Moje roślinki - Kasia1007

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki - Kasia1007

Post »

Ja myślę, że Masz spore doświadczenie w hodowli roślin.
Widać to np.: po gardeni, która jest uważana za bardzo trudną roślinę.
Ja bym się nie podjęła jej uprawy, choć jest cudowna.

Kaktus - super i gardenia wspomniana ;:167
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Necik znowu szwankuje :?:
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Dziękuję Kasiulka w imieniu kaktusa (i filiżanki) :D
Necik nie szwankuje już odstukać, tylko z wolnym czasem u mnie teraz kiepsko.

Dziękuję Kasieńko za pomoc ;:196

Dzięki Stefanku ;:180
Gardenia jest kapryśna, to i owszem, dąsa się i obraża, ale jako tako się dogadujemy ;) Podlewana jest kiedy podłoże przeschnie, temperatura taka bardziej umiarkowana, nie była z dwa lata przesadzana, stoi w jasnym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu, (kiedy stała bliżej słonka, to liście jej żółkły/brązowiały i zaraz je gubiła) lubi spryskiwanie liści (ale u mnie to różnie z tym bywa) i to chyba tyle.

Justynko, dziękuję ;:180 Bardzo mi miło.
Doświadczenie, to zdobywam całe życie można by tak powiedzieć ;) Jako mała dziewczynka chodziłam z konewką i podlewałam w ogródku kwiatki, za domem miałam wydzielony swój metr na metr ogródeczka i tam sadziłam rośliny, podglądałam, jak rosną itp.
Z domowymi podobnie tylko, że mama nie dała mi już żadnych przesadzać do jakiegoś tam wieku. U mnie w domu zawsze było dużo roślin (siostra mamy również je uwielbia i często obdarowywała nas takimi różnościami zagranicznymi, o których nikt nie słyszał wtedy, (lata 90-te) więc po jakimś czasie padały niestety. Cały czas się uczę (nie mam wykształcenia w tym kierunku, tylko ekonomiczne) i często zdarza się, że pomimo różnych rzeczy wyczytanych w ksążkach, czy Internecie robię coś źle i kwiatki padają... ;:131 Gardenie miałam dwie, jedną straciłam w zeszłym roku, jak nie było nas 2 tygodnie w domu i tata narzeczonego sobie o niej zapomniał i nie podlewał. Jak wróciliśmy była ususzona na proch, w zamian aloes zalany na amen i kilka fiołków. W każdym razie ta, co się 'uhowała' jest kapryśna, nie chce kwitnąć, zrzuca liście etc. Mam już kilka db. latek, ale nie mogę powiedzieć, żeby chciała np. obficie kwitnąć. Została kupiona, kiedy pięknie kwitła, a potem już nigdy nie powtórzyła tak obfitego kwitnienia. Może jeszcze kiedyś tego doczekam, ale póki co cieszę się, że jest po prostu ;:108

Dzięki Aguś, tak gardenia pachnie :D I mnie osobiście ten zapach bardzo się podoba... ;:333

Dziękuję Aluniu ;:180

No to jeszcze kilka moich zielonych (i nie tylko ;) )

Nolina
Obrazek

Calathea
Obrazek

Bluszczyki
Obrazek
Obrazek

Begonia
(na żywo jest o wiele ładniejsza, ma pięknie wybarwione liście)
Obrazek
Obrazek

Z każdym dniem coraz piękniejsze... ;:215

Bugenwilla
Obrazek
Obrazek

Crossandra fortuna
Obrazek
Obrazek

Skrzydłokwiat
Obrazek
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20

Post »

Kasiu miod dla mojego serduszka i dla moich oczu ,napatrze oczka i zmykam do lekarza
Oj jest na co popatrzyc ,co kukne do Ciebie to jakies nowosci ;:196 pozdrawiam
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Ajajaj, crossandrę masz, bardzo mi się podoba i jak to bywa z ulubionymi roślinami,albo chciejstwami- oczywiście zimą padła :cry:
Może Pati będzie mieć.
Jeśli mogę podpowiedzieć w sprawie gardenii.Wywal na zewnątrz ,jak już będzie można w cieniste miejsce, obficie podlewaj, powinna sie zabrać, moje dwie najobficiej właśnie na dworze latem kwitły.
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Kasiu roślinki wspaniałe ;:215 ;:138 , gdzie Ty to wszystko mieścisz :?:
na razie umnie trzy parapety storczyki, beniaminek i Hoyki, a w pracy fiołki afrykański.......
tylko pozazdrościć.

