Storczyki Marty :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Marty :)

Post »

Tak jak pisałam wcześniej ten 2, biały z piegami i kolorową warżką... ;:173 ;:173 no i ten peloric strasznie mi się spodobał :lol: taki delikatniutki.
Marto do mgiełki dodajesz guano?? Codziennie je zraszasz tym?? Liście? Korzonki też??
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marta ,Twoj najnowszy zakup zakasowal wszystkie ;:oj .Pedzik moze sie zatrzymal bo Twoj storczys postanowil w listki i korzonki zainwestowac ,wiec nie martw sie ,przyjdzie i jego kolej.Co do cukierkowego ,to jak wiesz mamy identyczne i zobaczysz jak on kocha sie rozgaleziac na pedach ,moj tez kwitnie na dwoch i nie dosc ze je przedluza to jeszcze odbil w dwoch miejscach.>Mysle ,ze "ten typ tak ma" :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Marta ;:oj ale pojechałaś z grubej rury ;:215

Jak popatrzyłam na tego pierwszego białego, to byłam pewna, ze to mój i pomyliłam wątki ;:306 Jest niemal identyczny :D Kwiaty podobnie się na moim ułożyły :D

Czteropędowy ;:154 Czy to Twoje kwitnienie? Ale to nie jest chyba wszystko na nowych pędach tylko część na starych rozgałęzieniach? Matko, czym Ty go karmisz?! :D

Mgiełka z guano? To jakiś gotowy specyfik czy rozmieszałaś nawóz w wodzie i tym spryskujesz?

i mój ulubiony czerwony! :heja A może pędzik ma za mało światła, albo był przestawiany/okręcany? podobno już inny kąt padania światła może się przyczyniż do zatrzymania wzrostu :( ale były tu takie przypadki, ze pęd się komuś zatrzymał a po przestawieniu na jaśniejszy parapet znów piął się w górę :tan

Cukierkowy peloric - uważaj Actus Ci go urzeknie (tfu tfu) :D

I dzidziusie ;:167 a czy nie wolałaś ich posadzić w sphagnum albo drobniejszej korze? One mają tak drobne korzonki, ze chyba bym się bała tak grubej kory..

no i wreszcie pokazałaś kwiaty MM ;:166 Jest przesłodki. a jak listek, rośnie zdrowo?

ten żółto-bordowy tez bym przed Actus schowała ;:224

Ślicznie nam zaprezentowałaś swoich podopiecznych, dużo się u Ciebie dzieje i to same dobre rzeczy ;:180
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

A co Ty Dufin tu ze mnie robisz??? :evil: Czarownice? ;:124
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No bo peloric to mi się teraz tylko z Tobą kojarzy ;:306 ten żółto-bordowy też ;:224 Nie moja wina.. Twoja! :D

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Ale ja i Marta mamy identycznego tego cukierkowego ,a na tego drugiego juz tak nie choruje bo mam Pelo od Arletki ,ktory mi zycie oslodzil :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no właśnie zapomniałam, ze masz takiego pelorica ;:131 Kto by tam pamiętał 130 storczyków ;:224

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Dziękuję za miłe słowa!!! :D Wreszcie znalazłam trochę czasu, żeby obfotografować wszystkie moje storczyki, ale przyznam szczerze, że odczekałam trochę czasu, żeby było czym się pochwalić... :D Jestem bardzo zadowolona z tego, jak w tym roku spisali się moi podopieczni.

Ciku, specjalnie umieściłam więcej zdjęć białego z piegami, bo wiem, że Ci się podoba... Pamiętam o Tobie i jak tylko coś mi się urodzi, to z chęcią obdaruję Cię jakimś maluchem.

