Rabata bylinowa- dobór roślin
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabata bylinowa
Super, kupiłam sadzonkę smagliczki, chyba tam wyląduje na próbę 

-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maczek wprawdzie jednoroczny, ale się sam łatwo rozsiewa. Jak raz wysiałam u rodziców w ogrodzie 10 lat temu, tak mają do tej pory. Nawet nadmiar co roku wyrywają jak chwasty.corazonbianco pisze:Maczek kalifornijski poradzi sobie. Jednoroczny niestety.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
Witajcie.
Ogródek mi zdechł.. Co jeszcze mogę zasadzić z bylin, żeby mi "natychmiast" kwitło i pięknie wyglądało i było bezproblemowe (by nie imały się tego przędziorki, mszyce)
Dodam, że ogródek jest w ROD i nie może być codziennie podlewany. A ziemię mam lessową.
Ogródek mi zdechł.. Co jeszcze mogę zasadzić z bylin, żeby mi "natychmiast" kwitło i pięknie wyglądało i było bezproblemowe (by nie imały się tego przędziorki, mszyce)

Dodam, że ogródek jest w ROD i nie może być codziennie podlewany. A ziemię mam lessową.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2010, o 00:23
U mnie też smagliczka, goździki i rozchodniki dobrze radzą sobie na piachu.
Rudbekię, sama się rozsiewa i jest bezproblemowa, Jeżówkę, Dzielżan.
Bodziszek, truskawka ozdobna, żurawki, dąbrówka, barwinek.
Dziękuję :a rady
Bodziszek byłby dobry, bo jest niski -potrzebuję czegoś takiej wysokości.

- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Dodam jeszcze chabry górskie - kwitną dwa razy w sezonie. Bergenia - ozdobna z liści po wiosennym kwitnieniu. Rogownica kutnerowata (ekspansywna). Czyściec wełnisty o srebrnych liściach, ładny cały rok. Firletka kwiecista (omszona) - ale po kwitnieniu marnie wygląda. Liliowce też powinny sobie poradzić. Przegorzany.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Dziękuję za te propozycje, choć gdy tak sobie pooglądałam, większość chyba kwiatuszków jest różowawa. Wiem, że wybrzydzam, ale po prostu nie lubię tego koloru. No, wyjątkowo, jakiś kwiat różowy mi się podoba, tak więc bywam niekonsekwentna. Ale najbardziej odpowiadałyby mi kwiaty czerwone, żółte, pomarańczowe, białe.
Na coś z podanych propozycji się oczywiście zdecyduję. Musze wszystko zaplanować od nowa, bo kret i burza jeszcze bardziej popsuła mi szyki.
Na coś z podanych propozycji się oczywiście zdecyduję. Musze wszystko zaplanować od nowa, bo kret i burza jeszcze bardziej popsuła mi szyki.
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
Piwonie także pasują jest wiele odmian i kolorów. Teraz jest najlepszy czas na sadzenie.
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
A może jakieś trawy ozdobne?
Tak
właśnie zakupiłam trawy - Dmuszek jajowaty - nasionka, więc wysieję wiosną dopiero, a doraźnie zasadziłam Turzycę Morrowa 'Ice Dance' i Hakonechloa 'All Gold'
Szczególnie ta druga bardzo mi się podoba 

- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
Ponieważ sieję dmuszka i drżączkę, to podpowiadam, że one bardzo krótko są atrakcyjne. Jak nie kwitną, to wyglądają jak kiełkujące zboże, a potem jak już są ozdobne, to nie trwa to zbyt długo. Łatwo niszczy je deszcz, a i chętnie obsiada je mszyca i przędziorki. Dość szybko przysychają im liście, do jesieni nie dotrwają. Ja mam je do suchych bukiecików.