:wit ;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Śliczne roślinki pokazujesz...begonia ;:oj
I muszę no po prostu muszę pochwalić twoją pomysłowość co do sadzenia roślin w kubkach ;:303 świetnie to wygląda ;:215
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p

Post »

Dziękuję Aniu, bardzo mi miło ;:196
W takim razie zapraszam, bo sporo roślinek mam jeszcze do pokazania :D Od dawna brakuje miejsca na parapetach ;)

Dziękuję Lucynko ;:180 Skąd ja to znam??... Mnóstwo roślin, na których mi najbardziej zależało (m.in adenium, plumerie, czy fiołeczki) padło mi zimą :( ale tak to już niestety bywa... Moja crossandra trochę kaprysi, często ją spryskuję, stoi na wilgotnym przez cały czas żwirku, a listki od dołu i tak ma brzydkie. Jak tylko przekwitnie spróbuję ją podzielić i ukorzenić.
Dziękuję za informacje odnośnie gardenii ;:196 Jak tylko zrobi się cieplej, to zastosuję się do Twoich porad ;:108 :tan

Dziękuję Stefanku :) Ano z wolnym miejscem to u mnie kiepsko... Od dłuższego czasu nie ma go na parapetach, (a mam tylko dwa) tak, że rośliny trzymam wszędzie, gdzie się tylko da... W łazience mam - jak to moja siostra twierdzi 'małą dżunglę', żeby dostać się do przetworów w kuchni też już powoli ciężko ;), w przedsionku i na półpiętrze również trzymam roślinki. Miała tam być szafka na buty, ale póki co się nie zmieści... ;:224 Dlatego też tylko kilka par bucików tutaj mam, a resztę w domu rodzinnym... ;:306 Aaaa, no i u mamci też trochę roślin trzymam ;:3

Dzięki Kasiulka :) Co do kubków, to ja od dziecka w takich 'różnościach' lubię trzymać kwiatuchy - jak to mój narzeczony twierdzi - jestem typem zbieracza chomika... :;230 W końcu 'wszystko kiedyś może się przydać'... :oops: Nie przepadam za zwykłymi plastikowymi doniczkami, choć i tak wciąż trochę ich mam, a takie kubki, filiżanki, salaterki, wiklinowe osłonki, koszyczki, a nawet stare gliniane dzbanki przeżywają swoje drugie życie, (kiedy jakiś mi pęknie i nie nadaje się do użytku, to szkoda mi wyrzucać, wolę go wykorzystać jako osłonkę dla roślin) a i kwiatuszki ładnie się w nich prezentują ;:108 Dawno temu, kiedy byłam jeszcze dzieckiem usilnie chciałam wykorzystać jeden z maminych kryształów na osłonkę właśnie - 'tak ładnie błyszczał' - mama oczywiście się nie zgodziła, (z perspektywy czasu jako dorosły już człowiek, to wcale jej się nie dziwię :D) ale dostałam wtedy malutki kryształowy kieliszek, w którym trzymam co roku bukiecik konwalii. Jak dla mnie widok przepiękny... ;:97
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

jestem typem zbieracza chomika... W końcu 'wszystko kiedyś może się przydać'
Ja też Obrazek jak budowaliśmy garażo-przechowalnie to mąż się śmiał że pewnie i tak nie będzie gdzie maszyn trzymać bo wszystko zastawię klamotami ;:170
Też nie lubię nic wyrzucać ;:215 gliniane garki już dawno po rodzinie pozbierałam ;:224 na każdą śróbkę , wstążeczkę czy guziczek znajdę miejsce ;:172 a na końcu zawsze wychodzi że dobrze że wszystko chomikuję bo potem eMek przychodzi i mówi : a nie widziałaś takiej śróbki, albo nie masz takiego drucika ;:306 no a ja zawsze mam ;:170
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Dzień dobry:)
Piękne te Twoje roślinki i widać, że im dobrze u Ciebie, bo pięknie rosną.
Storczyki rewelacja - te którymi rozpoczyna się watek jak i późniejsze phalki.
Gloksynia - moje marzenie. Niby taki niedrogi kwiatek, a jakoś się nie złożyło i nie mam. A są cudne:). Kupię na pewno.
No a to tęczowe ciasto galaretkowe!! Mam ślinotok :;230 . Odgapię i zrobię:).
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i czego Ty mnie tu denerwujesz :pogon ...gadaj zaraz co robisz Gardenii ,że Ci kwitnie..? Toś Ty taka przyjaciółka ;:14 , ja tu się morduję, paki na mojej od 2ch miesiecy a żaden nie rozwinął się..jak kupiłam tak stoi..i już..młode wypuszcza od dołu ale rozkwitnąć nie chce.. ;:223

