Wiejski ogród początki , radości i problemy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy

Post »

Sylwia85 pisze::wit Jonatanko
Widzę że zakupy sie udały i to jeszcze nie koniec. Czyli bardziej jesteś za roślinami liściastymi?
Tak ,tak,tak liściaste i kwitnące.Iglaczki troszkę mnie zniechęciły brązowieniem a może nie potrafiłam sobie z nimi poradzić zakupy to dopiero początek.Troszkę mnie przyhamowała pogoda.. ;:138
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prostu brak słoneczka ;:145 Wybujały ,wybujały. ;:223
Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jonatanko ,co dzień słonko dłużej grzeje ,więc nie martw się tak .Z dnia na dzień będą silniejsze i do gruntu wysadzisz siłaczki . ;:138
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj :-) no chyba nie jesy tak zlee :-) ida pieknie w gore :-)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit
Jonatanko z każdym dniem ma być cieplej, wiąc aby do świat. Mam nadzieję ze później będzie tylko cieplej.
Miłego poniedziałku życzę
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Witaj :)
Widzę, że działasz z rozmachem ;:138
Myślałam o żywopłocie. Jeśli nie jesteś zdecydowana na wycięcie, to można go odmłodzić. Jeżeli to ligustr, to trzeba go przyciąć nisko nad ziemią i pięknie odrosną całe nowiutkie krzaczki. Możesz wypróbować na jednym jeśli nie masz odwagi. Przytnij na jakieś 20cm i poczekaj, jak tylko zaczną wypuszczać zielone, szybciutko przytniesz resztę. Tylko musisz mieć pewność, że to ligustr!!
Patyczki też warto ukorzenić, bo ligustr się świetnie formuje i możesz nowe krzaczki wykorzystać w innym miejscu. Warto na wszelki wypadek wsadzić więcej, jeśli byś stare krzewy wycinała na krótko będzie mnóstwo gałązek.

Teraz cynie na tapetę :wink: Troszkę się z nimi pospieszyłaś, wiem co mówię, bo zrobiłam kiedyś tak samo. ;:306 Tak Ci bujną, że do maja będą miały pąki kwiatowe. Moja rada - teraz koniecznie podsyp wysoko ziemią i pomidorki też. No i niech rosną. Przy pikowaniu będziesz musiała głębiej szukać korzonków i tyle. Ja też sieję tak, by móc dosypać ziemi, bo zawsze wybiegają.

Cyniom koniecznie uszczknij czubki kiedy już będą miały z 15-20cm, wtedy się ładniej rozkrzewią i będzie dorodny krzaczek.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

serdeczne pozdrowi ;:3 onka ,miłego dnia ;:138 :D
deszczowymaj
200p
200p
Od: 9 sty 2013, o 21:42

Post »

Witam cieplutko :wit
Całkiem okazałe są Twoje plony :) z tym podsypaniem ziemią,to bardzo dobry pomysł ;:108
wypuszczą więcej korzonków i przez to będą zdecydowanie mocniejsze ;:108
Ja też tak zrobiłam z co niektórymi wybujałymi :lol:
Joanna
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jonatanko :wit dzisiaj słonko wysoko świeci więc może nasze parapetowe roślinki ruszą do przodu :)
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskacDziękuję za porady na pewno je wykorzystam.Czy to ligustr nie mam pewności tak twierdzi mój M. Ale nie jest on dobrym znawcą.W ubiegłym roku próbował przycinać na jednym krzaczku , odrósł badylek z kilkoma listami.Pytałam poprzedniej właścicielki ale ona twierdzi że, to coś jest z rodziny ostrokrzewów.Ja nie jestem znawców i może mi wmówić każdy gatunek.W ubiegłym M przycinał go ja podlewałam nawozem ale nic to nie dało on jest latem na dole całkiem bez liści.Patyczki powsadzam na pewno ...zobaczymy..Zawsze siałam kwiaty w tym samym czasie tylko w tym roku chyba przez brak słonka tak się stało że tak wybujały.
deszczowymajTak zrobię tylko troszkę za gęsto posiałam.Co roku ten sam błąd ;:14 ale nie pomaga
ewa_rozalka Ewuniu wszyscy czekamy na słoneczko a zwłaszcza nasze parapetowce :heja
MID2006 jest źle oj źle za bardzo idą do góry.
Sylwia85 Sylwuniu tez czekam a prognozy są pocieszające a jeszcze bardziej mnie cieszy że, we wtorek mam wolne i będzie możliwość nadrobienia prac w ogrodzie ;:138
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Jonatanka
Życzę miłego odpoczynku i jeszcze wiecej słoneczka ;:3
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit U mnie hiacynt chyba odwalił numer.. jeszcze dobrze nie zdążył odrosnąć od ziemi a już kwiat wypuszczał.. Pięknie to wyglądało co prawda ale wydaje mi się że zabił się własną metodą i przekwitł ;:145 Nie wyrósł w ogóle tak jak powinien tylko takie małe pachnące coś i zwiądł. Nie wiem czy jeszcze ruszy się coś z tym czy nie :( Poziomki za to stoją w miejscu. Trochę wykiełkowały i dalej nie chcą. Jedna tylko pozioma gigant jest. Nie wiem co to się w tym roku z tymi roślinami dzieje.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

cześć Joasiu ,jak Twoje samopoczucie ,u mnie pięknie ,.ale chłodniej niż wczoraj .Cieszę się Bo słonko wysoko i dnia przybywa .Najgorsze te mroźne noce . :shock:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rośliny mają za ciepło i za mało słońca. W innych latach to stały by już po przepikowaniu na zewnątrz (ewentualnie jakby mał być przymrozek to byłyby zabierane do domu) a cebulki w ziemi zabierałyby się powolutku do wychodzenia z ziemi. Po prostu pogoda jest nienormalna to i rośliny zachowują się nienormalnie ;:oj . Poziomki jeżeli mają choć jeden liść właściwy przepikuj - wtedy powinny ruszyć.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu tylko jedna poziomka wzeszła i rozwija się w miarę. Reszta niestety wychyliła głowy i nic :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”