Elfe posadziłam w wyjątkowo dobrym miejscu, co nie zawsze mi się zdarza...
Rośnie od południowej strony, zasłonięta budynkiem mieszkalnym. Niestety po dość ciepłej zimie i zbyt długim okrywaniu słomianym snopkiem, dostrzegłam plamistość. Gdybym od razu się tym zajęła, może byłoby lepiej...ale niestety przegapiłam....
Mimo tego pięknie kwitnie i wypuszcza nowe pędy... Minusem u mnie jest to, że nie mam miejsca na dużą ilość róż i jak już któraś choruje to to po prostu widać :?

Majka dzięki ;:oj za podpowiedź, tego było mi trzeba.
Bardzo podobają mi się dwie odmiany i przemyślę zakup ;:108
http://www.floribunda.pl/parky-harpresto-id-198.html
http://www.floribunda.pl/camelot-hareden-id-151.html
Jak wlazłam na tę stronę z różami to nie wiem dlaczego pociągnęło mnie (jak ślimaka do piwa :lol: ) od razu do austinek ;:124
Odpadłam na ten widok ;:219
http://www.floribunda.pl/ambridge-rose- ... -id-8.html
Czy to jakaś choroba? ;:306
Twoja uwaga na temat piano mnie otrzeźwiła, myślałam, że piano jest ciemno różowa. Jeśli jest czerwona to zdecydowanie odpada. U Jule się naoglądałam, ale to różne odmiany i chyba są różowo łososiowe ;:131
Nie wiedziałam, że można sadzić dwa krzaczki razem ;:oj Czy First Lady można tak posadzić?

Magda dziękuję ;:168 Bukszpanowe żywopłociki to moje oczko w głowie ;:173 Ciurkadełko prawie na ukończeniu, muszę dokupić kamienia na samą górę murka. Bo te co zostały są jakieś nie foremne.
Zastanawiam się jakie roślinki sprawdziłyby się wokół?

Kasiek tak koło mojej Elfe również rośnie Meringue :D A budleje świetnie przezimowały i wystartowały dość szybko.
Muszę niestety mocno nawadniać, bo zaczną zbyt szybko przekwitać, przez brak deszczu.

Madzia -lulka przycisnęłam :twisted: Szumi cudownie. A M. raczej komary zeżarły ;:306 No cóż taki los...

Oto z wczoraj
Katafalk- ale jaki piękny :lol:
Obrazek

Turbilon
Obrazek

Pastella/w dużym słońcu/
Obrazek

First Lady
Obrazek

Golden tiara
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piano jest w roznych odmianach - Piano jest czerwone a pozniej zaczynaja sie - ciemniejsze rozowe Pink Piano, Charming Piano w kolorach Pashminy-Edena-Bidermaiera, Happy Piano - wlasnie ta rozowo hmmm dziwna. Jest jeszcze pare ale nie dostepne detalicznie. Bridal Piano - jasniutko rozowa i Wedding Piano - biala.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znowu kusicie. Ja już nie mam miejsca. Chociaz jak tak czytam, że Kasik poszerza rabatki ;:173
Ciurkadełko bardzo fajnie wyszło.
U mnie też choruje berberys. całe szczęście, że tylko jeden.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

To prawda, deszcz by się przydał (najlepiej niech popada w nocy) bo gleba sucha jak popiół.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julka, ale to pewnie można dostać tylko za granicą? Albo zamawiać ze szkółek zagranicznych co? ;:131

Małgoś u mnie różanka maleńka i póki co mizerna, ale kombinuję dalej ;:173 Za wiele nie zmieszczę, bo u mnie nie ma klimatu tylko na różany ogród ;:108 Raczej bylinowy. Ciurkadełka nie mam jak skończyć , brak czasu....jeszcze robota niespodziewana wyskoczyła i pokrzyżowała plany wyjazdowe ;:14 Ale jak jest nie można grymasić ;:108

Iwona, nawadniam codziennie , ale to i tak mało..... masakra u mnie...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu :wink: fajne to ciurkadełko. Zawsze to przyjemnie , kiedy szumi woda i można zauważyć przylatujące do poidełka różne ptaszki. Widoczki z ogrodu bardzo piękne.
U mnie też głogi, mimo dobrych zapowiedzi na kwitnienie dopadł mączniak i nawet kwiatki się im nie rozwinęły.
Teraz sterczą takie ze zmarnowanymi listkami i szpecą mi przed płotem widok.
:wit
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasia, łaź po sklepach tylko nie klikaj do koszyczka. :;230 :;230
Tak? angieleczki i cudna Ambridge Rose?? ;:170 mam? kwiatki właśnie testuję, czy u mnie wytrzymają.
Kasia są tacy, co sadzą po trzy krzaczki razem?. ale będą się zaklinać, że to jeden krzaczek?. wiesz o co biega?? o, to żebyś zazdrościła.
Jeżeli zależy mi na mocnym akcencie, to sadzę po dwa krzaczki. Każda różę możesz tak posadzić.
Moim zdaniem wybór, który wstawiłaś jest super. Weź koniecznie razy dwa do każdego dołka, to są róże o dość wąskim pokroju.
Piano łososiowe..... nie ma ;:185
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Uwielbiam morze, jeziora i wszelkie bajora, ale wody w ogrodzie nie mam :?
Dawno, dawno temu nastraszono mnie, ile przy tym roboty, więc postanowiłam sobie jej nie dokładać.
Może i dobrze zrobiłam, bo i bez tego mam komarów po "dziurki w nosie" :evil:
Kiedy zapragnę ukoić nerwy, to wpadnę do któregoś z zaprzyjaźnionych wątków i posłucham plusku wody ;:196
PS. Kiedy przeczytałam "Golden Tiara", to myślałam, że zaraz moim oczom ukaże się hosta ;:306
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ale śliczne zdjecia ogrodu :) Perukowiec cały w "kwiatach"- cudnie :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Kasiu, czytam, że ciebie też dopadła różana choroba ;:4
Z róż w tym kolorze i rozmiarze polecam Muzykantów z Bremy.
Niezawodni i zdrowi.
Ciurkadełko ;:oj -czekam na fotki finałowe.
Bardzo zmienił się twój ogród.
A błędy, cóż...Któż ich nie popełnia.
Nie mielibyśmy czego zmieniać w ogrodzie.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

O błędach mogłabym długo i soczyście ;:306 Niby wiem, o co chodzi w całym tym ogródkowaniu, a ciągle coś dziwnego robię-później naprawiam.
Wody w ogrodzie zazdroszczę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Kasiu oczko wyszło pięknie ;:138 świetnie komponuje się z klimatem Twojego ogrodu i do tego będzie miejscem schadzek dla ptaszków. Czytam że powiększasz swoją różankę, muszę przyznać że ja też się zaraziłam tą chorobą i już się szykuję na jesienne zamówienia chociaż miejsca u mnie jak na lekarstwo.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Kasiu, dawno mnie u Ciebie nie było :oops:
Ale już nadrabiam, żeby Cię znowu nie zgubić :D
Piękne zdjęcia z ogrodu ;:138
Że róże cudowne, to chyba mówić nie muszę, bo to oczywiste ;:167 ;)
Ale strasznie spodobało mi się to fajowe ciurkadełko :D
Muszę nad czymś takim pomyśleć. Nuta miałaby wodopój ;:306
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie wszystkich gości i zaglądających :wit
Dzisiaj piszę spoza swoich włości i staram się nie zaniedbywać wątku i zaglądać do Was wszystkich w miarę możliwości.

Krysiu też baardzo się cieszę z ciurkadełka, fajnie szumi woda, ale jeszcze mam w tym zakątku bałagan i wszystko jest nieuporządkowane, toteż nie ma co focić ;:173 Właśnie po przeczytaniu Twojej wypowiedzi na temat głogów, zaczęłam się zastanawiać czy ich nie wymienić ;:131 na inne drzewa :? Co roku o tej porze chorują, grzyb je toczy, listki spadają. Przez to wszystko nie dają cienia i krótko mówiąc szpecą....Jeden głóg to już bardzo duże drzewo i mi go szkoda bardzo, ale co począć?

Majka nie bój się nie klikam bezmyślnie, tylko jakoś w te austinki mnie ciągnie. A ta Twoja Ambridge już kwitnie ? ;:oj
Nawet do bani by mi nie przyszło, że można razem posadzić ;:124 No to teraz czekajcie .....jak posadzę po trzy to kapcie wam spadną ;:306 ;:306 ;:306
Majeczko o Jule są wstawione , może nie łososiowe ale jakieś takie ....o! koralowe :lol:

Iwona ja zawsze marzyłam o wodzie :oops: chciałam wypas, mam mini oczko :lol: Ale i tak jestem szczęśliwa ;:138 Zapraszam do mnie na plusko-plumki ;:108

Kropelko dziękuję. Perukowiec w zeszłym roku dopiero zaczął przyrastać i liczę, że będzie pięknym dużym drzewem ;:173 Za płotem u sąsiadów będzie niedługo biały dawał czadu i już nie mogę się doczekać :)

Justyna mnie dopadła mini różana choroba :lol: Mam niewiele miejsca i kilka ulubionych odmian, nostalgiczno - romantycznych i na nich chciałabym się szczególnie skupić. Muzykanci bardzo mi się podobają.
Na fotki ciurkadła trzeba jeszcze poczekać ;:131 A błędy ciągle popełniam, bo w gorącej wodzie kąpana jestem :lol:

Ewa haah, ja ciągle coś zmieniam i przesadzam, dopiero po 2 sezonach kombinacji z niektórymi roślinami mogę powiedzieć, że coś mi się udało....

Aniu to będzie mini powiększenie, jeszcze do końca nie zapadła decyzja jak i gdzie ale na kilka róż musi starczyć miejsca. Ciekawa jestem jakie odmiany zamawiasz?
Ciurkadełko daje nam dużo radości. Powiedz, czy z twojego wychlapuje się woda i musisz jej dolewać?

Małgosiu witaj , dziękuję za słowa uznania, ostatnio nie mam czasu na zagłębienie się w ogród i mam wyrzuty sumienia...Ale nie tylko ogrodem człowiek żyje.
W twoim ogrodzie to całkiem spore oczko mogłoby powstać ;:oj Pomyśl koniecznie! Już to sobie wyobrażam...

Kochane przed wyjazdem udało mi się parę zdjątek zrobić, tego co rozpoczęło kwitnienie:
Golden celebration - uwielbiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Queen of Sweeden
Obrazek

Obrazek

lile
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek