M-alinka - mi żadne zioła nie wychodzą, nawet te kupowane. Jakoś szybko je uśmiercam. Chociaż ta mięta chyba kupiona była... Jak masz w miarę czyste powietrze na balkonie to zioła dobrze mieć
ANNA2006 - no właśnie to chyba nie jest dimorfoteka. Dzięki za opinię

Miałam ją w zeszłym roku i byłam bardzo zadowolona - kwitła długo i w miarę obficie o tak właśnie:
A może w cieniu ją miałaś i dlatego Ci się nie udała? Ona lubi słońce. Tak czy owak obstawiam, że to jest aksamitka, tylko jakaś inna odmiana niż pozostałe wysiane. A dimorfoteki chyba mieć w tym roku nie będę - nie widzę, żeby mi wzeszła.
Kasia1007 - dziękuję za komplementy. Jeśli rzeczywiście zawiążą mi się nasiona to chętnie podeślę, jeśli ktoś jest chętny.
Madziu - fakt, z bratków jestem bardzo zadowolona w tym roku. W zeszłym złapały jakiegoś mączniaka, pozbyć się tego nie mogłam, słabo kwitły. Teraz to zupełnie inna bajka.
nyna76 - bratki będą Ci tak sporadycznie kwitły jeszcze długo, efekt marny a skrzynkę rzeczywiście lepiej przeznaczyć na coś innego. Jeśli masz taką możliwość przesadź do gruntu, nic im nie będzie. Bratki, i owszem, nasiona mają, choć to nie takie oczywiste. W zeszłym roku je przegapiłam. W tym widzę, że jest sporo owoców. Trzeba poczekać, aż się otworzą i wtedy myk do woreczka. Pozwolę sobie przywołać wątek:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=322
Pod koniec tej strony Forumowiczka Sylwia pokazuje zdjęcia owocu z nasionami. Dokładnie tak to wygląda - takie rozetki oblepione okrągłymi nasionami. Daj znać, jak znajdziesz.
Wreszcie wystawiłam skrzynki na poręcze. Ponieważ wiszą na zewnętrznych balustradach balkony, przytwierdziłam je dodatkowo plastikowymi opaskami. Już nie muszę wykonywać akrobatyki gimnastycznej klucząc między doniczkami, wszystko jest ładnie poustawiane. Mam tylko problem z dość dużą ilością rozsad, które czekają na wysadzenie a miejsca brak...
Zdjęcia pokażę Wam następnym razem bom się tak zmachała, że już nie miałam siły robić zdjęć, no i noc się zrobiła nie wiadomo kiedy

.
Dobarnoc