U Grażyny w ogrodzie (klematisy, lilie, hosty..)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Grażyny w ogrodzie (klematisy, lilie, hosty..)

Post »

W tym roku faktycznie mało powojników jest w szkółkach :D Marzy mi się jakiś biały np. Summer Love, ale bez zamówienia się nie obejdzie ;:222
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu no właśnie, też zauważyłam że coś mało. Naprawdę ciężko jest dostać to co się chce. Wybiorę się po niedzieli do tego tracza. Tam też ceny kosmiczne. No ale może mniej mnie to wyjdzie niż na all no i może będzie ten JP II. W cenie 50 zł liczyłam że uda mi się chociaż dwa kupić. Do tej pergoli. A tu chyba nie bardzo się to uda.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybór jest tragiczny w tym roku, przynajmniej u nas. A nie opłaca się zamawiać jednego czy dwóch, bo jak się doliczy koszty wysyłki... Więc wyjdzie na to, że zamówię więcej.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Grażynko widzę ,że nie tylko ja wieszam rozmaite zwierzęta na drutach ? :lol: piękne lilie nam pokazujesz - aż żałuję ,że mój początek z nimi nie wypalił. Posadziłam 3 pierwsze cebulki i wszystkie zgniły :(
Mam pytanie jak Twój JPII kwitnie? Mój póki co idzie w masę ale nie wytwarza ani 1 pączka a tak czekam na jego pierwszy kwiat

Magdo raczej jak wyjeżdżasz chyba ,że lubisz dekorację z plastiku :) na 5 dni to pewnie nie wystarczy ale wspomoże rośliny między podlewaniem.

Aniu summer love jest różowy- może chodziło Ci o summer snow ? Mam go i rośnie niesamowicie! W ciągu 2 miesięcy całkowicie obrósł mi sosnę do wysokości 2 metrów. Zakupiłam je w Leroy'u. Może masz jakiś blisko siebie?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście Summer Snow :D Podjadę do LM. Daleko nie mam :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naprawdę w LM są rośliny? No proszę... nie wiedziałam! W takim razie już wiem gdzie wyruszę na poszukiwania!
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Aniu- anym, cieszę się, że mnie znowu odwiedziłaś. Ja też wczoraj spacerowałam po Twoim zielonym świecie. Ale ty masz wszystko pięknie i gustownie urządzone. U nie to groch z kapustą, doslownie i w przenośni, bo często kwiaty sąsiadują z warzywami. twój zielony swiat to dla mnie niedościgniony ideał. Muszę tam jeszcze pobuszować ;:108
Madziu, przede wszystkim nie załamuj się. Nie kupuj niczego pochopnie, aby tylko zazielenić altanę. Piszesz,że u Ciebie mało powojników. Myślę, że teraz na przełomie lipca i sierpnia pojawi się kolejny rzut. Na alle... rzeczywiście drogo. Ja dzisiaj byłam w swoim ogrodniczym i niespodzianka :heja nowe powojniki. Podrożały, bo z 17 zł wiosną na 19,90, ale sprzedawca spóścil na 18,50- miałam farta. Gdybyś mieszkała bliżej, albo ktoś ze znajomych wybierał się w tę okolicę, to chętnie Ci kupię i podam. Napisz mi , jeżeli chcesz, na PW gdzie mieszkasz, może to się jakoś uda zgrać, świat jest mały a co dopiero Polska. U mnie dziś były:Jerzy Popiełuszko, Danuta, Barbara, Rasputin, Piilu, Fujimusume, Warszawska Nike, Julka, Ashva.
Moje zakupy

Obrazek

Biały to J. Popiełuszko- kwitnie obficie, od maja to pierwszych przymrozków, bezproblemowy, polski dostosowany do naszych warunków, zawsze go chciałam mieć.
Niebieściutki to Fujimusume- kwitnie czerwiec-wrzesień, japończyk, już raz mi padł na uwiąd, ale nie daję za wygraną i teraz go przypilnuję bardziej.

Obrazek

Tu dla porównania President i Fujimusume. (Zdjęcie marnej jakości i na dodatek nie obrócone. ;:124 )Ten kolor lazurowoniebieski mnie uwiódł.

Aniu-czar_na, daj sobie i liliom szansę jeszcze jedną. Moje lilie w większości powyżerała nornica, ale nie rezygnuję z nich. Mój JPII zaczyna kwitnąć i ma mnóstwo nawiązanych pąków. Urósł też niesamowicie. Myślę, że na Twoim też lada dzień pąki się pojawią. Daj mu trochę czasu, przecież on będzie kwitł aż do mrozów. Nie wiem, jak nawoziłaś wiosną. Może było zbyt dużo azotu i dlatego tak rośnie w górę. Spróbój podsypać trochę nawozu ze zwiększoną zawartością potasu i fosforu. Albo jakiś specjalny dla powojników.

Aniu-sweety, wiem, że chcesz biały, zobacz jednak jakie piękne są: Lemon Dream, Lemon Beauty ;:oj
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i posłuchałam dziewczyn i kupiłam dziś Summer Snow :heja Chciałam kupić do niego jakiś kontrastowy, ale szkoda pieniędzy na ledwo żywe. Co innego jakby były przecenione, ale kosztowały 19,90zł.
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Aniu-sweety, gratuluję wyboru. Już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak rośnie i kwitnie. ;:oj
Madziu, dla Ciebie powojnik siatkowy-Gravetye Beauty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru życzę wszystkim. :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Niestety mieszkam daaaleko od Ciebie. Ja z Łódzkiego także niestety :( No w tym tygodniu postaram się wpaść do tego tracza i leroy m. Może coś się uda kupić. Byłam po drodze na działce u jednego sprzedawcy ale bardzo kiepskie miał powojniki no i odmian nie znał. Ten fioletowy ten biały itp. Także wyszłam z niczym. Piękne zakupy zrobiłaś. Oby Ci ładnie rosły :)
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Madziu, wiedziałam, że mieszkasz aż w łódzkim, ale czasami bywają takie okazje lub zbiegi okoliczności, że można byłoby pomóc.

Uf, jak gorąco. ;:3 ;:3
Na termometrze od południowej strony 42 st.C. Dzisiaj sadziłam trochę syningi gloksyni i 2 skrętniki. Czekam jeszcze na listki skrętników od forumki Renatas. Do nowonasadzonych roślinek zastosowałam taką szklarenkę. Mam nadzieję, że się ukorzenią ;:333

Obrazek

Obrazek

Wszyscy się teraz chwalą kwitnacymi liliowcami. Mam ich zaledwie kilka na ogrodzie, ba zajmują dużo miejsca. Może kiedyś powiększę kolekcję :wink:

Obrazek
Bonanza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Frans Hals

Obrazek

Miłego popołudnia. ;:3
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Bardzo ładne masz lilie. Szczególnie podoba mi się ta żółta. No widzę że masz dużo pojęcia o rozmnażaniu roślin. Nigdy tak nie eksperymentowałam jak Ty. No ale ja to taki laik..swoją działką zajmuję się dopiero drugi sezon. Ale cieszę że dzięki forum mogę się dużo nauczyć :) Może Ty mi podpowiesz coś w sprawie świerku conica. Mam małego świerka i wystaje mu taka dość spora łapka. Chciałabym ją obciąć bo źle wpłynie na jego kształt w przyszłości. Jest dość gruba już i pomyślałam że spróbuję ją ukorzenić. Ale w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać i czy w ogóle jest sens próbować. Wysłałam Ci wiadomość na priv.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Grażynko :wit
a le zakupki ale szkarenka fajna :)
Liliowce śliczne ;:167
a i powojnik ładniutki ma kolor, :D
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Grażynko ciekawy sposób ukorzeniania ;:oj a liliowce królują :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Czy te liliowce na ostatnim zdjęciu są z wyższych czy niskich?znasz nazwę odmiany ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”