Parapetowa kaktusiarnia DAK
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK
Grażynko witam Cię serdecznie w moich skromnych progach i bardzo Ci dziękuję, bo dzięki temu dopiero teraz odkryłam twoje bogactwa.
Teraz to ja pewnie częściej będę zaglądać do Ciebie niż siedzieć z nosem w swoich kaktusach.
Teraz to ja pewnie częściej będę zaglądać do Ciebie niż siedzieć z nosem w swoich kaktusach.
- DAK
Dziś był piękny dzień na kwitnienie.
Różowy G. baldianum otworzył się w pełni i to jako trojaczki. Lśnił perłowo w słońcu i pięknie pojaśniał:
Pięknie otworzył się inny G. baldianum (ten z 11 pąkami), teraz to on jest jednak z 9, bo dwa zatrzymały się w embrionalnym stadium (pewnie rozwiną się z następną turą). Na pierwszy rzut rozwinęły się cztery urocze różowe kwiatuszki:

A obok u konkurencji rozwinęło się u innego G. baldianum pięć czerwonych:

Otworzył się też następny pąk G. damsii - on ma tak delikatne płatki, że na każdy kwiatuszek czekam z utęsknieniem:
na tym zdjęciu jak mniszka w habicie.
Siedziałam dziś z nosem w parapecie i nie mogłam nacieszyć oczu tą łączką, kwitnie 10 baldianków i damsii, szkoda, że żaden żółtek nie zgrał się z terminem:

Różowy G. baldianum otworzył się w pełni i to jako trojaczki. Lśnił perłowo w słońcu i pięknie pojaśniał:

Pięknie otworzył się inny G. baldianum (ten z 11 pąkami), teraz to on jest jednak z 9, bo dwa zatrzymały się w embrionalnym stadium (pewnie rozwiną się z następną turą). Na pierwszy rzut rozwinęły się cztery urocze różowe kwiatuszki:

A obok u konkurencji rozwinęło się u innego G. baldianum pięć czerwonych:

Otworzył się też następny pąk G. damsii - on ma tak delikatne płatki, że na każdy kwiatuszek czekam z utęsknieniem:

Siedziałam dziś z nosem w parapecie i nie mogłam nacieszyć oczu tą łączką, kwitnie 10 baldianków i damsii, szkoda, że żaden żółtek nie zgrał się z terminem:

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i dostałam oczopląsu
G. baldianum przecudne.

G. baldianum przecudne.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Baldiankowa łączka
w różnych odcieniach i kolorach 

-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
Fajne te baldianki, że też im się chciało tyle kwiatków naprodukować :P. Ale to świadczy tylko o jednym - podoba im się u Ciebie. Tak trzymać 
ps. a żółty kwiatuch aż się prosi w sam środek :P

ps. a żółty kwiatuch aż się prosi w sam środek :P
- DAK
Po środku niedługo zakwitnie G. bruchii i za nim szykuje się też G. leeanum, więc nie mogę się doczekać na tę właśnie kompozycję. Poza tym trzy pączusie widzę też na tym różowym jak różyczka, to nie tylko będzie różnorodność barw, ale i formy. Ale u tych bardziej z arystokracji dojrzewanie pąków idzie o wiele dłużej, więc pewnie jeszcze trochę poczekam. Boję się, że rozwiną się gdy wyjadę i nie dane mi będzie oglądać takich zestawów.truskafka85 pisze:...ps. a żółty kwiatuch aż się prosi w sam środek :P

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Twoje baldianki bezkonkurencyjne.
Śliczne rośliny, aż się chce takie oglądać. Prawdziwa propaganda hobby.

Śliczne rośliny, aż się chce takie oglądać. Prawdziwa propaganda hobby.

- DAK
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Fajne gymnolkowe pole. Aczkolwiek mam nadzieję jednak, że rebucjowate Ci się nie znudzą i w przyszłym roku na wiosnę (najpóźniej za dwa) zaprezentujesz takie poletko, ale właśnie rebucjowatych ;)
- DAK
He he, Czarny, to zauroczenie gymnolami pozostanie chyba na I miejscu, bo one cieszą oczy niemal cały sezon. Tu drużyna Henryka stoi na najwyższym podium.
Choć trzeba przyznać, że drużyna Tomka i twoja plasuje się tuż za tym. To ma jeszcze tę zaletę, że nie żal mi już teraz tak jak kiedyś, gdy mi jakiś inny kaktus wylatuje z kolekcji do krainy wiecznych kwitnień, bo zaraz sobie myślę - ile to medio i sulek można by na to miejsce postawić
. Ostatnio zauważyłam, że nie uda mi się chyba odratować sporego już Notocactus haselbergii - po zimowym ataku wełnowców on jako kudłaty ucierpiał najbardziej - stracił połowę cierni, zrobił się jakiś miękki i chyba jest nie do uratowania. I wtedy od razu jego doniczkę zaczęłam przeliczać na tamte maluchy - aż mi się trochę wstyd zrobiło - nieboszczyk jeszcze nie w trumnie, a ja już kombinuję czym go zastąpić. 
Choć trzeba przyznać, że drużyna Tomka i twoja plasuje się tuż za tym. To ma jeszcze tę zaletę, że nie żal mi już teraz tak jak kiedyś, gdy mi jakiś inny kaktus wylatuje z kolekcji do krainy wiecznych kwitnień, bo zaraz sobie myślę - ile to medio i sulek można by na to miejsce postawić

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
A wiesz - dla mnie również największe pocieszenia po jakiejś stracie rośliny to fakt, że znajduje się przez to miejsce na nowe. I chyba to naturalna kolej rzeczy... 

- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Ale super widoki u Ciebie
Właśnie dzięki takim można wręcz pokochać te rośliny
Chyba też bym siedział z nosem w oknie i podziwiał 
Mnie co prawda teraz nie padła żadna roślina ale za to kilka oddałem w dobre ręce właśnie po to by mieć miejsce dla kaktusów, które są milej widziane w kolekcji
Gdyby któryś padł pewnie też bym od razu czegoś szukał na jego miejsce, więc tak to chyba działa 

Mnie co prawda teraz nie padła żadna roślina ale za to kilka oddałem w dobre ręce właśnie po to by mieć miejsce dla kaktusów, które są milej widziane w kolekcji

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Normalnie uczta dla oczu! 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ale pięknie zakwitły Ci Danusiu gymnokalicja.
Pięknie prezentuje się ten ukwiecony parapet.
Pięknie prezentuje się ten ukwiecony parapet.
- DAK
Mateuszu, właśnie zaglądałam do swojego starego wątku, bo uzupełniałam notatki do kaktusowego wykazu i tam 14 maja
- takie spełniające się życzenia to ja lubię 
- i życzenia się spełniają. Wielkie dziękiabaddon1986 pisze: Pąki. Wszędzie pąkiCzerwiec/lipiec będzie pod znakiem kwiatów
Życzę "baldiankowej łąki kwiatowej"