Poza tym wszystko inne masz piękne..bungewillka moje marzenie..przecudna..
;:196 i tak Ciem koffam.. ;:167
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p

Post »

Widzę, że nie jestem sama... ;:172 Na guziczki, wstążeczki i inne pierdółki mam specjalne pudełka...;:306 Ja to nawet stare bilety zbieram, mapy i wszystko, co popadnie... Tzn te rzeczy, to akurat wykorzystuję do albumów wspominkowych, ale odkąd pamiętam, to zbierałam wszystko :D Śrubek teraz nie zbieram, bo nie mam warunków - w innym wypadku bym miała, bo w domu rodzinnym śróbki również zbierałam i tym podobne... Tutaj nie mamy garażu, (tzn jest, ale już użytkowany przez rodziców mojego narzeczonego) w sumie jedynie to poddasze przerobione na mieszkanko i tyle. Tak, że gdybym tylko trochę więcej miejsca miała, to z pewnością dużo więcej ciekawych rzeczy by się u mnie znalazło... ;:224
katharos pisze:
a na końcu zawsze wychodzi że dobrze że wszystko chomikuję bo potem eMek przychodzi i mówi : a nie widziałaś takiej śróbki, albo nie masz takiego drucika ;:306 no a ja zawsze mam ;:170
U mnie jest dokładnie tak samo... ;:306 Przy czym mam tendencję do odkładania rzeczy nie na swoje miejsce niestety. Czasem nawet mama dzwoni i pyta, czy coś gdzieś u nich schowałam, albo nie mam zachomikowanego tam gdzieś w nadmiarze... W zeszłym roku siostra ;:102 pytała gdzie położyłam oświetlenie choinkowe... Co już lekką przesadą było, bo ja u nich choinki na Święta od kilku db. lat nie ubieram, no ale... Potem tata dzwonił, czy nie ma czasem w domu jakichś ekstra dodatkowych żarówek na choinkę, bo się spaliły - no i oczywiście były :heja

Witaj Karolinko u mnie, miło mi gościć Cię u siebie :)
Dziękuję w imieniu roślinek ;:108 . Gloksynie też lubię bardzo, ale ta coś kaprysi :( Zrzuciła pączek zaraz po zrobieniu zdjęcia, ma jeszcze kilka nowych na szczęście, może tym razem się rozwiną.
Gdybyś nie miała, to mogę przepis podesłać Ci na PW. Łatwe, szybko się robi, no i wszyscy je bardzo lubią ;:3

Kasiulka, ale ja nic nie robię... :oops: Ona już trochę latek ma, zazwyczaj jest ładna, zielona, ale na tym koniec, nie chce kwitnąć. W zeszłym roku uraczyła mnie dwoma kwiatuszkami. W tym zastosuję się do rad Lucynki, może zakwitnie obficiej...
Zaraz biegnę do Ciebie ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

No to jesteśmy podobne wariatki ;:306
Tak więc zupełnie zrozumiałe że teraz kolekcjonujemy kwiatki ;:224
Ja ostatnio wyciągłam dwie stare torebki i Waldi pyta:co w końcu do pieca ...a ja mu na to :nie kwiatki skórzane będe robić, na co on ;:202
ale kwiatek wyszedł ładny ...pochwalił, zwłaszcza że mniej miejsca zajmuje niż torebki ;:306
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p

Post »

Si, si wariatkowe Kaśki... ;:306 Ogólnie, to chyba 3/4 Kasiek, które znam mają ;:60 ;:300 ;:224 Ale tak pozytywnie rzecz jasna ;:108 :tan
Kwiatek z torebki skórzanej... ;:oj Tyś to pomysłowa jest kobitka ;:333
Ja raz ze starych dżinsów (miałam do nich wielki sentyment :;230) uszyłam torebkę, ale zdolności do szycia mam równe 0 i w koszu szybciutko wylądowała... ;:224 Niestety spodnie już się do niczego nie nadawały i raczej w przyszłości by mi się nie przydały, więc w tym wypadku nie zostały zachomikowane na 'zaś'... ;:306
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zmieniacie hobby..z zielonych na ręcznie robione??? ;:oj :;230
Efekty chętnie obejrzę.. :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”