Actus, widziałam, że kilka dni temu umieściłaś zdjęcia swojego cukiereczka... Jest równie uroczy co mój :D Nie mogę się na niego napatrzyć!! :D Kupiłam go z jednym pędzikiem, a kilka miesięcy później doczekałam się następnego. :tan Widzę, że chętnie odbija z oczek i kwitnie. Bordowy mnie cały czas zachwyca!! :D Próbowałam znaleźć jak nazywa się Twój ulubieniec, którego zdjęciem pochwaliłaś się w moim wątku, ale na próżno... Póki co z nielicznych informacji, jakie znalazłam wynika, że najprawodopodobniej pochodzi z uprawy z Tajwanu Tying Shin... Do czasu, kiedy znajdziesz zółto-bordowego "jajowatego" (jak go kiedyś nazwała Dufin :wink: ) musi osładzać Ci życie Twój nowy nabytek od Arlety - a przyznam, że jest prześliczny!! ;:167

Dufin, już odpowiadam na wszystkie pytania :D Faktycznie biały przypomina układem kwiatów Twojego białaska. Wiem, że na tym forum wszyscy mają opatrzone białe storczyki i że prawie każdy rozpoczynał kolekcję od białego, ale moim zdaniem białe jednak mają coś w sobie... Są takie szlachetne i eleganckie... ;:173
Biały z różownymi piegami w obecnej "formie" to moja zasługa. Kupiłam go z jednym pędem. W dniu zakupu (październik 2011) wyglądał tak:
Obrazek
Obecnie ma cztery pędziki, ale na tych najmłodszych kwitnie bardzo obficie, natomiast na starszych, na których odbija z oczek kwitnie trochę słabiej. Myślę, że też odpowiada mu to, że ma ciasno w doniczce, ma bardzo dużo korzeni, które ledwo co mieszczą się w doniczce, a czytałam, że storczyki to lubią...
Traktowałam go tak samo jak inne storczyki, czyli podlewam wszystkie przegotowaną odstaną wodą i stosowałam nawóz co drugi tydzień, a w okresie kwitnienia przy każdym podlewaniu. Do tej pory miałam nawóz mineralny, jednak za Twoją radą kupiłam guano i zrobiłam domowej roboty mgiełkę (woda destylowana + guano) - spryskiwałam wszystkie codziennie rano, i po tygodniu różowy z żyłkami zaczął wypuszczać pędzik :tan
Jeśli chodzi o basal keiki z basal keiki, to jest to prawdziwy cudak... Zastanawiałam się, czy go nie przesadzić do drobniejszej kory, ale na razie nie będę kombinowała, nie chcę go niepotrzebnie stresować. Chyba mu tak jest dobrze, skoro wypuszcza coraz to nowe listki... W każdym razie jeszcze poczekam. Jestem ciekawa, co z tego będzie... ;:173
MM ma śliczne kwiatuszki, takie delikatne... ;:173 Listek na razie się nie rozwija... Jak pewnie zauważyłaś na liściach nadal widać ślady po opryskach... :wink: Póki co chyba zaaklimatyzował się w nowym podłożu i wydaje mi się, że na końcówce pędzika szykuje się na wyprodukowanie nowego pączka...
A ten czerowny keiki chyba faktycznie robi tak, jak twierdzi Actus - czyli koncentruje się na liściach i korzeniach, żeby później ruszyć znowu z pędzikiem... Mam przynajmniej taką nadzieję, że mi w końcu zakwitnie...
Ale się rozpisałam... mam nadzieję, że Was nie zanudziłam... Ale w końcu z kim mam się tym wszystkim podzielić, jak nie ze storczykowymi bratnimi duszami? :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Ja mogę czytać i czytać, rozumiem tą ekscytację nowym listkiem, pędzikiem :lol: o keikach mogę na razie pomarzyć dlatego tymbardziej śledzę Wasze poczynania z nimi ;:131
Oglądałam już kilka razy Twoje nowe zdjęcia a zwłaszcza białaska :) no i pamiętasz o mnie...miło :tan
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

:wit Ależ Ty to pięknie zaprezentowałaś! ;:oj Lubię oglądać u kogoś (i u siebie :lol: ) jak rośnie pędzik, listeczek, korzonek, keiki :D A cukierkowy peloric to mój faworyt ;:224 Gdyby tylko keiki to ja chętnie... :lol:
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta ja myślałam, ze Ty własnie hurtowo wrzuciłaś wszystko co miałaś nam do zaprezentowania a Ty piszesz, ze jest więcej storczyków, którymi będziesz się chwalić! ;:oj Nie mogę się doczekać :D Masz rację ciasna doniczka może sprzyjać lepszemu kwitnieniu bo kiedyś czytałam, ze wtedy własnie storczyk koncentruje się na pędach.. To by się zgadzało bo u mnie nie kwitnie akurat jeden, który początkowo był przesadzony do większej doniczki i pewnie zajął się korzonkami zamiast pędami. teraz znów jest w mniejszej bo w poprzedniej uschła mu połowa korzeni (zbyt grube podłoże, którego nie umiałam wyczuć). Szkoda, że czerwony zatrzymał łodyżkę (ale na chwilę mam nadzieję ;:333 ) bo kwiaty ma piękne (przynajmniej jego "mamuśka") ;)

