Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Gunnar, przecież kwiatków pomidorów się nie zabezpiecza tak jak dyniowych. A zapylenie z innym pomidorem jest raczej trudne. Ja obstawiam zamianę nasion. Miałam w zeszłym roku nasiona Brandywine Yellow , z których wyrosły piękne , smaczne zielone pomidory i na dodatek krzaki były zdrowe do końca. Ciekawe co wyrośnie z tego megagrona.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie zarówno megagronek jak i winogronek mają normalne liście. Winogronek (po prawej) jest większy, mimo, że wysiane były w tym samym czasie. Ciekawe co z niego wyrosnie?

Ja mam Megagrona z akcji od chudziaka i mają także liście tradycyjne. Na początku jak wykiełkowały, to były cienkie jak włos, ale teraz rosną bardzo ładnie. Wyglądają jak te od kalmy powyżej 

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Oczywiście zwykle kwiatków pomidorów się nie zabezpiecza, tylko jeśli są krzyżowo zapylone albo nam bardzo zależy na czystości nasion (np. do sprzedaży). W innych przypadkach krzyżowanie nie jest wykluczone, zwłaszcza w otwartym gruncie, chociaż to jest dość rzadkie.Rumianka pisze:Gunnar, przecież kwiatków pomidorów się nie zabezpiecza tak jak dyniowych. A zapylenie z innym pomidorem jest raczej trudne. Ja obstawiam zamianę nasion.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i takie liście mieć powinny - tradycyjny a pokrój megagrona to właśnie raczej smukła i wysoka odmiana .tomate pisze:Ja mam Megagrona z akcji od chudziaka i mają także liście tradycyjne. Na początku jak wykiełkowały, to były cienkie jak włos, ale teraz rosną bardzo ładnie.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Ktoś z Was ma jeszcze zdjęcie Winogronka? - moje winogronki to wysokość powiedzmy połowy megagrona - oba typy oczywiście liście tradycyjne.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój megagron właśnie taki jest-z tradycyjnymi liśćmi, smukły, zdjęcia nie mam, bo dziś razem z 37/4 wylądowali w foliakuchudziak pisze:No i takie liście mieć powinny - tradycyjny a pokrój megagrona to właśnie raczej smukła i wysoka odmiana .tomate pisze:Ja mam Megagrona z akcji od chudziaka i mają także liście tradycyjne. Na początku jak wykiełkowały, to były cienkie jak włos, ale teraz rosną bardzo ładnie.

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Można jakieś informacje uzyskać od osób które miały te pomidory (np. czy wymagają szczególnego traktowania) 
K/68 F4 Dyno x Orange Strawberry - żółty samokończący
Żółta zebra K 179 F3
z góry dziękuje

K/68 F4 Dyno x Orange Strawberry - żółty samokończący
Żółta zebra K 179 F3
z góry dziękuje

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Ja jutro zrobię to wstawię. Moje są troszkę większe niż megagrony, ale niewiele.Agulka11 pisze:Ktoś z Was ma jeszcze zdjęcie Winogronka? - moje winogronki to wysokość powiedzmy połowy megagrona - oba typy oczywiście liście tradycyjne.
Bart85, wszyscy te krzyżówki mamy po raz pierwszy.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
iohroma pierwsze słyszę, by megagron miał ziemniaczane liście. W poprzednich pokoleniach nie było takiego wybryku, a przynajmniej nie pamiętam, by ktokolwiek coś o tym wspominał. Rozczepienie na bardziej krzaczastą i koralikopodobną wersję owszem(winogronek ;)), ale ziemniaczane liście nie.iohroma pisze:![]()
U mnie megagron jest największą z wszystkich sadzonek, liście ma ziemniaczane. k37/f8 też spore, liście tradycyjne.
pozdrawiam:)
Sadzonki megagronka są inne od pozostałych, bardziej smukłe, takie delikatniejsze spiczaste liście z wyglądu. No i oczywiście pierwsze zawiązywane grono chyba nie da go pomylić z innym (nie miałam jeszcze cytrynka groniastego - wersja z megagronami podobnymi do kozulowego K14 więc może być podobny)
Kalma pisze:U mnie zarówno megagronek jak i winogronek mają normalne liście. Winogronek (po prawej) jest większy, mimo, że wysiane były w tym samym czasie. Ciekawe co z niego wyrosnie?
Kalma może dalej się rozszczepi? te jestem ciekawa dalszego rozwoju tego pomidorka-winogronka

-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Aga - będę donosić o postępach. Czy ktoś jeszcze ma winogronka?

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Z moich 23 odmian sianych w tym samym czasie, rosnących w tych samych warunkach, najwyższy jest Magagronek, a Winogronek jest drugi
. Oba maja tradycyjne liście i smukłą postać
.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie również megagronek jest najwyższy, zaraz po nim Isis Candy i Snow White 

Pozdrawiam, Jacek
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Hmmm... no to jestem ciekawa co z moich wyrośnie...
I nie ma mowy o pomyłce nasion.

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga