Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

O, Bogna potwierdza, że wiosna to kwestia paru dni... będzie dobrze, a co najważniejsze, ciepło i słonecznie!
Tego sobie i Wam życzę :)
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oby to było parą dni,rano w tvn 24 mówili,ze bociany zawrócuiły do ciepłych krajów. ;:oj
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MUfka, reniuniek, Edyta1, justi, Annes77, variegata, dwostr, BOGULENKO, JagiS, nena08, aguniada, ewamaj, cieszę się, że widoki z Kazimierza przywołały miłe wspomnienia z pobytu w tym rokliwym mieście. A jeśli spędziło się tam przyjemne chwile z bliską osobą, tak jak JagaS (Jaga, nie ma już tego kina), to wspomnienia są tym bardziej radosne. Myślę, że każdy powinien przynajmniej raz odwiedzić Kazimierz.

Małgocha, zajrzałam na blog Bożenki, dziękuję ;:196 Jest tam wiele cennych rad i postaram się z nich korzystać przy pielęgnacji swoich hortensji. Dobrze, że ich jeszcze nie zdązyłam przyciąć, bo mogłyby ucierpieć.

BOGULENKO, jaki piękny wpis dzisiaj rano od ciebie otrzymałam. Od razu humor mi się poprawił i wyobraziłam sobie, jak już mogę pić kawkę na tarasie. NIestety, w samym polarze dzisiaj nie da się wytrzymać. Ale slońce jest piękne i przyjazne, choć śnieg jakoś powoli się topi. Twoja noga mnie przekonala, że wiosna już niedługo. Niech się przy twojej nodze schowają te wszystkie prognozy i synoptycy :;230

iwonko0042, Aguniado, Małgocha, beata68 tak, jak pisałam wyżej do Bogusi, nasze kości najjlepiej wiedzą, jaka będzie pogoda i tego się trzymajmy :D
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

aguniada pisze:O, Bogna potwierdza, że wiosna to kwestia paru dni... będzie dobrze, a co najważniejsze, ciepło i słonecznie!
Tego sobie i Wam życzę :)
Witaj Wando,
u mnie już nawet widać kawałek trawnika ;:108, więc wiosna musi się kryć za rogiem :heja
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Wandziu! widzę, że boleści mojej nogi chociaż Cię rozbawiły, mam nadzieję, że zmiana pogody naprawdę już na dniach. Wandziu siałaś coś ostatnio?
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

Witaj Wandziu :wit
Podglądałam tak po cichutku już jakiś czas Twój ogródek. Pora się ujawnić , bo to już nowa , kolejna odsłona Twojej przygody.
Masz ogromną różnorodność roślin.Stworzyłaś niesamowity klimat w swoim ogrodzie. Wszystko mi się u Ciebie podoba a do tego wszystkiego robisz fantastyczne zdjęcia. Podobały mi się zdjęcia z wycieczki do Kazimierza. Będę Cię z wielką przyjemnością odwiedzać , jeśli pozwolisz.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Małgosiu, to chyba prima aprilis o tych bocianach ;:oj , muszę przy czasie zajrzeć do Bożenki i poczytać o hortensjach.

Wandziu w Kazimierzu nie byłam, ale miejsce rzeczywiście urokliwe, tak naprawdę to mamy wiele ciekawych miejsc do zwiedzania, szkoda tylko, że czasu i funduszy zbyt mało, aby je obejrzeć, koci tygrysek cudny, tylko dlaczego wciąż jeszcze wszędzie biało ;:223, masakra jakaś.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bogna, ostatnio posiałam astry , ale tylko pół torebki, bo resztę chcę wysiać do gruntu. Mam jeszcze do wysiewu jeżówki i cynie i to byłby już koniec.
julianna, witam serdecznie nowego gościa. Bardzo mi miło, że wpadłaś i zapraszam jak najczęściej :D
Ilonko, masz rację, mnóstwo jest w naszym kraju pięknych miejsc. Nie wiem, czy mi życia wystarczy, żeby wszystkie obejrzeć. Ale już zaczyna się ocieplać, więc trzeba sobie zrobić plan zwiedzania i powoli go realizować.

Migawki z dzisiejszego spaceru po ogródku.

Trzeba będzie wziąć się za strzyżenie bukszpanów.
Obrazek

Widać tylko gołą ścieżkę. Po bokach wszystko przykryte białą skorupą.
Obrazek

Dalej to samo. Nic nie widać, tylko słoneczko skrzy się na śniegu.
Obrazek

I jeszcze dalej. Tak bym już chciała zobaczyć, jak wygląda to wszystko, co nasadziłam hurtowo jesienią.
Obrazek

O, tutaj przynajmniej jakiś korzeń jest na widoku.
Obrazek

I starocie zatopione w śniegu.
Obrazek

Rzut oka w tył na to, co już przeszliśmy.
Obrazek

Postanowiłam ogolić niektóre iglaki, bo mi brzydko podeschły od dołu.
Obrazek

Będę dokumentować ich rozwój, począwszy od tych skąpych miotełek do foremnych obłoczków, które mam nadzieję kiedyś uzyskać.
Obrazek

Co by tu jeszcze pokazać? Naprawdę nie ma co. Może ten modrzew, który wygląda jak suchy, bo nie ma na nim jeszcze takich zielonych wiosennych kuleczek.
Obrazek

A tu w tym miejscu, musicie mi uwierzyć na słowo, drzemią zadołowane róże, ktorych nie zdążyłam posadzić jesienią. Dołuję po raz pierwszy i nie wiem, co z tego wyjdzie.
Obrazek

Inne różyczki grzecznie sobie siedzą i wyglądają na biały świat.
Obrazek

Wierzba Iwa na razie łysa. Nie będzie baziowych kotków na święta :(
Obrazek

Wiosna czy zima? Zima czy wiosna? Co w końcu przeważy szalę?
Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Wando :wit
Wycieczka do Kazimierza bardzo miła, lubię to miejsce i zawsze wracam tam z przyjemnością.
Spacer po Twoim ogrodzie w promieniach słońca nastraja optymizmem mimo śniegu, bukszpany masz w świetnej formie! U mnie kilka przypalonych jakby na bordowo od mrozu czy słońca...sama nie wiem :roll: róże tez w dobrej formie, na moich widać ślady powrotu mroźnej zimy...

Pisałaś Tadziowi, ze zostawilas w gruncie fiołki alpejskie - czy na pewno o to odmianę chodzi? Cyklameny neapolitanskie u nas zimują, też je mam, ale alpejskie (odmiana dostępna w marketach) raczej nie. Na południu Francji goszczą na trawnikach i rabatach miejskich i tam faktycznie zimują bez problemu. Podziwiałam je w grudniu. Znoszą lekki przymrozek, ale mróz powyżej 5 stopni to nikłe szanse...
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Wandziu koniec marca a tu tyle śniegu o ile radośniej by było bez tej bieli,ale słoneczko U Ciebie świeci to może przegoni zimę
moje bukszpany też wystrzeliły i trzeba ich będzie przystrzyc. :wit
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ale się stęskniłam za widokami z Twojego ogrodu ;:138 Jeszcze kilka dni i oprócz ścieżki zobaczysz resztę raju :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Wandziu,koniecznie obciąż czymś szalkę z doniczką bez śniegu -bo sama,bez pomocy nie da rady przeważyć zimowej szali ;:306
A tak poważnie bardzo oryginalna ta dekoracja z wagą.Ja też lubię takie przedmioty z duszą,ale niestety w ogrodzie ich nie mam :(
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nieprawda z tymi bocianami, dzisiaj widziałam dwa lecące nad moim domem ;:oj Rano było tylko -5, więc coraz cieplej. No i nie mam aż tyle śniegu :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Ewuniu, jutro Ci pewnie spadnie trochę śniegu ;:202 ;:202 ;:202 Nam zresztą też... ;:145
Wandziu, śliczne ocynkowane starocia ;:215 . Właśnie sobie przypomniałam, że widziałam niedawno różne wiaderka i balijki ocynkowane w jednym ze sklepów, tylko takie błyszczące że aż strach :lol: , w bardzo fajnych cenach. ;:224 Ciekawe, czy szybko by zmatowiały na dworze 8-) . Może uda mi się wrzucić u siebie zdjęcie z telefonu, bardzo rzadko to robię ;:131 .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Robaczku, masz absolutną rację. Sprawdziłam i te moje kwiatuszki to są rzeczywiście cyklameny neapolitańskie, które zimują w gruncie. Dostałam je od Mariusza-szczytnicy.
Renatko, czekamy na wiosnę coraz mniej cierpliwe. Właśnie usłyszałam w radio, że ociepli się dopiero po 10 kwietnia. Koszmar jakiś. :(
Variegato, jak tak słyszę prognozy, to już się zaczynam załamywać. Tyle roślin zamówiłam i teraz nie wiem, co robić. Zaczynam mieć katastroficzne myśli, że wiosna w ogóle nie przyjdzie i mamy właśnie poczatek końca świata ;:oj
Barabella, nie przejmuj się. Moja konewka też ma dziury w dnie i służy tylko do ozdoby.
Dwostr, ja też nie miałam kiedyś staroci, ale teraz lubię się nimi obstawiać. Aż czasem znajomi się dziwią, że ja tak to gromadzę i zdarza się, że oddają mi swoje graty :)
ewamaj, już nawet gadać się nie chce. Podobno ma znowu padać śnieg, to i u ciebie spadnie :(
Francesca, oj, to to, właśnie. Te świecące i błyszczące imitacje staroci są po prostu śmieszne, jak dla mnie. Pełno tego teraz w marketach. Oryginały to zupełnie co innego. Im bardziej nadszarpnięte zębem czasu, tym dla mnie lepiej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”