a w ogóle to jesteśmy w takim miejscu i w takim gronie, że nie powinnaś się martwić "zanudzaniem" bo tu się ludzie cieszą z każdego nowego milimetra, nawet zielonego :tan Takie rozmowy mogłyby być nużące gdybyśmy je poruszali na jakimś forum krawieckim a nie ogrodniczym ;:306 ale rozumiem Cię, tez czasem wydaje mi się, ze się za bardzo i niezdrowo wszystkim ekscytuję i coś co dla mnie jest takie "łał" dla kogoś może być chlebem powszednim, no ale nie tu Kochane, oj nie tu ;:215

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Dziękuję, dziewczyny!! :D Pati, jak tylko mój cukiereczek będzie miał maluszka, to dam Ci znać!! Muszę chyba zacząć spisywać listę życzeń... ;:306

Aniu, muszę Cię niestety rozczarować. :( Wczoraj zaprezentowałam Wam wszystkie 10 storczyków, które mam u siebie. Może źle się wyraziłam, albo Ty źle mnie zrozumiałaś. Jeśli ktoś ma tylko takie dwa parapeciki, to możliwości są ograniczone ;:173 :
Obrazek
Na pocieszenie powiem, że moja mama ma coś jeszcze w zanadrzu. Na mojej liście życzeń jest jeszcze kilka storczyków, więc prędzej czy później coś się jeszcze u mnie nowego pojawi.

Ten czteropędowiec ma na prawdę sporo korzeni, więc jest tak jak mówisz - koncentruje się na wypuszczaniu pędów...Na dowód pokażę zdjęcia:
Obrazek

Ten czerwony keiki, to brat bliźniak storczyka, który jest u mojej mamy. Roślinka macierzysta niestety obumarła - miała zalany stożek wzrostu, który odpadł. Korzenie były jednak zdrowe, i w między czasie wypuściła dwa maluchy. Były odseparowane w tym samym czasie. U mojej mamy kwitnie, a u mnie niestety się zatrzymał... Dla porównania pokażę zdjęcia obydwu.
To ten mojej mamy:
Obrazek
A to jego brat bliźniak, który mieszka pod moim dachem :wink:
Obrazek
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aaa.. Marto bo przeczytałam, że "odczekasz" chwilę czasu zanim wrzucisz zdjęcia a nie, ze "odczekałaś", mój błąd ;:131 ale i tak cicho liczę na to, że spotkasz na swojej drodze upragnionego storczyka i szybciutko nam tu go pokażesz :D Parapety faktycznie malutkie, ale jeśli to jaśniejsze okno to może uda się wygospodarować kawałek miejsca obok okna na storczyki, na jakimś stoliczku czy kwietniku? Wiesz, są fajne kwietniki rozporowe na 11 kwiatków, ale nie żebym namawiała ;:224 ;:224 ;:224 ( :lol: ) Ja sama nad takim myślę, ale na razie się mieszczę (zobaczymy co będzie jak zwiozę moje storczyki z Krk do domu ;:218 ) a poza tym nie mam na niego miejsca przy oknie, musiałabym pomyśleć nad przemeblowaniem i to mnie tylko hamuje ;) Widzę, że nie masz firanek, więc zawsze można kupić tez takie wiszące kwietniki i zawiesić na karniszu :heja

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Martusiu ale Ty masz jeszcze mnostwo miejsca na tym parapeciku :D :D :D
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Możesz być spokojna, na pewno na mojej drodze spotkam jakiegoś storczyka, bez którego nie będę się mogła obyć ;:306 Już nawet wiem jakiego ;:306 Mam jeszcze przy oknie stoliczek, więc na nim mogę umieścić jednego storczyka, a w drugim pokoju, pod oknem mam biurko, na którym też coś mogę postawić... Coś na pewno wykombinuję, ale dziękuję za pomysły. ;:168 Może kwietnik to faktycznie dobre wyjście z sytuacji... :D
Pozdrawiam,
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”